Bu hafta ki köşemizde, saç ekimi üzerine sorulan soruları cevaplamaya çalışacağım.
Erkek ve kadınlar da saçların seyrelmesi, kişileri hem fiziksel hem de ruhsal açıdan etkileyen bir sorundur. Gelişen teknoloji ile hem saç dökülme tedavisi hem de saç ekim işlemi etkin bir şekilde yapılmaktadır.


*Saç dökülmesi neden olan faktörler nelerdir?
Son yıllarda gözlenen veriler ışığında; stres, yanlış saç ürünleri kullanmak, genetik faktörler, metabolik hastalıklar, demir eksikliği ve bazı mineral eksiklikleri saç dökülmesine neden olabilmektedir.


*Saç ekimi nedir?
Dökülmeye dirençli ense bölgesinde ki sağlıklı köklerin saçsız alana aktarılması işlemidir.


*Saç ekiminde hangi teknikler uygulanır?
FUT ve FUE denilen iki teknik uygulanmaktadır.
FUT tekniği eski teknik olarak bilinir. Ense bölgesinden bir alanı keserek orada ki köklerin alındığı yöntemdir. Sonrasında orada dikiş izi kaldığından artı pek uygulanmaktadır.
FUE tekniği ameliyatsız saç ekimi diye bilinir. Çok çok ince punchlar ile kökler alındığı için sonrasında alım yapılan bölgede iz beklenmez.


*Saç ekim işleminin aşamaları nelerdir?
Köklerin alınacağı bölge lokal anestezi yapılarak uyuşturulduktan sonra 0.6-1 mm çapındaki çok ince punchlarla kökler tek tek çıkartılır.
Alım işlemi bittikten sonra ekim yapılacak alana özel kanüllerle saçlar ekilir.
İşlem baştan sona doktor tarafından gerçekleştirilir.

*Bir ekimde kaç kök ekilebilir?
Bir seansda alınabilecek greft sayısı 1500-3000 arasında değişir, böylelikle 2500-7500 arası kök ekilmiş olur. Bu sayılar hastadan hastaya değişebilmektedir.

*Saç ekim işlemi ne kadar sürede tamamlanır?
Ekim uygulanacak alana ve kök sayısına bağlı olarak 4-8 saatlik süre gereklidir. Küçük izler ve kaş ekimi gibi küçük alanlar da 1-2 saat yeterlidir.

*Ekilen saçlar ne zaman çıkar?
Ekilen saçlar birinci ayın sonunda dökülmeye başlar. Ekimden 2- 3 ay sonra çıkmaya ve uzamaya başlar. 6.ayda saçlar göz dolduracak kadar gelişir. Fakat en güzel halini ekilen saçların adaptasyon sürecini tamamladıktan sonra 1 yıl içerisinde alır.

Saçlar kişinin kendisine ait olduğundan aynı renk ve karakterde çıkar. Saç ekiminde var olan saç miktarı ve alınma şekli önemli olduğu kadar ekilen saçların yönü, ön saç çizgisinin doğallığı en az ekilen saç miktarı kadar önemlidir.

*Ekilen saçlar dökülür mü?
Ekilen saçlar dökülmemeye kodlanmış olan bölgeden alındığı için normal şartlarda dökülme beklenmez.

*Yoğun saç dökülmesi varsa ekim yapılabilir mi?
Öncelikle aktif dökülme durdurulmalı sonra ekim yapılmalıdır. Saç dökülme sorunu yaşayan, saçlarında incelme ve seyrelmeler başlamış olan kişilerde (erkek veya kadın) PRP (doku yenileme), Saç Mezoterapisi, Dermaterapi, Nöralterapi önerilmektedir. Bu tedavi yöntemleriyle ölmeye yüz tutan zayıflamış saç kökleri canlandırılmakta, saç telinde canlılık, kalınlaşma ve yoğunluk kazanılmaktadır.

Sağlıklı ve genç bir yaşam için görüşmek üzere?

Dr Çağatay VURAL

Medikal Estetik Hekimi-Akupunktur

İletişim: [email protected]

Editör: TE Bilişim