Geçen hafta Çarşamba akşamı Söğülaltı kahvesinde Çapala Mehmet ile oturuyordum. CHP il kongresinin yakıları üzerine sohbet ediyorduk. Daha sonra Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz’ı gördük. Akşam alışverişini yapmış evine gidiyordu. ‘Yarın ABD heyeti geliyor bekliyorum seni’ dedi. Bunun üzerine ben de Perşembe sabahı erkenden kalkıp Manisa TSO’ya gittim. Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Andrea Berton, Ticaret Ataşe Yardımcıları Naz Demirdöven , Virginia Kalkınma Ofisi temsilcisi Antje Abshoff , Kentucky Kalkınma Ofisi temsilcisi Joshua Seebergile ve ABD Konsolosluğu Vize Bölümü Konsolos Yardımcısı Blythe Guignon, Manisa iş dünyası ile buluşmuştu. Meclis salonunda gerçekleşen toplantıya ilgi büyüktü. Bir kenara oturup ABD’deki yatırım imkanlarını dikkatlice dinledim. Firmalar özellikle ABD’ye vize alma konusunda gelen heyete oldukça fazla soru sordular. İhracat yapan ve ihracat yapmak isteyen firmalar için bu tip toplantılar büyük bir fırsat oluyor. Ticari ateşeler ile tanışmak iş konusunda firmalara büyük fayda sağladığını düşünüyorum.  Toplantıda Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nın tanıtım filmi İngilizce olarak gösterildi. Bu tanıtım filmi Amerikan heyetinin oldukça dikkatini çekti. Toplantı sonrası Başkan Mehmet Yılmaz’ın odasına geçerken Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Andrea Berton tanıtım filmini çok beğendiğini Başkan Yılmaz’a anlattı. Açıkçası bu tanıtım filminde Manisa’yla ilgili A’dan Z’ye her şey vardı. Tanıtım filminin ardından kısa bir açılış konuşması yapan Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Andrea Berton ve beraberindeki heyeti Manisa’da ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduklarını söyledi. Başkan Yılmaz, ABD heyetine Manisa’nın ekonomik yapısı ile odanın işlevi ve yaptığı hizmetler hakkında bilgilendirmede bulunurken, Manisa’nın tarımın ve sanayinin başkenti olduğunu aynı zamanda da Türkiye’nin en önemli kentlerinden biri olduğunu ve buradan yapılabilecek ticari-ekonomik iş birliğinin iki ülkeye büyük fayda sağlayabileceğinin altı çizerek, iki ülke arasındaki iş birliğinin daha da güçlendirilmesi gereğine dikkat çekti.

Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Andrea Berton ise iki müttefik ülkenin iş adamlarının daha fazla bir araya gelmeleri gerektiğini, bu konuda Manisa iş dünyasından gelecek talepleri değerlendirmek istediklerini ve iki ülke arasındaki ticaret hacmini daha da yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi.

Toplantı sonrası Başkan Mehmet Yılmaz’ın odasında Manisa’ya özgü hediyeler Amerikan heyetine takdim edildi. Her hediyenin hikayesini kendine has üslubu ile Amerikan heyetine anlattı Mehmet Yılmaz. Başkan Yılmaz’ın esprili anlatımı Amerikan heyetinin hem ilgisini çekti hem de gülüşmelere sebep oldu. Her açıdan ABD heyeti Manisa’da ki programdan memnun kaldı. Toplantıya gelen Manisa iş dünyasının da bu toplantıdan memnun kaldığını düşünüyorum. Zaten bu tip toplantılar Manisa Ticaret ve Sanayi Odası için bir klasik haline geldi. Mehmet Yılmaz ve yönetimi göreve geldikten sonra Japonya’dan Sri Lanka’ya, Almanya’dan Rusya’ya, Macaristan’dan Özbekistan’a dünyanın dört bir yanından birçok yabancı heyetleri Manisa’da ağırladı. Manisa’da üretim yapan firmalara yeni pazarlar açma konusunda etkili toplantılar düzenlediler. Zaten Mehmet Yılmaz’ı bilen bilir. Durduğu yerde durmayan enerjik bir kişiliği vardır. Neredeyse her ay bir heyet ağırlayacak hale geldi Manisa TSO. Önümüzde ki aylarda Kamerun ve Japonya heyetlerinde Manisa’ya geleceğinin bilgisini Başkan Mehmet Yılmaz bana söyledi. ‘Allah yardımcın olsun başkan’ dedi. Amerikan heyeti Manisa TSO’nun göstermiş olduğu misafirperverlikten dolayı çok memnun oldu. Genel Sekreter Filiz Kavaklı ve ekibi bu tip toplantılarda yabancı heyetleri ağırlama konusunda işin ustası olmuşlar. Amerikan heyetinin Manisa’dan olumlu izlenimlerle ayrılması beni mutlu etti. Heyetin ayrılması sonrası Başkan Yılmaz ile bir süre sohbet ettik. O sıra telefonum çaldı. Sabah gazetesinin duayen köşe yazarı Yavuz Donat aradı. Cuma günü Manisa’dayım dedi. Telefonu Başkan Mehmet Yılmaz’a verdim. ‘Üstadım sizi Manisa’da ağırlamaktan dolayı onur duyarım’ dedi. Cuma günü Yavuz Donat’ı İzmir Adnan Menderes Havalimanı yerine Hatay’a gitmek zorunda kaldı. Cuma günü beni arayarak “Katil Esad buluşmamıza engel oldu. Hatay’a gidiyorum” dedi.

YÜREĞİMİZ YANDI

Ülkemiz zor günlerden geçiyor. Suriye sınırımız ateş hattı. Yabancı ülkelerin hangisi dost hangisi düşman bilemiyoruz artık. Geçtiğimiz hafta Perşembe gecesi oğlum Gökhan aradı. Regaip Kandili gecesiydi. Kandilimi kutladı niye arıyor acaba dedim. ‘Suriye’den kötü haberler geliyor. Sosyal medyada çok bilgi kirliği var. İnşallah doğru değildir’ dedi. Maalesef gecenin ilerleyen saatlerinde acı haberler arka arkaya gelmeye başladı. Keyfim kaçtı. Şehit haberleri kanıma dokundu. İdlib’de verdiğimiz şehitler yüreğimize ateş düşürdü. Allah yardımcımız olsun. Şehitlerimize Allah’tan rahmet yaralı askerlerimize şifa diliyorum. Kimse unutmasın ki Türkiye çadır devleti değildir. Bu durumda siyaseti bırakıp birlik olmalıyız. Başka Türkiye yok.