Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Güzgülü ayakkabı sektöründeki en büyük sıkıntının çırak ve kalfa yetişmemesi olduğunu belirterek, bu boşluğu da Suriyelilerin doldurduğunu ifade etti. İstanbul'da 10 bin İzmir'de 5 bin, Gaziantep'teki firmaların çoğunda da Suriyelilerin çalıştığını kaydeden Güzgülü, Suriyelilerin bugün gitmesi halinde Türk ayakkabı sektörünün bitme noktasına gelebileceğini dile getirdi.
Manisa Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, Manisa Ayakkabıcılar Odası ve Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu işbirliğinde SNS Fuarcılık tarafından organize edilen 3'üncü Manisa Ayakkabı ve Moda Fuarı (MAYFU) düzenlenen törenle Manisa Fuar Merkezinde açıldı. 39 firmanın yer aldığı fuar 2-5 Şubat tarihleri arasında açık kalacak. Fuarın açılışına Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Güzgülü, Manisa İl Jandarma Komutanı Alb. Özcan Kaplan Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Manisa Ticaret ve Sanayi odası Başkanı Adnan Erbil, Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Geriter, Manisa Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Narin, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Şule Uygur, oda başkanları ve davetliler katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve istiklal marşının okunmasının ardından fuarın açılış konuşmasını Manisa ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Narin yaptı.

DOLAR ARTIŞI SEKTÖRÜ ETKİLEDİ
Esnaf ve sanatkarın devletin çakıl taşları olduğunu vurgulayan Başkan Narin, "Esnaf sanatkar demek devlet demek, hükümet demek. Devletimizin çakıl taşları esnaf sanatkarımız. Biz hep beraber sizlerin desteğiyle esnaf ve sanatkarımıza destek çıkacağız ve devletimiz, hükümetlerimiz esnaf sanatkarımıza destek çıkıyor. Ağustos ayında ikincisini yaptığımız fuarımızı darbe girişiminin gölgesinde yaptık. Şimdiki fuarımızda da bir dolar artışı var. Bu durum tabii ki bizi etkiliyor. Bizim sektörümüz dolara bağlı. Bütün girdilerimiz dolarla oluyor. Onun için biraz etkileniyoruz" dedi.

"SURİYELİLER GİDERSE AYAKKABI SEKTÖRÜ BİTER"
Türkiye'deki eğitim sisteminin çırak yetiştirmeyi engelleyen bir sistem olduğunu vurgulayarak konuşmasına başlayan Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Güzgülü ise "Alttan gelenimiz çok az ve bu yüzden Türkiye'ye dışarıdan yani Suriye'den gelenler ki Suriye'de de ayakkabıcılık sektörü çok güçlüydü bilhassa Halep dolaylarında. Onların bir kısmı İstanbul ve İzmir'de çalışıyor. 10 bin kişiye yakın İstanbul'da ayakkabı sektöründe Suriyelinin üretim yaptığını biliyorum. İzmir'de de bu sayı tam bilemiyorum ama duyduğum kadarıyla 3 bin ile 5 bin arasında olduğu söyleniyor. Yani çok büyük bir rakam. Şimdi onlar olmasaydı ayakkabı sektörünün altyapısında Gaziantep'te bir ayakkabıcının söylediği sözü söylemek istiyorum, ‘Bütün altyapımızda çalışan personelimiz Suriyeli. Eğer Suriyeliler bugün giderlerse bizim ayakkabı sektörünü kapatmak zorunda kalırız.' Noktasında bir laf duydum. Bizim en büyük sıkıntımız çırak ve kalfa yetiştirememiz. Bu eğitim sisteminin burasının muhakkak düzeltilmesi gerektiğini, bunun tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. Bu sırf bizim dalımızda değil, marangoz için de aynı diğer branşlar içinde aynı" şeklinde konuştu.

SAYACILIK KURSU AÇILACAK
Manisa'da ayakkabı sektörüne altyapı oluşturmak için Büyükşehir Belediyesi olarak bir kurs hazırlığında olduklarının müjdesini de veren Güzgülü şunları söyledi:
"Burada sayacımız çok azaldı. Nasip olursa usta öğreticilerimizi eski ayakkabıcılardaki sayacılardan faydalanarak Allah nasip ederse büyükşehir olarak bunun üzerinde bir çalışma yapıyoruz. İnşallah nasip olursa büyükşehir kurslarında bundan sonra sayacılık kursunu da göreceğiz. İnşallah buraya müracaat eden arkadaşlarımız olur ve Manisa ayakkabıcısı hem bazılarına ekmek kapısı açmış olur hem de birkaç kişiyi biz sayacılık mesleğine kazandırmış oluruz."
Yapılan konuşmaların ardından protokol üyeleri birlikte kurdeleyi keserek fuarın açılışını gerçekleştirdi. Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer stantları tek tek gezerek ayakkabılar hakkında firma yetkililerinden bilgi aldı. Manisa Ayakkabıcılar Odası Standında bir ayakkabı yapımını da dikkatle izleyen Vali Güvençer ayakkabıcılık işinin gerçekten zor ve zahmetli bir iş olduğunu ifade ederek kolaylıklar diledi.
Manisa Fuar Merkezinde bu yıl 3'üncüsü gerçekleştirilen MAYFU 5 Şubat Pazar gününe kadar devam edecek.
Editör: TE Bilişim