Teknolojinin ilerlemesiyle bitme noktasına gelen birçok meslekten biri olan yorgancılığın Manisa'daki son temsilcilerinden 69 yaşındaki İbrahim Hasnomal, elle dikilen yorganların her yönden daha sağlık olduğunu söyledi. Hasnomal, mesleği yapacak yeni bir neslin yetişmediğinden de yakınarak "Bu işi yapanların en genci 60'lı yaşlarda." diye konuştu.

Manisa'da 13 yaşından beri yorgancılık yapan İbrahim Hasnomal mesleğin sıkıntılarını ve hazır yorganlarla elle dikilen yorgan arasındaki farkları anlattı. 69 yaşındaki Hasnomal 13 yaşından beri mesleği yaptığını, çeşitli zamanlarda ara verse de emekli olduktan sonra yine yorgancılık yapmaya devam ettiğini belirtti.
Mesleğe ilk olarak Mustafa Hasalpagut isimli yorgancı ustasının yanında başladığını ve uzun süre beraber çalıştıklarını dile getiren Hasnomal, yaklaşık 1 yıldır da müze dükkanlarında işine devam ettiğini aktardı.
"YÜN YORGANLAR DAHA KALİTELİ"
Dükkanda yün, ipek, pamuk ve basma yorgan diktiğini söyleyen Hasnomal, "Genelde sipariş üzerine çalışıyoruz. El emeğiyle dikilen yorgan ile hazır dikilen yorgan arasında çok büyük farklar var. En büyük fark ise sağlık açısından. Pamuk ya da yün yorganlar hazır dikilen silikon yorganlara göre çok daha sağlıklı. Yine aynı şekilde pamuk ve yün yorganlar daha kaliteli." şeklinde konuştu.
"3 GÜNDE 1 YORGAN DİKİYORUZ"
İnsanların yorgancılık mesleğinden neden vazgeçtikleri konusunda da açıklamalar yapan Hasnomal, bu konuda şunları söyledi: "Satış olmayınca meslek karın doyurmamaya başladı. böyle olunca da yorgancı ustaları birere birer dükkan kapattı. Ayrıca yeni yetişen usta da yok. Manisa'da yorgancılık işiyle uğraşan esnafın en genci 60'lı yaşlarda. Tekonolojiye yenik düştük. Hazır yorgan üreticileri makinelerle günde 100-150 yorgan dikiyorlar. Onları da çok ucuza satıyorlar. Bizim o kadar ucuza satma gibi bir durumumuz yok. Çünkü emek veriliyor. Elle dikilen yorganları biz 1 ile 3 günde bitiriyoruz."
"YÜN YORGANI BİLEN BİLİYOR"
Son dönemde bazı vatandaşların tekrar yün yorganlara rağbet göstermeye başladığını aktaran Hasnomal, "Orta yaş ve üstü vatandaşlarımız hala bu yorganların kalitesini biliyor. Bu nedenle kızlarının ya da gelinlerinin çeyizlerinde en az bir tane olsa bulunmasını istiyorlar. Bu nedenle birkaç yıl öncesine göre rağbetin biraz daha arttığını söyleyebiliriz." ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilişim