Dün 2019’un son günüydü. Her zaman olduğu gibi sabah kalktım. Günlük gazetelerimi aldım. Berber Fevzi’ye tıraşımı oldum. Eşim Nermin Hanımın hazırladığı kahvaltımı afiyetle yedikten sonra gazetem Olay’dan başlayarak ulusal gazetelere göz gezdirmeye başladım. Mevsimin ilk karı Manisa Spil Dağı’nın eteklerine kadar yağmış. Yağan kar dün havanın sertliğinin biraz olsun almış. Pazar ve Pazartesi günlerinin soğuk ve yağışlı havası geride kalmış. . Eski yılın son gününde aydınlık ve güneşli hava hakimdi. Hemen hemen her okuduğum ulusal gazeteler 2019 yılında neler olup bittiğinin analizini yapıyorlardı. Hürriyet Gazetesinin 2020 Vizyon ekinde “Hedef büyük. Gelecek parlak” diye başlıkla “Piyasaların 2020’ye umutlu giriyor” yorumunu okuyorum. İş dünyasından ekonomik önlemler ve bankaların kredi iştahındaki artışla beraber 2 yıldır ertelenen yatırımların yeni yılda hayata geçirileceğine inanıyor. 2019’a damgasını vuran olay yerli otomobil tanıtımı oldu. Tanıtım Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı. Ülke çapında heyecan yarattı. Ülkemiz her geçen gün daha iyiye gidiyor. Ancak dünyadaki global krizlerin etkisinin ülkemize de yansıdığı bir gerçek. 2019 yılı başta inşaat sektörü olmak üzere çeşitli dallarda sıkıntılı günler yaşadı. İktidar işin farkında. Onun için de ardı ardına ekonomiyi canlandırmak için tedbirleri paketler halinde açıklamaya devam ediyor. Belki bu tedbirlerin semeresini 2020 yılının ortalarında göreceğiz. Bence yerli otomobil tamam. Kanal İstanbul yapılsın okey. Ancak dar gelirli, emekli ve orta sınıfın yaşamını unutmamak gerek. Başkanlık sistemi sıkıntılar içinde. 2019’u geçiren bu kesimin hayat standartlarına  “Can suyu” tedbirlerini sunmalı. Yoksa yandı gülüm keten helva.

12.3 milyon emekli Cuma günü açıklanması beklenen zammı bekliyor. Umutlu derseniz yanılırsınız. Yapılacak zam sürpriz olmasa %6’yı geçmez. Benim 2622 liralık emekli maaşım 2750 lirayı belki bulur. Bozdur bozdur harca... bunları şunun için yazıyorum. Bugüne kadar ülkeyi yönetenler Türkiye’nin vatan toprağımızın bütünlüğünü koruyup, gelişip, büyümesine büyük katkılarda bulunmuşlardır. Halkın mutlu bir yaşam sürmesi için çaba harcamışlardır. Ancak vatandaşın cebi yanmaya başlayınca her şeyi unutur. Yeni arayışlar içine girer. Benden söylemesi. AK Parti iktidarı daha doğrusu Cumhur İttifakı 2020’de ekonomik sıkıntıları çözme konusuna her konudan fazla eğilmeli. Yani piyasa canlanmalı. Yoksa bu ülke için devasa projeleri hayata geçirse de bu iktidar sarsılır. Bakın üstüne basa basa söylüyorum. Sarsılır. Cumhur ittifakının en büyük şansı, muhalefet partisinin CHP olması. Onlar iç kavga yapma konusunda uzman. İktidara gelme düşüncesini hayal gören bir CHP olması.

Yeni yıla mutlu girmek dileği ile 2019 yılında ne olup bittiğini kendi üslubu ile yazan dostum üstat Yavuz Donat’ın dünkü yazısını sayfama aktarıyorum. Tekrar 2020 umut dolu yıl olsun.