Çin’de çıkıp tüm dünyayı etkisi altına alan ülkemizde de konuşulan koronavirüs için alınan tedbirlerin neler olabileceğini düşünürken Sabah Gazetesi’nin köşe yazarı üstat Yavuz Donat’la Manisa’da birlikteydik. Manisa’yı ve Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık ile buluşmaya gidiyorduk. Ulupark’ın yanındaki dernek binasında Ufuk Tanık misafiri Yavuz Donat’a mesir programının çerçevesini anlatıyordu. Tanık “Yavuz abi 21 Mart Nevruz’da mesir karma törenimiz var. Nisanın 19’unda saçım töreni. Diğer etkinlikler iptal oldu” diyordu. Ufuk Tanık endişeli bir şekilde bu kadar bilgi verirken son sözü söylemişti. “Her an her şey değişebilir” diyerek Mesir Festivalinin iptal edileceğinin sinyalini veriyordu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy kültürel etkinliklerin nisan ayı sonuna kadar iptal edileceğini açıklaması ile Mesir Komitesi de Perşembe günü toplanarak Mesir Festivali’nin bu yıl yapılamayacağını açıkladı. Koronavirüs duyulur duyulmaz ülkemizde Sağlık Bakanlığı aldığı tedbirlerle takdir topladı. Allah Çin’de ortaya çıkan ve dünyaya yayılan virüsten ülkemizi korusun. Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik’i ziyarete gittiğimde tokalaşmadık. Gülerek tedbir takdirdir diyerek.

YAVUZ DONAT’IN MANİSA ZİYARETİ

Sabah Gazetesi üstat köşe yazarı dostum Yavuz Donat’la Şoförler Cemiyeti Başkanı Salih Karaağaç’a da ziyarete gittik. Fevzi Açıkel yanındaydı. Barış Kalkanı harekatında şehitlerimiz için lokma hayrı yapıldığından bahsetti. Salih Karaağaç ülkemizin içindeki sıkıntılı dönemi atlatacağını belirtti. Yavuz Donat Manisa’da Anemon Otel’de kaldı. İş Adamı Aydın Benlişen ile birlikte Anemon’a gittik. Anemon’un yeni müdürü Suat Bey olmuş. Beraber fotoğraf çektirdik ve ‘Olmazsa olmaz’ Hayrullah Solmaz’ın Bıyık Kafe’ye gittik. Yavuz Donat üstat her Manisa’ya geldiğinde Hayrullah Solmaz’a uğrar birlikte iddialı tavla partisi yaparlar. Bazen Hayrullah bazen de Yavuz Abi kazanır. Bu gelişinde Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, Yunusemre Belediye Başkanvekili Gürkan Koyuncu, Yunusemre Belediye Başkan Danışmanı Kefaettin Öz, İş adamı Aydın Benlişen, Mühendis Fatih’in seyrettiği iddialı tavla partisini Yavuz Donat kazandı. Hayrullah Solmaz “Yemeği burada yiyeceğiz kahveleri Yunusemre Belediyesinin yaptırdığı yeni tesislerde içeceğiz” dedi. Hayrullah Solmaz’ın Bıyık’ta yemeğimizi yedikten sonra Sultan Yaylasının eteklerinde Yunusemre Belediyesi’nin yaptığı Osmanlı döneminin mimarisi ile süslenen konakları gezdik. Başkanvekili Gürkan Koyuncu ve danışman Kefaettin Öz Yavuz Donat’a bilgi verirken Hayrullah Solmaz Ankara’da bulunan Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi’yi aradı ve Yavuz Donat’la görüştürdü. Donat “Başkan konakların çok güzel olmuş tebrik ederim” dedi. Yavuz Donat bana “Başkan Mehmet Çerçi geldiğinde birlikte konakları gezelim” dedi. Konaklar ile bilgileri köşeme aktarıyorum. Ben de çok beğendim.

YUNUSEMRE BELEDİYESİ KÜLTÜR VE SANAT KONAKLARININ HİKAYESİ

Sultan Yaylasının eteklerinde bulunan Osmanlı döneminde Şehzadelerin “Avlak” olarak kullandıkları kimi zaman av otağı, kimi zaman av konağı kurduğu bu yerde şimdi kültür sanat konakları yer almaktadır.

4 adet konağın yer aldığı bu tepede Manisa manzarası eşsiz güzelliktedir. Kilometrelerce genişlikteki manzarada Gediz ovasının bütün renklerini görmek mümkün, gece Manisa ışıkları geçmiş donanma gecelerini andırmaktadır.

- Konakların biri misafirhane görevi görmektedir.

-Diğeri Manisa’mızın yeni müzesi olacaktır. Bu konakta Pulcuoğlu ailesinin uzun yıllardır biriktirdiği Anadolu Kadın ve Erkek Giysileri koleksiyonu belediyemiz tarafından alınıp Manisamıza kazandırılmıştır. Bu giysilerin ve diğer etnografik eserlerin hep beraber sergileneceği “Etnografya” müzesi olacaktır. Hali hazırda Sultan Camii’nin yanındaki tıp müzesinden sonra açık müze Yunusemre Belediyesi’nin yaptığı bu müze olacaktır.

- Bir diğeri “Geleneksel Türk-İslam El Sanatları Atölyeleridir.” Bu konakta: Hat, Tezhip, Ebru, Çini, Telkari, Naat ve diğer kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarımız öğretilmekte hem de ülkemizce tanınan sanatçılar eserlerini yapmaktadır.

- Konakların içerisinde amiral gemisi olan “Manisa İrfan Meclisi” konağı ilimizin Kültür, Sanat, Düşünce, Edebiyat, Musiki ve Tarih gibi konularda sohbet ortamında işleyerek münevver bir düşünce ile entelektüel hayatına katkıda bulunacaktır. Bütün konaklar muhteşem mimarimizin örneklerinden olan Selçuklu-Osmanlı “Cumbalı Konak” tarzında inşa edilmiş olup ahşap ile bezenmiştir.

İrfan meclisi konağının mimarisi ancak Osmanlı döneminin İstanbul’unda bulunan o dönemin irfan yuvaları olan Mevlevihane mimarisidir.

İrfan konağının mimarisi, iç tezyinatı, oturma düzeni, içindeki sanat eseri hat ve tezhip tabloları ve el emeği göz nuru ender bulunan halıları ile insana başta huzur olmak üzere geçmişteki o muhteşem medeniyetimizi yaşatmaktadır.