MANİSA Acil Çağrı Merkezi Müdür Vekili Bekir Şen, şuan için sadece itfaiyenin yer aldığı '112 Acil Çağrı Merkezi'nde, 1 Ağustos'tan itibaren tüm acil çağrı hatlarının yer alacağını söyledi.

Manisa Acil Çağrı Merkezi Müdür Vekili Bekir Şen, Yunusemre'nin Güzelyurt Mahallesi Tarzan Bulvarı üzerine kurulan merkezle ilgili bilgi verdi. Merkezde ilk olarak itfaiye biriminin acil merkezinin faaliyette olduğunu söyleyen Şen; sağlık, polis, AFAD, orman ve jandarma birimlerinin 1 Ağustos tarihine kadar birimin çatı altında toplanacağını ifade etti. Şen, 1 Ağustos'tan sonra tüm merkezlerin acil çağrılarının tek numarasının 112 olacağını söyledi.

Geçen yıl çeşitli birimlerin acil çağrı merkezlerine toplam 2 milyon 380 bin 40 çağrının geldiğini söyleyen Şen, bu çağrılardan sadece 277 bin 931'i doğru ihbar olduğunu belirtti. Acil çağrı merkezlerinin gereksiz yere meşgul edildiğini söyleyen Şen, "2 milyon 2 milyon 380 bin 40 adet çağrıdan sadece 277 bin 931'nin asıl çağrı çıkması, acil merkezlerinin nasıl gereksiz yere meşgul edildiğini ortaya koyuyor. Bu çağrı merkezimizle artık asılsız ihbarlarında önüne geçeceğiz ve asılsız ihbarlarla ilgili birimleri meşgul etmeyeceğiz. 7 Nisan'dan bu yana merkezimizde hizmete giren itfaiyemize 250 adet çağrı geldi. Bunun sadece 80'i ilk aramada geri döndü. Yani 80 çağrı, asılsız olarak kabul edildi. 170 çağrı ise direk itfaiye birimize ulaştırıldı" diye konuştu.

Merkezin çalışma yöntemini anlatan Şen, "Bir vatandaşımız 112'yi ilk aradığında 40 saniyenin altında bir anonsla karşılaşıyor. Sonra ilgili arkadaşımız hangi birime ulaşmak istiyorsa vatandaşımızı o birimin acil birimine yönlendiriyor. Avrupa standartlarına göre numara tuşlandığından birime aktarılana kadar geçen vaktin süresi 52 saniye. Ama biz 40 saniyenin altında bir süreyle vatandaşımızı ilgili birime yönlendiriyoruz. Bu uygulamayla asılsız çağrıların önüne de geçmiş oluyoruz" diye konuştu.

ARAYANIN ADRES BELİRLENİYOR

Şen son olarak, 112 Acil Çağrı Merkezi'ne sistemine yapılan çağrının numarasının düştüğünü ve adresinin hemen belirlendiğini de dikkat çekerek, "Bu şekilde çağrı merkezlerini dalga geçmek, asıl ihbarda bulunmak veya vaktini harcamaya çalışan kişilerinde hem numaralarını hem de adreslerini tespit etmiş olacağız. Eğer kişinin gerçekten asılsız ihbarda bulunduğu veya sadece dalga geçmek için aradığı tespit edilirse, konuyu emniyetimize aktaracağız. Asılsız ihbarda bulunan kişiler hakkında da Kabahatler Kanunu'na göre cezai işlem uygulanacak" diye konuştu.
Editör: TE Bilişim