Geçen hafta, Bloomberg’te tam da 19 Mayıs gününde bir haber çıktı. Haberin başlığında ancak bir merkez bankasının satabileceği düzeyde Bank of England himayesinde bulunan altın satışı gerçekleştiği ve alt başlık olarak doların gelişmekte olan ülkelerin ekonomisine büyük zarar verdiğini belirtilmişti. Haberin yayınlanmasının hemen ardından gözler T.C. Merkez Bankasına çevrildi. Yayınlanan bilgi içeriğinde kimin satış yaptığı belli değil, fakat kulis bilgileri bunun T.C. Merkez Bankası olduğu yönünde.

450 ton altın neden Bank of England’da?

2019 yılında Maliye Bakanlığı yapan Mehmet Şimşek, “Türkiye‘nin 490 ton olan Altın rezervinin 450 tonunun, İngiltere Merkez Bankası Bank Of England’da ‘emanette’ olduğunu açıklamıştı. Ancak konuya dışarıdan bakıldığında Hazine altınları, borç miktarının arttığı ve ödeme güçlüğü çekildiği bir aşamada İngiltere’ye gönderildiği rahatlıkla görülebilir. Bu uygulamayla, altın rezervinin % 92’si yabancı bir ülkeye gönderilmiş oldu.

**

Altın rezervinin yüzde 92’sinin yabancı bir ülkeye gönderme işleminin, emanet” demek ne kadar doğru o konu zaten kendi başına ayrı bir olay.

Haberin doğruluğu veya yanlışlığı bir kenara, işin vahim yani böyle bir haber çıktığında neden akla ilk olarak Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası geliyor ona bakmak lazım, neyse, olur da kulis haberleri doğrulanırsa biz de Kaz dağlarını kaza kaza milli altınımızı çıkarırız ne de olsa!