Uzman Diyetisyen Elif Bilgin Baş hindibayla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. En yaygın iki hindiba türü olduğunu söyleyen Baş, “Hindiba, genellikle yenilebilir yaprakları ve kökleri için yetiştirilen bir bitkidir. Karahindiba ailesine aittir ve her biri kendi mutfak kullanımlarına sahip birkaç hindiba çeşidi vardır. En yaygın iki hindiba türü vardır. Bunlar yaprak ve kök hindibadır” dedi.

Hindiba türlerini hakkında da bilgiler veren Baş, “Yaprak hindibada öncelikle salatalarda sıklıkla kullanılan yaprakları için yetiştirilir. Yaprak hindiba çeşitleri de kıvırcık ve escaroleyi içerir. Kök hindiba ise, kavrulabilen, öğütülebilen ve kahve ikamesi veya kahve katkısı olarak kullanılabilen büyük kazık kökü için yetiştirilir. En ünlü kök hindiba ürünü genellikle "hindiba kahvesi" veya "hindiba kökü kahvesi" olarak adlandırılır.” şeklinde konuştu.

Faydaları nelerdir?

Hindibanın faydalarına değinen Baş, şöyle konuştu:

Pınar Sabancı Kimdir? Nereli? Ne İş Yapıyor? Pınar Sabancı Kimdir? Nereli? Ne İş Yapıyor?

“Hindiba, ölçülü kullanıldığında yemeklere derinlik ve karmaşıklık katabilen hafif acı tadıyla bilinir. Çeşitli Akdeniz ve Avrupa mutfaklarında popüler bir malzemedir ve acı yeşillikleri genellikle salatalarda ve pişmiş yemeklerde tatları dengelemek için kullanılır. Ayrıca, hindiba kökü potansiyel sağlık yararları ve özellikle kahve kıtlığı sırasında veya kafeinsiz bir alternatif olarak kahve ikamesi olarak yüzyıllardır kullanılmaktadır. Hindiba kökü geleneksel olarak karaciğer sağlığını desteklemek için kullanılmaktadır. Sindirime yardımcı olan ve karaciğerin toksinleri işlemesine yardımcı olan safra üretimini uyardığına inanılmaktadır. Hindiba kökü, vücuttaki oksidatif stresle mücadeleye yardımcı olabilecek antioksidanlar içerir. Antioksidanlar, kronik hastalık riskini ve yaşlanma ile ilgili sorunları azaltabileceğinden genel sağlık için önemlidir. Lif içeriği nedeniyle hindiba kökü, tokluk hissini teşvik ederek ve genel kalori alımını azaltarak kilo yönetimine yardımcı olabilir.”

Kaynak: Haber Merkezi