Kurtuluş ateşi 101 yıl önce 19 Mayıs 1919’da Samsun’da yandı.

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dehası ve silah arkadaşlarının mücadelesi ile kurdukları Türkiye Cumhuriyeti’nin bir evladı olarak koronavirüs salgını nedeni ile 23 Nisan ve 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımızı, İstiklal Marşımızı söyleyerek evlerimizde kutladık.

Meydanlara çıkmasak da 83 Milyon, 19 Mayıs’ı tek ruh, tek yürek kutladık.

KONTROLLÜ SOSYAL HAYATTIN İLK RAMAZAN BAYRAMI

81 ilimizde de Ramazan Bayramı’nı evde geçireceğiz. Benim gibi 65 yaş üstü olanlar bayramın birinci günü saat 14.00-20.00 arası sokağa çıkma şansımızı kullanıp bazı eş ve dostla bayram kutlaması yapabiliriz diye düşünüyorum.

Bundan sonra kontrollü sosyal hayata ayak uydurmaya çalışacağız. Maskesiz sokağa çıkmayacağız. Ramazan Bayramı’nda böyle bir yasakla karşılaşacağımızdan emindim. Cumhurbaşkanının Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası açıklamayı yapmadan önce oğlum Gökhan ile görüştüm. “Bayramda evdeyiz kararını bekliyorum” dedim. Oğlum Gökhan ise Ramazan Bayramının Salı günü bitmesinden sonraki günlerin de hafta sonu yasaklarına dahil edilebileceğini bahsedince “Felaket tellallığı yapma” dedim. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan,  benim düşündüğüm gibi bir açıklama yaptı. Şimdilik çok şükür bayram süresinde evdeyiz. Doğru bir karar. Bugüne kadar koronavirüsle yaptığımız büyük mücadelede elde ettiğimiz ilerleme bayram ziyaretleri ile terse dönebilirdi. Mübarek ramazan ayının da sonuna geldik. Bu akşam son kez sahura kalkacağız. Yarın arife. Cuma günleri gazetem Olay çıkıyor. Ben de geçen haftadan bugüne gelene kadar neler yaşadığımı anlatıyorum.

İKİNCİ ÖZGÜRLÜĞÜMÜZÜ KUTLADIK

Benim gibi 65 yaş üstüne sahip koronavirüs nedeni ile günlerini evlerinde geçirenlere tanınan ikinci sokağa çıkma iznini Pazar günü saat 12.00 ile 18.00 arasında kullandık. Mayıs ayının en sıcak günlerinden biriydi Pazar günü. İkinci kez nefes almak için çıktığımız sokakta bayıltıcı sıcak karşısında ter içinde kaldık.

RÜŞTÜ BOZYAKA ANNESİNİ KAYBETTİ

Pazar günü oğlum Gökmen aradı. “Baba Rüştü Bozyaka’nın annesi vefat etmiş. Cenazesi saat 12.00’de Hatuniye Cami’den kalkacak. Bilgin olsun.” dedi.  Saat 12’de sokağa çıkma iznimiz başlayacağı için Rüştü Bozyaka’nın annesi Nuran Bozyaka’nın cenaze törenine katılmak için Hatuniye Camisine gittim. Aşçı Çetin “Cenaze yarım saat önce kalktı” dedi. Ramazan ayında da aşçı Çetin görevinin başında. Kendisine “Bir öğren mezara gideyim” deyince aşçı Çetin “Başkan hiç kendini zorlama şimdiye kadar her şey bitmiştir” deyince “Allah rahmet eylesin” deyip Gazeteciler Cemiyeti’nin yolunu tuttum. Kültür Sitesinin yanındaki cemiyetin kapısı açıktı. Başkan Ali Filizkan, Aydın Besen klimayı açmışlar serinliyorlar. İlker Kılıçaslan ve Nermin Uçtu haberlerini gazetelerine geçmekle meşgullerdi. Nermin Uçtu Manisa’daki sıcaklığı belirtecek görüntü peşindeydi. Bir süre sohbet ettik. Sonra 65 yaş üstüne takılan Aydın Besen, ben ve Ali Filizkan’ın sokakta yürüyüşümüzü İlker Kılıçaslan’dan rica edip fotoğrafladık.

Ben o gün yine uzun bir yürüyüş yaptım sayılır. Mayıs ayının son 75 yıl içindeki en sıcak günlerini yaşadık. Manisa’da Ulupark ve Fatih Parkı’nda spor ve gezinti yapan vatandaşlara rastladım. Her yer kapalıydı. Benim gibi oruç tutanlar için bu sıcakta sokakta gezmenin bir faydası olmayacağını düşünerek saat 15.00 sıralarında eve geldim. Televizyon seyretmek daha iyi. Zaten Ramazan ayında da kilomda bir gerileme olmadı. İnşallah bayram sonrası normal hayata döneriz ve ben de eski kiloma döndürebilirim.

ORAL VE DONAT MANİSA’YA GELECEK

Pazartesi günü Sayın Bakanım Sümer Oral aradı. Konuştuk. Sümer abim ve eşi Türkan abla Pazar günü evinin çevresinde bir hayli yürüyüş yapmışlar. Hayat normale dönerse Sümer Oral Bakanım, Yavuz Donat üstat ile birlikte Manisa’ya gelebilirler. Dostları ile birlikte… Bekliyorum! Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yılmaz Ramazan Bayramı öncesi Manisa medyasını unutmadı. Bayramda tatlı yiyip tatlı konuşmak için çikolata gönderdi. Teşekkürler.

TAŞÇI AİLESİNİN ACI GÜNÜ

Dün sevgili dostum Fikret Taşçı’dan acı bir haber aldım. Uzun bir süredir hasta olan kıymetli annesi Cevriye Taşçı, bu mübarek günde gözlerini hayata yummuş. Fikret Taşçı ve ailesine sonsuz üzüntülerimi iletiyorum. Ailesinin ve kendisinin başı sağ olsun.

SAĞLIK BAKANI’NDAN GÜZEL HABER

Koronavirüse karşı uyguladığı yerinde tedbirler ile herkesin takdirini kazanan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, 65 yaş üstü vatandaşları kapsayan güzel bir haber ile önceki gün ekranların karşısına çıktı. Vatandaşların memleketlerine veya yazlıklarına gitmelerine izin verildiğini açıklayan Bakan Koca’nın bu açıklamasını Türkiye’nin her yerinden insan sevinçle karşıladı. Açıklamanın ertesi günü olan dün, öğle saatine kadar bu karardan 30 bin kişinin yararlandığı bilgisi de haber bültenlerinde yayınlandı. Ne var ki ben her ne kadar bu uygulamadan yararlanma şansına sahip olsam da, Ramazan Bayramı’nı Manisa’da, Manisa’daki evimde ve görebileceğim aile fertleri ile dostlarımla geçirme kararı aldım.