Geçen hafta Gazeteciler Cemiyeti’nde Vali Ahmet Deniz, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yılmaz, Basın İlan Müdürü Yusuf Kahraman ve meslektaşlarımla 24 Temmuz Basın Bayramı için bir araya geldikten sonra Manisa’dan ayrılarak Kuşadası Davutlar Güzelçamlı’ya dostlarla buluşmaya gittim. Güzel günler geçirdim. Ancak Pazar günü acı bir haberle sarsıldım.

Ege’nin yetiştirdiği, kadın siyasetçilerin ve gazetecilerin ablası Işılay Saygın’ın vefatını öğrendim. Ve kendi kendime “İyi insanlar bu diya

rdan göçüyor” dedim.

Yeni neslin Işılay Saygın ismini hatırlayacağını sanmıyorum. 1970 yıllarında Buca Belediyesi’nde İmar Müdürü olduğunda 24 yaşındaydı. Adalet Partisi Genel Başkanı Süleyman Demirel tarafından 28 yaşında mimar Işılay Saygın, Buca Belediye Başkanı adayı yapıldı. O Dönem İzmir’in Buca’sı CHP’nin kalesiydi. Seçimlerde Işılay Saygın Adalet Partisi adına İzmir’in Buca İlçesi’nde en yakın rakibine 10 bin fark atarak Buca Belediye Başkanı oldu.

İki dönem Buca Belediye Başkanlığı yaparken, 12 Eylül 1980 darbesi ile karşılaştı. Babasının zoru ile siyasete zorla giren Işılay Saygın’a İzmir seçmeni ve medya hep destek verdi.

Işılay Saygın gazetecilerin ablası ihtilalden sonra genel siyasete girdi. 5 dönem İzmir milletvekilliği yaptığı dönemde kurulan hükümette il kadın bakan olarak görev yaptı. Kendisi ile ilk tanışmam Manisa’da Ersan Atılgan’ın Belediye Başkanı olduğu 1977-1980 arasında oldu. Ben o zaman Manisa Belediye Başkanı Ersan Atılgan’ın basın danışmanıydım.

En son görüşmem ise iki yıl önce Anemon Otelleri’nin Onursal Başkanı İsmail Akcura ile Foça’da Işılay Abla ile balık yemiştik. Siyaset yaşamında hem kibar hem de yeri geldiğinde bürokratlarına haddini bildiren, halkla ilişkileri ise mükemmel bir hanım efendi, iyi bir siyasetçiydi.

İnsanları siyasi görüşlerine göre ayırmaz, herkese insani olarak değer verirdi. Kendisinden yardım talebinde bulunanları kucaklar, elinden geleni yapmaya çalışırdı. Ömrü bu kadarmış. Dün Işılay Saygın için Konak Meydanı Valilik önünde devlet töreni düzenlendi. Mübeccel Kafkaslı ablam oradaydı. Buca Muradiye Camii’nde öğle namazında kılınan cenaze namazından sonra Buca Eski mezarlıkta toprağa verildi. Sevenleri dün Işılay Saygın’a son görevini yapması için cenaze törenindeydi.