Şehzadeler Belediye Meclis Mayıs ayı Toplantısı, Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik'in umrede olması nedeniyle Belediye Başkanvekili Selman Keresteci başkanlığında yapıldı. Ancak bu durum CHP'li ve MHP'li üyelerden tepki çekti. CHP'li Hüseyin Erkenci meclisin, meclis başkanvekillerinden biri tarafından yönetilmesi gerektiğine işaret etti. MHP'li Ziya Elmalı da Erkenci'ye destek verdi ve "Belediye başkanının mecliste olmadığı zamanlarda meclisi belediye başkan yardımcısı değil meclis başkanvekili yönetir." diye konuştu.
Şehzadeler Belediyesi Mayıs Ayı Meclis Toplantısı, Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik'in umrede olması nedeniyle Belediye Başkanvekili Selman Keresteci başkanlığında toplandı. Meclis öncesi söz alan CHP Grup Başkanvekili Hüseyin Erkenci, belediye meclisini belediye başkan vekilinin değil, meclis başkanvekilinin yönetmesinin hukuken daha doğru olacağını ifade etti. Erkenci bu nedenle Meclis'i, Meclis 1'inci Başkanvekili Akif Özer'in ya da 2'nci Başkanvekili Mehmet Kavas'ın yönetmesi gerektiğini hatırlattı.
Daha sonra söz alan MHP Grup Başkanvekili Ziya Elmalı da, "Hukukta usul esastan önce gelir. Erkenci'ye katılıyorum. Belediye başkanının mecliste olmadığı zamanlarda meclisi belediye başkan yardımcısı değil meclis başkanvekili yönetir." diye konuştu.
Ancak konuşmalardan sonra Meclis, Keresteci'nin yönetiminde devam etti.
"BEDESTEN'İN İSMİ DEĞİŞMESİN"
Meclis'te, Tarihi Rum Mehmet Paşa Bedesteni'nin Mehmet Paşa Bedesteni olarak değiştirilmesi konusu görüşüldü. Konuyla ilgili söz alan CHP'li Hüseyin Erkenci, "Bu konuda MHP'nin önergesi vardı. Birkaç hususu belirtmek istiyorum. Orası Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ait. Yetki onlarda. İkinci Rum Mehmet Paşa, Fatih Sultan Mehmet'in vezirlerinden biri. İstanbul'da da çeşitli eserleri var. Vakıfların bir özelliği vardır ve oralar vakfedene aittir. Rum Mehmet Paşa devşirme bir şahsiyet. Vezirliğe kadar yükselmiş. O dönemde konan ismi değiştirmek tarihle oynamak olur. Tarihi değiştirebiliyorsanız değişsin o zaman. Tarihi gerçekler ama doğru ama acı, olduğu gibi kalmalı." dedi.
"ADI MEHMET'TİR, RUM MEHMET DEĞİL"
MHP'li Ziya Elmalı da önergeyi verenlerden birinin de kendisi olduğunu belirterek, "Zaten Manisa'da ve İstanbul'da yaşayan tarihçiler bu isimden rahatsızdı. Fatih'e sadrazamlık yapmış ve yine onun tarafından boğdurularak öldürülen bir şahsiyetten bahsediyoruz. Adı da tarihi kayıtlarda Mehmet'tir. Zaten Fatih birine Rum Mehmet ismini koymaz, Mehmet ismini koyar. Mehmet demek Muhammet demek, Muhammet'in önüne de böyle bir isim getirmek doğru değil. Şehzadeler kentinde Muhammet'in önüne Rum koymak biz Milliyetçileri üzüyor. Son derece akıllı bir adamın aklını Türklerin aleyhine kullanması da kaynaklarda mevcuttur." ifadelerini kullandı.
Elmalı, Rum Mehmet Paşa Bedesteni'nin isminin değişmesini halkın da istediğini, vatandaşın orayı sadece Bedesten olarak bildiğini sözlerine ekledi.
Madde üzerine söz alan AK Partili İbrahim Onaylı da maddenin tekrar komisyona havale edilmesini istedi. Konuşmaların ardından madde oy birliğiyle komisyona gönderildi.
Maddelerin görüşülmesinin ardından meclis sona erdi. Haziran ayı meclisinin 1 Haziran Çarşamba günü yapılmasına karar verildi.
Editör: TE Bilişim