22 Mayıs Pazar günü yapılacak olan AK Parti Genel Başkanlığı seçimine üç gün kala Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yol arkadaşı Binali Yıldırım, parti teşkilatının talebiyle Genel Başkan Adayı ilan edildi. Başkent'te gerçekleşen TOBB'un Genel Kurulu'na gittiğimde Genel Başkan Ahmet Davutoğlu'nun çekildiği ve AK Parti Genel Başkanlığı'na yeni isim arandığı bir dönemdi. Ankara Anemon Otel'de yapılan yemek davetine gelen Hüseyin Tanrıverdi ile Genel Başkan'ın kim olacağı sorusunu birlikte tartıştık. İkimizin düşüncesi de Binali Yıldırım'ın genel başkan adayı gösterileceği yolundaydı. Bir haftalık süre içerisinde Olağanüstü Genel Kurul için çalışmalarını sürdüren Genel Merkez bu konuda usulen de olsa temayül yoklaması yaptı.
TEŞKİLAT "BİNALİ YILDIRIM" DEDİ
Cumhurbaşkanı'nın kafasındaki isim zaten Binali Yıldırım'dı. Teşkilat mensupları da bu göreve Binali Yıldırım'ın getirilmesi yönünde düşüncelerini belirtti. Dün televizyonlar AK Parti Genel Merkezi'nde Genel Başkan Adayı'nın açıklanacağı töreni naklen veriyor, ben de izliyordum. Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik kürsüye çıktı, AK Parti'nin profilini çizdi, Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın doğal lider olduğu ve partinin bütün kademelerinin kendisine itaat ettiği anlamına gelen sözler sarf etti. Sözlerinin sonunda da teşkilatın yaptığı değerlendirmeden sonra Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı, İzmir Milletvekili Binali Yıldırım'ın Olağanüstü Genel Kurul'da Başkan Adayı olduğunu açıkladı. Binali Yıldırım da kürsüye çıktı, kendisine gösterilen teveccühe teşekkür etti, 19 Mayıs'ta, ülkenin kurtuluş gününde bu görevi üstlenmekten mutluluk duyduğunu ifade etti. Yıldırım, bir süre önce Diyarbakır'da gerçekleşen bombalı saldırıda hayatlarını kaybeden 15 vatandaşımıza da taziye ziyaretinde bulunmak üzere Diyarbakır'a gideceğini söyledi.
PERŞEMBE'NİN GELİŞİ ÇARŞAMBA'DAN BELLİDİR
Benim sık sık kullandığım bir deyiş vardır, "Perşembe'nin gelişi Çarşamba'dan belli olur". Ahmet Davutoğlu Genel Başkanlık'tan çekildiğini ve aday olmayacağını açıkladıktan sonra ibrenin Binali Yıldırım'a döndüğü bir gerçekti. "Neden Binali Yıldırım?" derseniz, Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olduktan sonra partinin başına Ahmet Davutoğlu'nun geçmesini istediği andan, kongre sürecine kadar Başkent kulislerinde çeşitli söylentiler de çıkmıştı. Ahmet Davutoğlu kendisi Genel Başkan olacaksa, partinin merkez karar organlarını kendi dizayn etmek istedi. Bu düşüncesi ortaya çıkınca Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Davutoğlu'ndan listesini getirmesini istedi. Davutoğlu bir-iki gün bu talebi geciktirince, kongreye 48 saat kala oy kullanacak delegelerle temasa geçti ve Davutoğlu'nun bu hareketi karşısında Binali Yıldırım'ın adaylığının da açıklanabileceğini hissettirdi. Davutoğlu, Cumhurbaşkanı'na çıkarak MKYK listesini sundu. Bunun üzerinde Cumhurbaşkanı rötuşlar yaptı ve Davutoğlu tek başına kongreye gitti, Genel Başkan ve Başbakan oldu. O tarihlerdeki, o ince sürtüşme Davutoğlu'nun Genel Başkanlık ve Başbakanlık sürecinin kısa süreceğini hissettirmişti.
TANRIVERDİ, DOĞRU BİLGİ VERDİ
Yine, Ankara'da Anemon Otel'deki güç birliği yemeğine katılan Manisalıların da yakından tanıdığı üç dönem AK Parti Milletvekilliği yapan, partinin çeşitli kademelerinde görev alan Necati Çetinkaya'ya, deneyimli siyasetçi Sümer Oral, Davutoğlu meselesini sormuştu. Çetinkaya da hiç düşünmeden, "Bu güne kadar bu görevde kalması bile beklenmiyordu" demişti. Bunları niye yazıyorum? Bugünkü gelinen tablonun açıklığını ortaya koymak için. Baştan beri Hüseyin Tanrıverdi, "Binali Yıldırım" diyordu. Sağ olsun Tanrıverdi, beni de doğru bilgilendirerek AK Parti'nin Genel Başkan Adayı'nın Binali Yıldırım olacağını, önceden benim yazmamı sağladı. Teşekkürler Hüseyin Tanrıverdi.
Manisa ve AK Partililer, yeni seçilecek Genel Başkan ve Başbakan Binali Yıldırım, Hüseyin Tanrıverdi'yi köşkten arayarak 1 Kasım seçimlerinde İzmir'den Milletvekili adayı olmasını isteyen isimdi. Bunu böyle bilin. Pazar günkü kongrede Hüseyin Tanrıverdi'nin parti içinde bir göreve gelmesi sürpriz olmayacak.
SANDIK BAŞINA GİTMEYE DE HAZIR OLUN
Siyasi tarihinde Ege'den çok bakanlar çıkmıştı. Ama ilk defa bir Başbakan İzmir'den çıkıyor. Ne kadar Binali Yıldırım Erzincanlı olsa da, AK Parti'nin İzmir'den Milletvekili. AK Parti'de yeni bir devir başlıyor Binali Yıldırım'la birlikte. Bugün Meclis'te dokunulmazlıkla ilgili oylamada 367 oy bulunmazsa referanduma gidileceği açık beyan ortada.
Bundan sonra Türkiye'de yalnız referandum için değil, seçimlerle ilgili olarak da sandık başına gitmeye hazır olun.