Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi, yaklaşık 10 yıldır yargılanan Ortak Girişim Grubu yönetim kurulu üyeleri B.K., A.K., E.Y., H.A., H.B. ve C.İ.'nin ve Özelleştirme İdaresi Eski Başkanı M.K.'nin cezasını, 28 Eylül 2016 tarihindeki duruşmasında temyize açık olarak onayarak ve 4'er yıl 2'şer ay hapis cezası vermişti.
Yıllardır sonucu merakla beklenen Manisa Sümerbank Davası olarak bilinen Manisa Pamuklu Mensucat Özelleştirmesi süreci ile ilgili Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan Özelleştirmeye fesat karıştırma ve evrakta sahtecilik davası sonuçlandı. Yaklaşık 10 yıldır yargılanan Ortak Girişim Grubu yönetim kurulu üyelerin B.K., A.K., E.Y., H.A., H.B. ve C.İ.'ne temyiz yolu açık olmak üzere 4'er yıl 2'şer ay hapis cezası ve her sanık için 77 milyon 83 bin 320 TL para cezası verilmesine karar verildi.

MANİSA ORTAK GİRİŞİM GRUBUNUN KABUS KARARI AÇIKLANDI
Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi, yaklaşık 10 yıldır süren Sümerbank Davası'nda gerekçeli kararını açıkladı. Uzun süredir sonucu merakla beklenen davada mahkeme sanıklara 4'er yıl 2'şer ay hapis cezasının yanı sıra her birine ayrı ayrı olmak üzere 77 milyon 83 bin 320 TL para cezası verilmesine karar verdi. Mahkemenin verdiği temyiz yolu açık olan gerekçeli karar da şu ifadeler yer aldı; "Sanıkların yargılama sürecindeki davranışı ve cezaların sanıkların gelecekleri üzerindeki olası etkileri gözetilip, cezalarından 5237 sayılı TCK 62.maddesi gereğince takdiren 1/6 oranında indirim yapılarak ayrı ayrı 4'er yıl 2'şer ay hapis ve 3 milyon 854 bin 166'şar gün adli para cezası ile cezalandırılmalarına. Sanıklara verilen adli para cezalarının TCK'nun 52/2. maddesi gereğince 1 günlüğü takdiren 20 TL'den hesap edilerek; sonuç olarak ayrı ayrı 4'er yıl 2'şer ay hapis ve 77 milyon 83 bin 320'şer TL adli para cezası ile cezalandırılmalarına karar verildi."
KASTEN SUÇ İŞLENDİĞİNDEN SEÇME VE SEÇİLME HAKLARI KISITLANDI
Yine aynı karar neticesinde, davada sanık sıfatı taşıyanlar ile ilgili bir takım hak mahrumiyeti kararlarda verildi. Seçme ve seçilme haklarının kısıtlandığı kararda şu ifadeler yed aldı;" Sanıkların kasten işlemiş oldukları suç için hapis cezası ile mahkumiyetlerinin yasal sonucu olarak TCK'nun 53/1. maddesinin uygulanması yönünden ‘a,c,d ve e' bentleri ile ‘b' bendinde yazılı ‘seçme, seçilme ve diğer hakları kullanmaktan' yoksun bırakılmalarına, aynı kanunun 53/2. maddesinin uygulanması açısından 53/1. maddesinde yazılı ‘a,c,d ve e' bentleri ile ‘b' bendinde yazılı seçme ve diğer siyasi hakları kullanmak hakları ve aynı maddenin 3. fıkrası uyarınca ‘c' bendinde yazılı kendi alt soyu üzerindeki velayet, vesayet ve kayyımlık yetkilerini mahkum olduğu hapis cezalarından koşullu salıverilinceye kadar ayrı ayrı yoksun bırakılmalarına, Hükmün kesinleşmesinden önce gerçekleşen ve şahsi hürriyeti sınırlama sonucunu doğuran bütün haller nedeniyle geçirilmiş sürelerin TCK'nun 63. maddesi uyarınca sanıkların cezalarından ayrı ayrı mahpuslarına karar verildi".
RESMİ BELGEDE SAHTECİLİKTEN AYRI AYRI SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK
Mahkeme kararında, "Yargıtay bozma ilamında da belirtildiği üzere, Ortak Girişim Birimi mensupları ile İş Yatırım yetkilileri hakkında Resmi belgede sahtecilik suçu yönünden gereğinin takdir ve ifası için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına" ifadeleriyle de sanıklar hakkında yeniden suç duyurusunda bulunulacağı belirtildi.
DAVA MASRAFLARI SANIKLARDAN
Bir süredir devam eden davanın avukatlık ücretleri ve bilirkişi ücretlerinin de hüküm giyen sanıkların eşit şekilde ödemesine hüküm verildi. Kararda dava ücretleri için şu ifadeler yer aldı; "Katılan taraf kendini vekil ile temsil ettirdiğinden avukatlık asgari ücret tarifesinin gereğince katılan lehine belirlenen 3 bin 600 TL maktu avukatlık ücretinin mahkum olan sanıklar B.K., A.K., E.Y., H.A., H.B. ve C.İ.'den eşit şekilde ve birlikte alınarak katılana verilmesine karar verildi. Yine yargılama dolayısıyla çıkarılan 34 çağrı kağıdı bedeli olarak 306 TL, yazışma ve posta gideri olarak 34.75 TL, savcılık ve mahkememizde alınan bilirkişi raporlarına ait bilirkişi ücreti bin 800 TL olmak üzere yapılan toplam 2 bin 140.75 TL giderin mahkum olan sanıklar B.K., A.K., E.Y., H.A., H.B. ve C.İ.'den eşit şekilde ve birlikte alınarak hazineye irat kaydı kararı alındı" .
OYBİRLİĞİ İLE SANIKLARIN YÜZÜNE OKUNMUŞ
Davanın 28 Eylül 2016 tarihindeki son duruşmasında çıkan kararın duruşmasında, söz konusu davada haklarında karar verilen Eski Özelleştirme Başkanı M.K. OGG Yönetim Kurulu Üyesi bazı sanıkların da hazır olduğu öğrenildi. Kararın son paragrafında şu ifadeler yer aldı " Sanıklar, M.Ş.D., A.G., Ö.K., A.G., N.A. ile; sanık H.B. müdafi avukat Önder Demir, sanık M.K. müdafi avukat Şenay Çalıcıoğlu, sanık B.K. ve bir kısım sanıkları müdafi avukat Ahmet Okyay, sanıklar C.İ., E.Y., H.A., B.K., A.K. müdafi avukat Yasin Yiğit ile katılan Ali Suat Ertosun vekili avukat Rabiya Balkanlı'nın yüzünde Cumhuriyet Savcısı Yasemin Banu Aksoy hazır olduğu halde CMK'nun 291. maddesi uyarınca kararın okunup açıklanmasından ve tebliğinden itibaren 7 gün içinde mahkememize ya da en yakın mahkemeye bir dilekçe verilmesi veya zabıt katibine bir beyanda bulunulması suretiyle Yargıtay'a temyiz yolu açık olmak üzere, aksi halde kesinleşeceğine oybirliği ile mütalaaya uygun verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı."
TEMYİZE BAŞVURULMUŞ
Edinilen bilgiye göre, hüküm giyen OGG üyelerinin kararı temyize taşıdıkları belirtildi. Gelecek karara göre hareket edecek OGG üyelerinin yaşanan durum nedeniyle zor günler geçirdiği de edinilen bilgiler arasında yer aldı.
NE OLMUŞTU?
Sümerbank'ın 50 yıl önce 5 bin ortakla kurduğu Pamuklu Mensucat A.Ş'nin yüzde 99.99 oranındaki kamu hissesi, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nca (ÖİB) yapılan ihale sonucu, Manisa Ortak Girişim Grubu'na 13 Haziran 2005 tarihli kararıyla 3 milyon 375 bin 900 ABD dolarına satılmış, 13 Temmuz 2005'te hisse devri gerçekleştirilmişti.
Girişim Grubu tarafından satın alınan bu arazinin 55 bin metre karelik kısmı, 20 Aralık 2005'de gayrimenkul satış vaadi sözleşmesiyle 13 milyon 750 bin ABD doları bedelle Tesco Kipa Kitle Pazarlama Anonim Şirketi'ne satılmıştı. Manisa Girişim Grubu'nca taşınmazın tamamı, 13 Nisan 2007'de de 25 milyon avro (33 milyon 750 bin ABD Doları) bedelle Redevco Beş Emlak Anonim Şirketine satıldı. ÖİB, bu satıştan 17 gün sonra, 1 Mayıs 2007'de mahkemeye başvurmuş ardından küçük hissedarlardan Ali Suat Ertosun'un görevi kötüye kullanma evrakta sahtecilikten açtığı dava sonrası özelleştirmenin durdurulmasına karar verilmiş ve şüpheli OGG üyeleri ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu.

Editör: TE Bilişim