Süper Lig’de bu hafta deplasman takımlarının kazanma haftasıydı. Başakşehir  Galatasaray’ı, Beşiktaş Konya’yı, Trabzon Ankaragücü’nü, Göztepe Alanya’yı, Gençlerbirliği Kasımpaşa’yı, Sivasspor Kayseri’yi yenerek Süper Lig’in zirvesinin şenlenmesini sağladılar. Rıza Çalımbay’ın takımı Sivasspor 24 puanla liderlik koltuğuna oturdu. Buna futbol dilinde Anadolu İhtilali denir. 41 haftadır evinde yenilmeyen Galatasaray Başakşehir’e yenilmesi İmparator Fatih Terim’in havasını iyice bozdu. Fenerbahçe’nin Malatya’da berabere kaldığı maçtaki sahaya çıkan takım kadrosu ve oyunu tv spor yorumcuları tarafından yerden yara vuruldu. Fenerbahçe camiasını Ersun Yanal’ın uyuttuğu iddia edildi. Galatasaray’ın da Beşiktaş’ın da ve Fenerbahçe’nin de maçlarını izledim. Puan cetveline baktığımda Fenerbahçe ve Beşiktaş 21 puana sahip Galatasaray’ın da puanı 19. Lider Sivasspor’un da 24. Üç büyüklerin kendi aralarındaki puan farkları bence oynadıkları futbol ürününün karşılığıdır. Gerçekten Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş büyüklüğünü artık Anadolu takımları karşısında gösteremiyor.

ESKİDEN DEFANS YAPAN TAKIMLAR ŞİMDİ OFANS YAPIYOR

Eskiden Anadolu takımları üç büyüklerden biri ile oynarken defansının dışına çıkmaya cesaret edemezdi. 1 puan kaza ile aldıklarında o şehrin sabahlara kadar uyumadığına şahit olurduk. Eskiden Fenerbahçe kanarya gibi öter, Galatasaray aslan gibi kükrer, Beşiktaş kartal gibi uçardı. Şimdi öyle mi? 2 yıl üst üste şampiyon olan Galatasaray’ın futbolunu beğenen var mı? Fenerbahçe bu yıl iyi başladı lige. Taraftarlarına ümit verdi. Ama Ersun Yanal’ın Malatya karşısında sahaya yenilmemek için sürdüğü kadro Fenerbahçe’ye yakıştı mı? Maç sonrası Başkan Ali Koç’un hali kötüydü. Fenerbahçe’nin efsane başkanı Ali Şen güzel bir laf etti “ Fenerbahçe bu yıl şampiyon olamazsa Ali koç gider” dedi. Bu hafta en çok Denizli ve Göztepe’nin galibiyetlerine sevindim. Ege’yi Süper Lig’de bu iki takım temsil ediyor.

BÖYLE GİDERSE YAYINCI KURULUŞ KAÇAR

Süper Lig marka olması lazım ki futbol endüstrisinden para kazanılsın. Bu ligi veren kuruluş beIN Sports. Üç büyüklerin bu döküntü futbolu böyle devam ederse işi zor. Daha zor olan da kahvelerde bu maçların gösterimi olan esnafın hali. Ayaz Kafe’ye bakıyorum. Maçları izleyenlerin sayısı iki elin parmakları kadar. Yalnız 50 yıllık meslek tecrübeme dayanarak şunu söyleyeyim. Fener’in de Galatasaray’ın da Beşiktaş’ın da her hafta yerden yere televizyonlarda vurulması doğru değil. Bu kulüpler marka değerlerini koruyamazsa ortada Süper Lig diye bir ligin değeri kalmaz. Futbol endüstrisi de yerle bir olur. Kulüplerin borç batağındaki durumu geleceğin felaket habercisidir diyorum. Üç büyüklerin marka değerini düşürmemeye özen gösterelim. Ama bu kulüpleri yönetenler de maliyetlerini adam gibi yönetsinler. Bu sektör çökerse on binlerce kişi işsiz kalır. Allah korusun.