Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Hafsa Sultan Hastanesi Hematoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Aydoğdu, kemik iliğinden kök hücre naklinde Ege'de kardeş sayısının az olmasından dolayı sıkıntı yaşanabildiğini söyledi. Prof. Dr. Aydoğdu, kardeş sayısının fazla olması nedeniyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu ise tam tersi bir durumumun söz konusu olduğunu kaydetti.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi'nde tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya CBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bilal Gümüş, Başhekim Prof. Dr. Emin Kurt, Hematoloji Anabilim Dalı Başkanı İsmet Aydoğdu, Hematoloji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Mine Miskioğlu ve hastane yöneticileri katıldı. Toplantıda, hastanenin Hematoloji Birimi'nde yapılan kemik iliğinden kök hücre nakli konusunda bilgiler verildi.
"MANİSA'DA 24 NAKİL YAPILDI"
Prof. Dr. İsmet Aydoğdu, Hematoloji Birimi'ndeki kök hücre nakli için yedi yatakları bulunduğunu açıkladı. Kök hücre naklinin hastanede 2015 yılının Eylül ayında başladığını kaydeden Aydoğdu, toplam 24 nakil yapıldığını söyledi. Aydoğdu, "Hastalarının kanından elde edilen kök hücreler hastalara veriliyor. Hastaların kendisinden alınana otolog, kardeşinden ya da doku grupları uyan kişilerden yapılana allojenik nakil deniliyor. Kök hücre toplayan aferez grubumuz var. Kök hücreleri topluyoruz, -196 derecede donduruyoruz. Hastalığı yok etmek için daha ağır bir tedavi uygulanıyor. Daha sonra hastaya kendi kök hücresi eritilerek veriliyor. Bir diğer yöntemde de sağlıklı kardeş, yada kardeş olmazsa uluslararası merkezlere başvuruluyor. Uygun donör çıkınca hastaya nakil yapılıyor. Bu biraz daha zor ve zahmetli bir iş. Yan etkileri daha fazladır" dedi.
"BATIDA SIKINTI, DOĞUDA SORUN YOK"
Ege'de kardeş sayısının az olması nedeniyle kemik iliğinden kök hücre naklinde sıkıntı yaşandığını da belirten Prof. Dr. Aydoğdu, kardeş sayısının fazla olduğu Doğu ve Güneydoğu'da ise tam tersi bir durum söz konusu olduğunu kaydetti. Kemik iliğinden kök hücre naklinde donör sayısı önemli diyen Prof. Dr. Aydoğdu, "Burada kardeş sayısının önemi büyük. Manisalı donörler genelde bir kardeş, iki kardeş oluyor. Kardeş sayısı ne kadar artarsa o kadar şans da artıyor. Türkkök'e başvuruyoruz. Ancak, başvurduklarımızdan olumlu sonuç aldığımız olmadı" dedi.
Editör: TE Bilişim