‘’Yaşadığınız hayattan memnun musunuz, mutlu musunuz?’’ diye bir soru yöneltsem sizlere cevabınız ne olurdu?

 Bu soruyu duyan birçok insan ‘’hayır, değiliz’’ der. Nedeni hakkında çok farklı cevaplar alacağımız kesin. Çünkü mutluluğun tek bir nedeni yok ki mutlu olmamanın da tek bir cevabı olsun. Dedik ya mutlu olamamanın tek bir cevabı yok diye; Ama şimdi mutlu olamamın temelinde yatan ortak bir konudan bahsedeceğiz.

-Mutlu değil miyiz veya mutsuz muyuz ? YOKSA MUTLU OLAMIYOR MUYUZ?

-Sanırım mutlu olmak için doğru soruyu soramıyoruz? Aksi halde zor bir soru değil hepimiz için. Doğru soru ‘’neden mutlu olamıyoruz?’’ olabilir mi ? Bunun üzerine konuşalım.

Mutluluk nedir ?

   Mutluluk; özde bir duygudur. Duygularımızı ortaya çıkaran da düşüncelerimiz değil midir? Olaylar veya durumlar karşısında sahip olduğumuz düşünceler duygularımızı oluşturur. Çünkü kişi ne düşünürse öyle hisseder.

-Aristo’ya göre; ‘’mutluluk yaşamın yegane amacıdır, hayatımız boyunca harcadığımız tüm çabalar mutlu olmak içindir’’ der. Gerçekten de hayatımız boyunca hayaller, hedefler, istekler, arzular, beklentiler oluştururuz. Bu oluşturduğumuz araçlar sonunda mutlu olabilmek içindir.

Mutlu olmanın herkes için farklı bir anlamı olduğunu söylemiştik. Mutlu olmanın yolları da farklıdır. Bu yollardan bazıları; aile kurmak, iyi bir çocuk yetiştirmek, zengin olmak, hayatının aşkını bulmak, hayalini kurduğu mesleğe sahip olmak, son model bir araba sahibi olmaktır diyebiliriz. Her zaman ‘an’ın dışında, uzağında ararız mutluluğu. Mutluluğun her zaman uzağımızda olduğunu düşünürüz. Mutlu olmak için bahaneler üretir, engeller koyarız. Evet, bunu gerçekten yaparız; mutlu olmamayı ya da mutlu olamamayı biz seçeriz.

   Mutlu olmayı her zaman isteriz. Ancak her zaman istediğimiz hedeflere, hayallere ulaşamayız. O zaman hayal kırıklığı yaşarız. Bir depresif hal içerisine gireriz. Aklımızdan çeşitli düşünceler geçer;

-Ben mutlu olmayı hak etmiyorum galiba, ne istediysem olmadı.

-Kimi sevdiysem o beni istemedi

-Anne ve babam bile beni sevmiyor

-Çalıştığım işte mutlu değilim her geçen gün daha da acı çekiyorum

-Hayatta bütün belalar beni bulur

-Kimse mutlu olmamı istemiyor

-Bu hayat artık çekilmez bir hal aldı yaşayamıyorum

-Kimse beni anlamıyor

-Hayatta her şey benim mutsuz olmam için var sanki, hiçbir şey istediğim gibi olmuyor

Daha önce söylediğiniz veya duyduğunuz bu söylemlerin hepsinin nedeni kendinizsiniz. Mutlu olamamanın tek sorumlusu: 

 - SENSİN

   Bütün yaşadığın her şeyin sorumlusunu, nedenini dışarıda aradığın için cevap sensin. Her şeyi seçebilecek her şeyin tercihini yapabilecek olan yine sensin. Hayatına yön verebilecek olan da sensin. Bu geminin kaptanı sensin. Sen nereye istersen oraya gider bu gemi.

   Sen izin vermedikçe sana kim ne yapabilir? Sen izin vermedikçe sen istemedikçe seni kim zorla bir işi yapmak zorunda bırakabilir, sen istemedikçe aşık olmanı kim engelleyebilir, sen istemedikçe nasıl çaresiz kalırsın, sen istemedikçe hangi engeller seni durdurabilir, sen istemedikçe...

Aynı soruları sormaktan vazgeç.

   Artık değişmen gerektiğini bil.

Sen istediğinde mutlu olabilirsin.

   Mutlu olmak çoğu zaman elimizdedir. Biz mutlu olmayı istedikten sonra önümüzde hiçbir engel kalmaz. Mutluluk hiçbir zaman uzakta değildi. Mutluluk her zaman yanımızda.

   Mutlu olmanın daha doğrusu mutlu olabilmenin yolunu bildiğinize göre artık;

Mutluluğu başka yerlerde aramaktan vazgeçelim.

Mutluluk hep sizinle, hepimizle olsun.