MAGİDER Başkanı Ayber Aloğlu'ndan AVM önerisi. Aloğlu, AVM'lerin yerel esnaf tarafından yapılıp işletilmesini önerdi. Türkiye'deki alışveriş merkezlerinin yüzde 90'lık bir kısmının yabancı sermaye tarafından kurulduğunu söyledi. AVM'lerin yabancı sermayeli olmasının da ülkede döviz kaybına yol açtığını kaydeden Aloğlu, "Buna engel olmak için de alışveriş merkezlerinin yerlileştirilmesi gerekiyor. Ülkenin güçlenmesi yerel esnafın güçlenmesinden geçiyor. Alışveriş merkezlerinin nasıl bize faydalı olacağı konusunda düşünülmeli. Bu merkezler yerel ve yerli esnafın elinde olursa hem esnaf kalkınır hem de ülke ekonomik anlamda rahatlar. Alışveriş merkezlerinin yerel esnaf tarafından işletilmesi için iki yol var; ya esnaf birleşerek kendi alışveriş merkezini kuracak. Ya da yerel yönetimler yapacak. Manisa esnafına iş düşüyor. Birlik olarak hareket edilirse bu bahsettiğim konu hiç de hayal değil." ifadelerini kullandı.
"KİRA BEDELİ NEDENİYLE ÜRÜN FİYATI ARTIYOR"
Yabancı sermayeli alışveriş merkezlerinde kira bedellerinin yüksek olması nedeniyle ürün fiyatlarının da yüksek olduğuna işaret eden Aloğlu, "Alışveriş merkezlerindeki kira bedellerinin yüksek olması ürünlerin maliyetlerinin yükselmesine neden oluyor. Bunun sonucunda zaten alım gücü günden güne azalan milletimizin maliyetler nedeniyle daha da aşağıya çekiliyor. Artan her maliyet ürünün fiyatını yükseltiyor."
KOTA KONMALI
Alışveriş merkezlerinin olumsuz taraflarının da varlığından söz eden Aloğlu, şöyle konuştu: "Bir şehirde alışveriş merkezlerinin sayısı nüfusa göre sınırlandırılmalı diye düşünüyorum. Her köşeye bir alışveriş merkezi açmak üretici açısından da tüketici açısından da maliyet yükseltici bir unsur olmaktan öteye geçemez. Üretici açısından zararı; büyüyen rekabette söz sahibi olabilmek için her alışveriş merkezine girmesi gerekir. Bu durum da hem iş gücü hem de genel giderlerde artış olması anlamını taşır. Bu şekilde denge kurmaya çalışan firmaların ürettiği ürünleri satın alan halkımız, ürünleri hammadde fiyatının neredeyse 4-5 katı fazlasına almak zorunda kalıyor. Dolayısıyla üretici kazanamaz tüketici alamazsa para piyasası daralarak kısır bir döngüye girer."
"AHİLİK KÜLTÜRÜ YOK OLUYOR"
Türk esnafının önemli bir köşe taşı olan Ahilik kültürünün de AVM'ler nedeniyle yok olmaya yüz tuttuğunu sözlerine ekleyen Aloğlu, "Alışveriş merkezleri nedeniyle ticaret resmileşiyor. Peygamber Efendimizin (SAV) sünneti olan pazarlık kültürü alışveriş merkezleri nedeniyle artık bitti. Almak istediğimiz ürünler tek fiyat üzerinden işlem görüyor. Alışverişe merkezlerinin en büyük darbelerinden biri de maalesef ahilik ve pazarlık kültürüne oldu." şeklinde konuştu.
AVM'LERİN TOPLUMA ETKİSİ
Alışveriş merkezlerinin toplum üzerinde de etkiler bıraktığına işaret eden Aloğlu, son olarak şöyle konuştu: "Artık gezilerimiz bile alışveriş merkezi üzerine. Eskiden, gelen misafirler turistik yerlere götürülürken şimdi alışveriş merkezlerine götürülmeye başladı. Bu durum da tüketim toplumu olmamıza yol açtı. Kültür değerlerimizin tanıtılmamasına, zamanla değer kaybına uğramasına, kültürden yoksun, bolca tüketen bir toplum yapısı oluşmasına ortam sağladı."
Editör: TE Bilişim