MANİSA'da eski İl Özel İdaresi'nin arazisine yapılacak arkeoloji müzesinin hayırseverin projeden çekilmesi üzerine, Kültür ve Turizm Bakanlığı yatırım programına alınmayı beklediği öğrenildi.

Manisa'da Müzeler Günü nedeniyle müze bahçesinde düzenlenen etkinlikte öğrenciler sergilenebilen az sayıda eseri inceledi, milattan 25 bin yıl önce olduğu düşünülen Salihli'de bulunan insan ayak izine büyük ilgi gösterdi. Müzeler Günü kutlama programına Manisa Müzesi Müdürü Harun Güllü, Ege Üniversitesi Türk Sanatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yüksel Sayhan, CBÜ Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ceren Ünal, CBÜ Yrd. Doç. Dr. Cengiz Gürbıyık ve öğrenciler katıldı.

Yaklaşık 35 bin tarihi eserin müzenin arkeoloji kısmı kapalı olduğu için uzun süredir depolarda tutulduğunu belirten Müze Müdürü Harun Güllü, kaçak kazılardan şikayet ederek, tarihi eserlerin korunması gerektiğini ifade etti. Güllü, arkeoloji bölümünün kapalı olmasından dolayı 35 bin eserin bulunduğu müzede çok az sayıda eserin sergilenebildiğini söyledi. Etkinlikte CBÜ Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Cengiz Gürbıyık da, Manisa'nın tarihi eser envanterinin çıkarılması gerektiğini belirterek, yanlış yapılan restorasyon çalışmalarına dikkat çekti. Gürbıyık, Mimar Sinan'ın Ege'deki tek eseri olan Muradiye Cami'nin de durumunun kötü olduğunu belirterek, yanlış yapılan restorasyon çalışmalarının eserleri daha kötü duruma getirdiğini söyledi.

Kente yapılacak olan arkeoloji ve etnografya müzesinin uzun zamandır beklenmesine ve projelerinin hazır olmasına rağmen, askıya alındığı öğrenildi. Hayırseverin desteği ile eski İl Özel İdaresi bahçesindeki araziye yapılacak olan müzede sergilenemeyen eserlerin gün yüzüne çıkarılmasının planlandığı ancak uzun süren çalışmaların ardından hayırseverin projeden çekildiği öğrenildi. Müzenin Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yatırım planına alınmasının beklendiği öğrenildi.


Editör: TE Bilişim