Çocukların ülkede olup bitenlerden haberdar olmasıyla taraf olmasının çok farklı şeyler olduğunu dile getiren Türkiye Psikiyatri Derneği merkez yönetim kurulu üyesi Şahut Duran, "Çocukları siyaset içinde aktif olarak kullanmayın. İşi duygusal sömürü boyutuna taşımayın. Çocuk kendini bir erişkin gibi hissedemez. Kaybetme ya da kazanmalarda büyükler travmayı çabuk atlatabilirken çocuklarda bu süre uzayabilir. Bunun da ister istemez olumsuz sonuçları doğacaktır." sözleriyle hem siyasilere hem de ana babalara uyarılarda bulundu.
TÜRKİYE Psikiyatri Derneği merkez yönetim kurulu üyesi Şahut Duran, referandum sürecinde 18 yaşından küçük çocukların sosyal medyada ve televizyon ekranlarında görüşlerini belirten videolarının yer almasıyla ilgili konuştu. Toplumdaki kutuplaşmanın çocukları da kötü etkilemesinin kaçınılmaz olduğunu dile getiren Duran, uyarılarda bulundu.
Duran, şöyle konuştu: "Çocukların gelişimi açısından baktığımızda, çocuğun en fazla etkilendiği yer anne ve babasıdır. Daha sonra da çevre gelir. Yani; kişiliğini, kimliğini, hayat görüşünü kazanırken ilk olarak anneyle, sonra babayla sonra da çevreyle ilişki kurar. Çevrenin içerisindeki en önemli yer ise okuldur. Kimlik oluştururken saydığımız etkenlerden aldığı geri dönüşümlerin önemi büyüktür. Çocukların müthiş bir merakı vardır. Gördükleri her şeyi beyninde bir yerlere koymaya çalışır. Bu nedenle anne babanın yanlış tutumu onlarda farklı kötü sonuçlar ortaya çıkarır."
Aileden ve çevreden kötü anlamda etkilenen çocukların dünyayı sadece siyah ve beyaz olarak görebildiğine işaret eden Duran, bu durumun kişilik bozukluğuna sebebiyet verdiğini vurguladı. Duran, "Toplumdaki bu kutuplaşma yapısı ister istemez çocukları da etkiliyor. Çocukların hayran oldukları kişilerin de bu kutuplaşmanın içerisinde olması daha büyük sorunlara yol açıyor. Çocuklar bu tür durumlarda iyi ve kötü ayrımını yapamayabiliyor." ifadelerini kullandı.
Çocukların ülkede olup bitenlerden haberdar olmasıyla taraf olmasının çok farklı şeyler olduğunu dile getiren Duran, bu konuda şunları dile getirdi: "Çocukların süreçten haberdar olmaları iyi bir şey. Ancak taraftar olmaları çok farklı bir durum. Doğal olarak ailesinin ya da sevdiği birilerinin yanında duracak zaten. Ama bunu işin içinde kullanmamak gerekiyor. Yani işi duygusal sömürü noktasına getirmemek gerekiyor. Bu şekilde kullanılmamaları gerekiyor. Çocuk kendini bir erişkin gibi hissedemez. Kaybetme ya da kazanmalarda büyükler travmayı çabuk atlatabilirken çocuklarda bu süre uzayabilir. Bunun da ister istemez olumsuz sonuçları doğacaktır."
Özel Haber: Burhan AKDEMİR
Editör: TE Bilişim