"Yeterli fiyatı alamayan firmalar Türkiye'ye zatürre aşısı getirmiyor." Bu açıklamalar Manisa Eczacı Odası Genel Sekreteri Devrim Balı'ya ait. Balı, ölümcül etkisi olan zatürreye karşı geliştirilen aşının ülkede bulamadıklarını ve bu nedenle vatandaşa sunamadıklarını dile getirdi.
Manisa Eczacı Odası Genel Sekreteri Devrim Balı ülke genelindeki ecza depolarında zatürre aşısı bulunamadığına dikkat çekti. Konuyla ilgili açıklama yapan Balı, aşı bulunamamasının sebebini ise şöyle açıkladı: "Kamunun uyguladığı fiyat baskısı. Bu nedenle kendilerince yeterli fiyatı alamayan firmaların aşıyı Türkiye'ye getirmemesi."
"BİZ BULAMIYORUZ, BULAMAYINCA DA VATANDAŞA VEREMİYORUZ"
İlacın Türkiye'ye getirilmemesi dolayısıyla zatürre aşısını ilaç dağıtım kanallarında bulamadıklarını aktaran Balı, dolayısıyla eczanelerde vatandaşlara aşı satılamadığını belirtti.
"AŞININ ÖNEMİ BÜYÜK"
Zatürre hastalığının özellikle 65 yaş üstü vatandaşlarda sık görüldüğünü ve ölümcül olabildiğini söyleyen Balı, "Hekimler tarafından 50 yaşından büyük olup şeker, astım, KOAH, kalp, karaciğer yetmezliği, kanser hastalığı olanların mutlaka aşı yaptırması gerektiğini öneriyor. Bunun dışında sigara içenlerin de yaşı kaç olursa olsun, akciğer hastalığı gelişsin ya da gelişmesin mutlaka zatürre aşısı yaptırmalı." dedi.
"ANTİBİYOTİK DİRENCİ ERİŞKİN AŞILAMASINI DAHA DA ÖNEMLİ HALE GETİRDİ"
Birçok hastalığa karşı antibiyotik ilaç kullanımının, antibiyotik direncini arttırdığını, bu nedenle de erişkinlerin aşı yaptırmasının daha da önem kazandığını ifade eden Balı, "Eskiden bu direnç yoktu, hastaların önemli kısmı iyileşiyordu. Direnç olunca tedavi zorlaştı. Korunmanın önemi daha da ortaya çıktı. Günümüzde zatürreden ölümlerde ciddi bir artış söz konusu. Zatürre aşısının 5 yılda bir tekrarlanması gerekiyor. Yılın her döneminde aşı yapılabilir." dedi.

Editör: TE Bilişim