Manisa'da yaş ve kuru üzüm sezonun açılmasıyla birlikte Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire ile yönetim kurulu üyeleri basın toplantısı düzenledi. Odada düzenlenen basın toplantısında Oda Başkanı Kaçire, hem üreticilere hem de hükümete çağrıda bulundu.

Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Kaçire, son yıllarda yaşanan doğal afetler sebebiyle üzüm üreticisinin sıkıntı içerisinde olduğunu dile getirerek, 2005 yılında başlattıkları 'Ürününe Sahip Çık, Teşkilatına Sahip Çık, Ülkene Sahip Çık' kampanyasının bu yıl da devam ettiğini ifade etti. Üreticiye ihtiyacı kadar üzümünü satması gerektiği uyarısında bulunan Oda Başkanı Kaçire, "Kuru üzümün açığa yatırılması bindiğiniz dalı kesmek anlamına gelmektedir. Bu yüzden üzüm fiyatlarında dalgalanmalar yaşanıyor ve üreticilerimiz zarar ediyor. Devlet desteği ile Tariş Üzüm Birliği'nin, Tarım Kredi Kooperatifleri'nin, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin müdahale alımı yapması sağlanmalıdır. Borç batağında olan üreticilerimizin borçları yapılandırılmalıdır. Üreticilerimizin ihtiyacı kadar üzümünü satıp kalanını bekletmesi, ürününü açığa yatırmaması arz-talep dengesi oluşturacak ve fiyat istikrarı sağlanacaktır" diye konuştu.

Üzümde yaşanan sıkıntının çözüme ulaştırılması için devlet desteğine ihtiyaç olduğunu söyleyen Kaçire, Üzüm Daire Başkanlığı'nın kurulması gerektiğini savundu. Kaçire, "Her geçen yıl tecrübe, bilgi ve becerisini arttıran kuru üzüm sektörü ülkemiz için büyük bir döviz girdisi ve istihdam sağlamaktadır. Sektörün ayakta kalması, gelişmesi için ve ihracat aşamasında devlet desteğine ihtiyaç vardır. Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı nezdinde 'Üzüm Daire Başkanlığı', sektördeki sorunlar çözülmelidir. Kamu spotları ve okul üzümü projesi ile sağlığımız için çok faydalı olduğu ispatlanan üzümün iç tüketimi artırılmalıdır. Rekoltenin yüksek olduğu yıllarda alkol fabrikaları devreye sokularak stoklar eritilmelidir. Sektörün korunması için üzüm ithalatının önüne geçilmelidir" diye konuştu. Borsa ile ihracatçı birlikler tarafından yapılan tek taraflı rekolte açıklamalarının sadece yabancı alıcılara fayda sağladığını ileri süren Başkan Kaçire üzümdeki gelişmeleri yakından takip edeceklerini ve üzüm üreticilerinin sıkıntılarının vakit geçirmeden Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'na direk olarak kendileri tarafından iletileceğini ifade etti.
Editör: TE Bilişim