Kahramanmaraş merkezli depremde Hatay’daki evlerini kaybeden Eti ailesinin, DASK sigortası yaptırdıkları evinin sigorta tazminatına banka el koydu. Bankanın, devam eden krediyi, kendi bilgisi dahilinde olmadan kapattığını ifade eden Olcay Eti, “Bizim için üzücü olan ayakta kalma mücadelesi verdiğimiz bu günlerde irademiz dışında bankanın krediyi kapatması. O parayla belki biz hayatımızı kurmak isteyecekken, banka paraya resmen el koyuyor. Eşim de ben de öğretmeniz. Ödemelerimiz gayet düzenli. Ancak bankanın yaptığı, depremin ardından bizi bir kez daha yaraladı.” dedi.

Burhan Akdemir

Türkiye, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından, bölgedeki yaraları sarmak için çalışırken, depremde canlarını kurtaran vatandaşlar ise başka illerde kendisini toparlamaya çalışıyor. Ancak bu süre içinde depremzedeler başka sorunlarla da boğuşuyor.

Hatay’ın merkez ilçesi Antakya’da yaşayan ve öğretmenlik yapan Olcay-Sibel Eti çifti, depremde evlerinin yıkılmasının ardından Manisa’ya geldi. Aile, depremde kaybettikleri ve sigorta yaptırdıkları evi için Doğal Afet Sigortaları Kurumu’na (DASK) başvurdu. DASK, ödeme sürecini kısa süre içinde tamamlayıp tazminatı aileye ödedi ancak aile hesaplarını kontrol ettiğinde bir şok daha yaşadı.

Süreci anlatan Olcay Eti, kredi ile ev aldıklarını, kredinin belli bir miktarını ödediklerini ancak depremde evlerini kaybettiklerini söyledi. Kredi taksitlerini düzenli bir şekilde ödediklerini ifade eden Eti, “Depremden birkaç gün sonra Hatay’dan ayrıldık ve Manisa’ya geldik. Sonrasında da DASK ödemesi için başvurumuzu yaptık. DASK da 3-4 gün içinde süreci sonlandırıp 249 bin TL tutarındaki deprem sigortası tutarını ödediğini bildirdi. Ama banka hesabıma para girişi yapıldığına dair ne bir dekont ne bir işlem bildirimi yok. Ancak bankadan tarafıma gönderilen kısa mesajda ev kredimin kapatıldığı bilgisi verildi.” dedi.

Ev kredisi için kalan miktarın 237 bin TL, erken ödeme durumunda ödenecek tutarın da 190 bin TL civarında olduğunu ifade eden Eti, “DASK’tan bize yapılan ödeme 249 bin TL’nin biraz üzerinde. Ama bununla ilgili bir dekont yok. Bizim için üzücü olan kredinin kapatılmasından ziyade, ayakta kalma mücadelesi verdiğimiz bu günlerde irademiz dışında bankanın krediyi kapatması. O parayla belki biz hayatımızı kurmak isteyecekken, banka paraya resmen el koyuyor. Eşim de ben de öğretmeniz. Ödemelerimiz gayet düzenli. Ancak bankanın yaptığı, depremin ardından bizi bir kez daha yaraladı.” ifadelerini kullandı.

Deprem nedeniyle evlerini kaybetmelerinin ardından bir üzüntü daha yaşadıklarını dile getiren Olcay Eti, “DASK’ın ödemesine bankanın el koyması bizi bir kez daha mağdur etti. Bu kadar para kazanmalarına, kendilerini kredi sigortalarıyla güvence altına almalarına rağmen DASK ödemelerinin peşine düştüler. Ancak şikayetçi oldum. İşin ve sürecin takipçisiyim. Geçtiğimiz yıllarda İzmir depreminde aynı sorunlar yaşanmış ve tüketici hakem heyetleri ev sahibinden yana karar vermiş. Biz de bu şekilde sonuçlanacağını ümit ediyoruz.” dedi.

AVUKAT AKTAN’DAN AÇIKLAMA

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Avukat Yasemin Buket Aktan geçmişte bu durumun örneklerinin olduğunu ve ev sahiplerinin bankalara karşı haklı bulunduğuna dikkat çekerek, sürecin ev sahibinden yana sonuçlanmasını beklediklerini ifade etti. 

Editör: Onur Yılmaz