Manisa tarımı ‘Samuray’lara emanet! Manisa tarımı ‘Samuray’lara emanet!

Adli Vakalar Sempozyumu Başkanı Ceyda Birlikdoğan, gerçekleştirilen bu sempozyumla adli vakalarla ilgili farklı bakış açılarının ele alındığını kaydetti.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayça Tan, Tıp Fakültesinde öğrenci kulüpleri tarafından böyle bir sempozyumun düzenlenmesinden dolayı çok mutlu olduklarını kaydetti, sempozyumun hayırlı olmasını diledi.  Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Volkan Zeybek, adli tıbbın özellikle son 20 yılda önemli bir konu haline geldiğini kaydetti. Volkan Zeybek, adli tıp uzmanlarının otopsi yaptıklarını, canlı insanlarla ilgilendiklerini belirtti. Zeybek, birçok bilim dalının adli tıbbın içerisinde yer aldığını ifade etti.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hafsa Sultan Hastanesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Adnan Bilge, acil tıbbın, adli vakayla birlikte günümüzde önemli bir yer tuttuğunu ifade etti. Bilge, acil hastaları tirajlara göre ayırdıklarını bu tirajların acil durumuna göre kırmızı, sarı, yeşil olarak ayrıldığını söyledi. Bilge, Türkiye’de geçen yıl acil servislere 160 milyon başvurunun olduğuna dikkat çekti, 30 milyon kişinin ise birden fazla gittiğini belirtti. Bilge, acil servislere 160 milyon kişi giderken, polikliniklere ise giderlerin ise 400-450 milyon kişi olduğunu açıkladı. Bilge, Türkiye’de acil servislere başvuru oranı yüzde 30-35 civarında iken, Avrupa’da ise yüzde 10 civarında olduğunu kaydetti. Travmanın ABC’sinin hayatıyla ABC’si olduğunu vurgulayan Bilge, “Hastanın hava yolunun açıklığını sağlamak ve korumak, solunumunu sağlamak ve kanama kontrolü ile şokla mücadele travmanın ABC’sidir. 1-45 yaş insan grubundaki insanlarda en fazla ölüm travmadan meydana gelmiştir. Adli vakalarda travmanın bütün özellikleri ele alınmalıdır. Hayatı tehdit eden durumları ortadan kaldırmalıyız” diye konuştu.

Muhabir: Özkan ÇELİK