Türkiye’nin siyasetinin en çalkantılı döneminde 3 Temmuz 1981 yılında Manisa Valisi olan 3 Şubat 1984 yılına kadar Şehzadeler kentinde Valilik yapan Erol Zihni Gürsoy “Bir idarecinin izleri ve izlenimleri” isimli anılarını içeren 2017 yılında bir kitap yazmış ve sağolsun bana da göndermiş. Akıcı üslubu olan kitabı bir çırpıda gözden geçirdim. Manisa Valililiği sırasında da devlet yönetiminde izler bırakan Erol Zihni Gürsoy kitabında Türkiye’nin yönetim yönünden haritasını çıkarmış dersem abartı yapmış olmam. Valilik döneminde güzel anılarımız da oldu. 

Vali Erol Zihni Gürsoy kitabında Manisa Valiliği dönemine de büyük yer vermiş. Manisa’nın sosyal, ekonomisi ve tarihine değirmiş. Manisa’dan merkeze alındığında 2 dönem belediye başkanlığı yapan ve o tarihte ANAP İl Başkanı olan Ertuğrul Dayıoğlu ile arasında geçen konuşmayı da kitabında yer vermiş. Vali Gürsoy, “Merkeze alınmam üzerine vilayete gelerek övücü sözler söyledi. Merkeze alınmamdan duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Yeni hükümetin kurulması üzerine Ankara’ya gittiğini, yetkililere ‘Valimizden son derece memnunuz, değiştirilmesini istemiyoruz’ dediğini, kendisine valinin görevde kalacağına dair söz verildiğini, buna rağmen verdikleri sözde durmayarak sizi merkeze almalarından çok kırgın olduğunu söyledi. Bu durumda il başkanlığı yapmasının bir anlamı kalmadığını, görevinden ayrılacağını ilave etti. Kendisine hakkımda taşıdığı iyi görüşleri için teşekkür ettim. Kararnamenin Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdiğini, bu aşamadan sonra geri dönüşün olamayacağını, o nedenle istifa kararından vazgeçmesinin uygun olacağını ifade ettim” diyor. 

O dönemde devletin valisi olarak yaptığı izlenime şahit olmuş biriyim. 1935 yılında Trabzon Çaykara’da doğan Erol Zihni Gürsoy ben 10 yaşında iken 1959 yılında siyaset bilgiler fakültesini bitirmiş. Çeşitli ilçelerde kaymakamlık yaparken Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü’nü bitirmiş. Erol Zihni Gürsoy’un ilk valiliği 1978 yılında Bitlis’te başlamış. Sonra Elazığ Valiliği’nden her valinin kaderi olan merkez valiliğine atanmış. 1980 yılında İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı’ndan ihtilal sonrası 1981 yılında Manisa’ya atanan Vali Gürsoy 3 yılı aşkın Manisa’yı idare etti. Tekrar merkeze alınan Vali Gürsoy 1992 yılında Rize Valisi olan Erol Zihni Gürsoy idarecilik görevini yaptıktan sonra merkez valisi olarak emekli olmuştur. Üç çocuk babası Gürsoy Türkiye’nin başarılı bürokratlar arasında yerini almıştır. Türkiye’nin çok sayıda ilçe ve ilinde siyasi krizlerin sağ-sol çatışmalarının doruk noktalarında kısa ömürlü koalisyon hükümetlerinde görev verilen Türkiye’nin başarılı valiler arasında ismini geçirmiştir. Bugün valilik yapan bürokratların Erol Zihni Gürsoy’un kitabına bir göz gezdirmeleri gerektiğine inanıyorum. Sayın Valim elinize ve kaleminize sağlık. Uzun ömürler dilerim.