MANİSA Şoförler ve Otomobilciler Odası başkanlığı görevini de yürüten Manisa Özel Halk Otobüsleri Motorlu Taşıtlar Kooperatifi Başkanı Yusuf Enli, kooperatif halk otobüslerine 3 yılda 200 bin TL'nin üzerinde ceza yazıldığını söyledi. Kooperatife ait 168 aracın bulunduğunu ve bu araçların tamamının cezaya maruz kaldığını kaydeden Enli, "Buna, benim kendi aracım da dahil. Cezaları, kooperatif bünyesinde oluşturduğumuz 7 kişiden oluşan bir heyet yazıyor. Cezalar mal sahibine, yani şehir içi otobüslerin sahiplerine geliyor. Ancak bilindiği üzere birçok otobüste şoför çalıştırılıyor. Otobüs sahipleri, yedikleri cezaları şoförlerden keser veya kesmez, o bizi ilgilendirmiyor." ifadelerini kullandı.

SIKI DENETİM UYGULANIYOR
Halk otobüslerinin sıkı bir denetimle takip edildiğini dile getire Başakn Enli, "Hepinizin bildiği gibi araçlarımızın içerisi kameralarla denetleniyor. Ancak biz sadece araç içlerini değil, durakları da kamera sistemiyle kontrol ediyoruz. Araç içerisindeki kameralar, bir hafta süreyle kayıt yapıyor. Vatandaşlarımız şikayetçi olduklarında geçmişe dönük olarak bir haftalık görüntüleri inceleme imkanına sahibiz." şeklinde konuştu.

CEZALAR KATLANARAK GİDİYOR
Ceza alan otobüslerin aynı olayı tekrar etmeleri durumunda aldıkları cezalrın katlandığını ifade eden Enli, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir ceza üzerinden örnek verecek olursak, eğer şoför kart basmayıp nakit para veren müşteriden parayı alıp, kendi sisteminden kart basmazsa cezası 500 TL. Bunu tekrarlarsa 1000 TL, 4000 TL şeklinde devam ediyor ve aracın kooperatiften atılmasına kadar gidebiliyor."

KENDİ ARACIM 400 TL CEZA YEDİ
Kendi aracının da cezaya maruz kaldığını dile getiren Başkan Enli, "Benim aracımda şoförlük yapan arkadaş, iki kez işe geç kaldığı için önce 50, sonra da 100 TL'lik ceza yazıldı. Bir kez de kendinden önce sefere çıkan arkadaşıyla tartışmış. O olayda da 250 TL ceza yazıldı. Hiçbir şekilde itiraz etmedim. Araç kimin olursa olsun, eğer uyulması gereken bir kural varsa uyacak. Uymadığı zaman da sonuçlarına katlanacak." ifadelerini kullandı.

İŞTE EN ÇOK CEZA YEME SEBEBİ
Halk otobüslerinin hangi durumlarda ceza yediklerini de açıklayan Enli, "Araçlarımız en çok cezayı, müşteriyle tartışmaktan, işe gelmemek veya geç gelmekten alıyor. Bunun dışında klimadan dolayı ceza alan otobüsler de var. Çok şeffaf bir şekilde çalışıyoruz. Her şey kayıt altında. Otobüslerin sürelere riayet etmeleri de çok önemli." diye konuştu

GENEL KURULA GİDİLECEK
Uyguladıkları yaptırımların bazı kooperatif üyeleri tarafından tepkiyle karşılandığını savunan Enli, açıklamasının son bölümünde ilginç iddialarda bulundu. Başkan Enli, şunları söyledi: "Tabi biz bu uygulamaları doğru olduğuna inandığımız için yapıyoruz. Ancak yaptıklarımızdan memnun olmayanların varlığını da biliyoruz. Benim kooperatif başkanlığından ayrılmam ve genel kurula gidilmesi için imza toplayanlar var. Kooperatifimize kayıtlı 280 otobüsçü esnafı var ve bunların 10'da 1'i imza verirse genel kurula gidilebiliyor. Ben de eylül ayı içerisinde genel kurul olmasından yanayım. Başkanlığım gidecek diye doğru bildiklerimi yapmaktan vazgeçmem. Bunun sonucunda ne olur bilinmez ama ben yine tarafsız ve adil bir şekilde çalışmalarıma devam ederim."
Editör: TE Bilişim