Bütün dikkatler Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen NATO Liderler Zirvesinde ABD Başkan Joe Biden’la Türkiye’nin Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın baş başa görüşmesine çevrilmişti. ABD ve Türkiye liderlerinin NATO karargahındaki baş başa görüşmesi 45 dakika sürdü ve Erdoğan, Biden görüşmesinden sonra “ABD ile iş birliği artacak” dedi. ABD Başkanı Biden da “Çok iyi bir toplantıydı” dedi. Başkan Erdoğan, Biden’ı Türkiye’ye davet etti. Başkan Recep Tayyip Erdoğan ABD Başkanı ile samimi bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek “İki ülkenin yeni dönemdeki yol haritası önemli iş birliğimizi artıracağız. Uzun yıllara dayalı dostluğumuzun bulunduğu Biden ile kapsamlı bir görüşmede bulunduk. Doğrudan diyalog kanallarını koruma konusunda mutabakata vardık. Neticede son derece yararlı ve samimi bir görüşme oldu. Her alanda saygı ve çıkara dayalı verimli bir iş birliğinin başlamasına yönelik olduğunu görüyoruz. Türkiye-ABD meselesinde çözülemeyecek bir meselenin olmadığını düşünüyorum” dedi.

21. ASIR TÜRK ASRI OLACAK

Belçika’nın başkenti Brüksel’de müthiş liderler buluşması trafiği yaşandı. Zirvede Başkan Erdoğan’a Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulisi Akar ve AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik eşlik etti. Başkan Erdoğan ilk görüşmesini Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile gerçekleştirdi. Brüksel’de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya gelen Başkan Erdoğan 30 dakikalık bir görüşme yaptı. Erdoğan ikili temasları kapsamında Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson ile NATO Karargahında görüştü. Başkan Recep Tayyip Erdoğan iki günlük müthiş liderler buluşma trafiğinde dünya jeopolitiğinin önde gelen lideri olduğunu Belçika’nın başkenti Brüksel’de net ve açık bir şekilde dik duruşu ile gösterdiği kanaatindeyim. NATO zirvesinde Türkiye açısından görüntüler güzeldi. ABD Başkanı Biden toplantı salonunda oturan Başkan Erdoğan’ın yanına gelip selamlaşması ayak üzeri görüşmesi Türkiye’nin ABD ile yeni bir sayfa açmasının işareti gibiydi. Burada Manisa siyasetinin güçlü ismi Bülent Arınç’ın ABD seçimleri sırasında Biden’dan yana tavrı eleştirilmişti. Brüksel’deki Erdoğan-Biden görüşmesindeki sıcak temaslar Bülent Arınç’ın ne kadar doğru değerlendirme yaptığının işaretiydi.

ATILACAK ADIMLAR ÖNEMLİ

Brüksel’deki tablonun görüntüsü güzel... Güzel de bu ABD’yi iyi tanıyan ülkelerin başında Türkiye’nin geldiğini de unutmamamız gerekir. ABD uysal bir Türkiye yönetimini karşısında görmek istiyor. Son 8 yılda yaptıkları ortada. Terörle mücadelemizde Akdeniz’deki haklarımızı koruma mücadelemizde ABD’nin ülkemize takındığı tavırları birdenbire kenara koyup Brüksel’deki tabloya aldanmayalım. Atılacak somut adımları görmeden ABD ile Türkiye arasında buzlar eridi diyemem. Ancak Başkan Erdoğan ve ABD Başkanı Biden’ın fotoğraflardaki gibi samimi pozları 2023’de Erdoğan’ı devirme planı yapan Millet İttifakını çok üzdüğünü düşünüyorum. Bana sorarsanız diplomatik alanda her yolu denemeliyiz ama ABD’ye fazla güvenmeden tedbirli bir dış politika uygulamalıyız ve güvenliğimizi terörle mücadelemizi ona göre planlayıp uygulamalıyız. Türk’ün Türk’ten başka dostu yok.