Teşebbüsün gerçekleşmesi halinde ülkede hukuk ve yargının olmayacağının altını çizen Arslan, "Darbe olsaydı, bugün sorunlarını konuşacağımız hukuk-yargı düzeni olmayacaktı. Türkiye Cumhuriyeti olmayacaktı" dedi. Girişimin ardından sıkıntılı bir sürecin yaşandığını da dile getiren Arslan, sıkıntı süreç içerisinde yargı camiasının hukukun evrensel kurallarına uygun davranması gerektiğinin altını çizdi.

Manisa'da yeni adli yıl, adliye bahçesinde Atatürk büstüne çelenk sunma töreniyle başladı. Adli yılın açılış törenine Cumhuriyet Başsavcısı Vekili Alim Çalışkan, Manisa Baro Başkanı Ali Arslan ile baroya kayıtlı avukatlar katıldı. Manisa Baro Başkanı Arslan, yeni adli yıl sebebiyle büste çelenk sundu. İstiklal Marşı'nın okunması ve saygı duruşunun ardından Baro Başkanı Arslan, açılış konuşması yaptı.

Baro Başkanı Arslan, bu yıl ki adli yılın sıkıntılı bir süreçte başladığını dile getirerek, 15 Temmuz darbe girişimine karşı Manisa Barosu'nun dimdik duruşunu sergilediğini dile getirdi. Baro Başkanı Arslan, "Cumhuriyetimiz kurulduğu günden bu güne değişik zamanlarda büyük tehditlerle karşılaşmıştır. İşte bu büyük tehlikelerden en büyüğünü 15 Temmuz gecesi yaşamıştır. FETÖ Terör örgütünün darbe girişimi milletimizin kararlı ve kahraman direnişi ile başarısız kılınmıştır. Manisa Barosu 15 Temmuz gecesi darbe kalkışmasının başladığı ilk saatlerden tavrını net bir şekilde ortaya koymuş ve darbe nereden ve kimden gelirse gelsin şiddetle karşı çıkıldığı ifade edilmiştir. Devam eden süreçte de bu net duruşunu her ortamda göstermiştir. Göstermeye de devam edecektir" dedi.

"DARBE GİRİŞİMİ BAŞARILI OLSAYDI"

Baro Başkanı Arslan, girişimin başarılı olması halinde ülkede hukuk ve yargı sisteminin yok olacağını belirterek, "Darbe girişimi başarılı olsaydı bugün adli yıl açılışı olmayacaktı. Yargı olmayacaktı. Bugün sorunlarını konuşacağımız hukuk-yargı düzeni olmayacaktı, Türkiye Cumhuriyeti olmayacaktı. 15 Temmuz'dan bugüne geçen sürede şu net olarak görülmüştür. Demokrasinin, özgür yaşamanın, Cumhuriyetimizin güvencesi Atatürk ilke ve devrimleridir. Çağdaş demokrasiye ulaşmak için Atatürk ilkelerine daha sıkı bağlanmalıyız" diye konuştu.

Yeni adli yılın çözülmemiş sorunlarla tekrar açıldığını dile getiren Baro Başkanı Arslan, FETÖ soruşturmalarının da yargıdaki sorunların üstüne sorun getireceğini dile getirdi. Arslan, "Adli yılın ilk gününde yargı camiası olarak tüm sorunlarımızı çözdüğümüzü söyleyemeyiz. Geçen yıllarda dile getirdiğimiz birçok sorunumuz aynen devam etmektedir. Bu sorunların üzerine birçok yeni sorun eklenmiştir. Olağanüstü bir dönemden geçtiğimizi biliyoruz. Bu süreç içerisinde karşılıklı anlayışla ve katkı sağlayarak sorunları aşmaya çalışacağız. Darbe girişimi neticesinde 4 bin civarında hakim-savcı açığa alınmıştır. Hakim-Savcı açığının kapatılması için Adalet Bakanlığınca büyük bir çaba harcanmaktadır. Olağanüstü Hal, ilan edilmiştir. Adliyelerde FETÖ Terör örgütü çerçevesinde birçok katip gözaltına alınmış tutuklanmıştır. Yaşanılan bu yeni durumlar önümüzde sıkıntılı bir sürecin olduğunu göstermektedir. Bu sıkıntılı süreçte yargı camiası olarak hukukun evrensel kurallarına uygun davranmamız yargıya olan güveni arttıracağı gibi, ilerleyen zamanda uluslararası camiada verilen kararların tartışılmasını engelleyecektir. Bu anlamda yargının üç ayağına büyük görev düşmektedir" diye konuştu. Baro Başkanı Arslan'ın konuşmasının ardından avukatlar, yeni adli yıl sebebiyle Atatürk büstü önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.
Editör: TE Bilişim