Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile yaptığı görüşmelerde il genelinde pamuk üretiminin arttırılması için teşvik çalışmalarına başlanacağını söyledi. Kaçire, Bakanlık tarafından pamuğa teşvik rakamının 10 puan yükseltilerek 0,85 kuruş olacağını belirtti.
MANİSA Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile yaptığı görüşmelerde pamuk üretimine teşvik rakamının 10 puan arttırılacağını müjdeledi.
ÜZÜM VE MISIR HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI
Bu sezon üzüm rekoltesinde ciddi bir düşüş yaşandığını belirten Mustafa Kaçire, "Geçtiğimiz yıllara göre bu sene tarımda en kötü dönemi yaşadık. 2015-2016 ve 2016-2017 yılları üretim sektöründe en kötü günleri gördük. Üzümde rekolte ciddi anlamda düşüş yaşadı. Bu sene üzüm fiyatları çiftçiyi güldürmedi. Tarım Bakanlığı ve Manisa Milletvekilleri bu konuda çok çalıştı. Üzümde alıma başlandı, okul üzümü projesi devreye sokuldu ancak fiyatlar tatmin edici olmadı." dedi.
Kaçire, tarımda doğal afetler nedeniyle yaşanan sıkıntılara değinerek, "Bu sene kurak bir yıl geçirdik. Mısırda da çiftçinin istediği sonuç alınmadı. Fiyatlar çok düşüktü. Toprak Mahsulleri Ofisi güzel fiyatlar verdi çiftçilerimiz nakliyat konusunda sorun yaşadılar. Bu yüzden çiftçiler aracı kurumlara mal vermek zorunda kaldı çok bu kişiler de çok düşük fiyatlar verdiler. 2016 yılı bizim için çok zor geçti. Birçok doğal afet yaşadık. Afetlerden kaynaklanan zararın bir kısmını TARSİM ödedi ancak bazı çiftçilerimiz TARSİM yapmadılar. Bu yüzden muhakkak alanlarını sigortalatsınlar." diye konuştu.
ÜRETİCİ PAMUĞA YÖNELECEK
Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, kentteki pamuk üretiminin yaygınlaşması için Bakanlık tarafından çeşitli çalışmalar yapıldığını müjdeledi. Kaçire, "Tüm dünya küresel ısınma sorunuyla karşı karşıya. Bu yüzden artık Manisa'da mısır üretiminden yavaş yavaş vazgeçmemiz gerekiyor. Türkiye genelinde 941 havza mısır ekimi için ayrıldı, bunların arasında Manisa da var ancak artık yeterli teşvik de gelmiyor. Tarım Bakanımız ile Manisa için alternatif bir üretim üzerine konuştuğumuz zaman pamuk ortaya çıkıyor. Dünyanın en güzel pamuğu Manisa ve Bergama ovasında yetişiyor. Tarım Bakanımız bize Ege ve Manisa bölgesinde pamuğa önem verilmesi gerektiğini ve bunun için teşvikleri arttıracaklarını söyledi. Teşviki 85 kuruşa çıkaracaklarını belirttiler. Yakın zamanda da bu açıklanacak. Teşvik arttığı takdirde Manisa'da bir çok üreticinin pamuk üretimine döneceğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
"PAMUK ÜRETİM BÖLGELERİ YÜZDE 20 ARTACAK"
Manisa'da pamuk üretimi yapan Ali Erken, teşvikin 10 puan arttırılması durumunda üretim alanlarının yüzde 20 oranında artacağını belirtti. Erken, "Bizim bölgemizde pamuk ekimi çok az. Önümüzdeki sene Manisa'da pamuk üretimi desteklenecek. Yavaş yavaş pamuk ekilmeye başlanacak. Böyle bir durumda Manisa'daki pamuk üretim alanı yüzde 20 artar" şeklinde konuştu.
ÖZEL HABER BERFİN ADICAN

Editör: TE Bilişim