Seçim ateşi mevsim sıcaklığını da arttırdı. İlkbaharı görmeden yaz sıcakları ile karşı karşıya kaldık. Hıdrellez kutlaması bugün başlıyor. 

  

HIDRILLEZ NEDİR VE NASIL KUTLANIR? 

  

Hıdrellez kutlamaları genel olarak yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılmaktadır. Bu gibi yerlere bu nedenle Hıdırlık denildiği de olur. Hıdrellez zamanı baharın taze bitkilerini ve taze kuzu eti ya da kuzu ciğeri yeme adeti vardır. Baharın ilk kuzusu yenildiği zaman sağlık ve şifa bulunacağına inanılır. Bugünde kırlardan çiçek veya ot toplayıp onları kaynattıktan sonra suyu içilirse bütün hastalıklara iyi geleceğine, bu su ile kırk gün yıkanılırsa gençleşip güzelleşileceğine inanılır. Hıdrellez gecesi ise Hızır'ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılır. Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır. Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi gül ağacının altına istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır'ın kendilerine yardım edeceğine inanırlar. Aynı zamanda dileklerini kırmızı kurdeleye bağlayıp gül ağacına asarlar. Bir yıl boyunca dileklerinin yerine gelmesini beklerler. Bazı kimseler de ateş yakıp, dilek dilerler. Ondan sonra yaktıkları ateşin üstünden atlarlar. Hıdrellezde baht açma törenleri de oldukça yaygın olarak uygulanan geleneklerimizdendir. 

  

Sevgili dostum Aydın Besen’e “Beni al biraz gezdir” dedim. “Olur sadıcım” dedi. Aydın Besen’in yönetiminde uzun süredir Fikret Taşçı ile günlerimizin büyük bir bölümünü neşe içinde geçirdiğimiz Eski Foça’ya gittik. Biz Hıdrellez’i Aydın Besen’le erken kutladık. Sahil Restoran’da balıklarımızı yedik, dostlarımız Mahmut ve Ali ile hasret giderdik. Foça her zamanki gibi cıvıl cıvıldı. Ekonomisi bozuk Türkiye’nin güzel aynası her zaman Eski Foça’dır. Gelenlerin gidenlerin gezdikleri ve yediklerine baktığınız zaman ülkemizin ekonomisi Allah’a çok şükür iyi görünüyor. Belki bizde para az ama vatandaşta gezmeyi, yemeği, içmeyi sevenler de çok. Bana bu Eski Foça gezisi çok iyi geldi. Aydın Besen’e teşekkürler.