Manisa Şehzadeler ve Yunusemre ilçelerinde binlerce vatandaşın evlerine ve işyerlerine tanışmasını sağlayan Şehir içi Denetimli Özel Halk Otobüslerinde görevli 350 şoför ücretsiz taşıdıkları 65 yaş üstü ve ücretsiz taşınan vatandaşlarla yaşadıkları olumsuz diyaloglar travma yaşamalarına neden oldu.
Manisa'da özel halk otobüsleri kooperatifi yönetimi otobüs şoförlerini üç gün boyunca ‘Öfke kontrolü ve Stres yönetimi ' seminerine tabii tuttu.
Halk Otobüs Şoförleri, Ümmehan Elginkan Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezindeki ‘Öfke Kontrolü' seminerinde karşılarındaki Optimal danışmanlık insan kaynakları uzmanı Dilek Selçuk'a dert yandılar.
Şoförler," Hocam bu 65 yaş üstü ve ücretsizler bizi yoruyor. 65 yaş üstü olanların bazıları inanın salt bedava diye evlerinin çöpünü atmak için bile aracı kullanıyorlar. Evinin altında ekmek bulamadığı için iler ki durağa kadar otobüsü kullanıyorlar.Buda bizleri demorize ediyor. Akşama kadar saatlerce direksiyon saldığımızı düşünürseniz vay bizim halimize.Nasıl hastaların doktor seçme hakkı olduğu gibi biz otobüs şoförlerinde hat seçme özgürlüğü olmalı. Engellilerin dışındaki yolcularımız ‘Gel şoför arkadaş şu eşyalarımı otobüsün arkasına yerleştiriverelim' diyorlar. Tabi ki bunun mümkün olamayacağını söylediğimizde yolcu ile aramızdaki olumsuz diyalog yol boyu sürüyor. Yolcularımızdan bize anlayışlı olmalarını istiyoruz"
"EMPATİ YAPIN"
"Öfke Kontrolü ve se Stres yönetimi" seminerini veren İnsan Kaynakları Strateji Uzmanı Dilek Selçuk; "Karşılaştığınız sorunların sizleri yormasına ve tükenmişlik sendromuna sokmaması için empati yolunu seçin. Empati sayesinde sorunların yol açabileceği üzerinizdeki olumsuz hasarı minimuma indirgeye bilirsiniz."
"SAKAL TRAŞLI OLUN ŞIK GİYİNİN MUTLAK KRAVAT TAKIN GÜLER YÜZLÜ OLUN"
Büyükşehir statüsüne henüz yeni geçmiş olan yerleşim bölgelerimizdeki ulaşımlarda buna benzer sorunlarla sık sık karşılaşabilineceğine de işaret eden Dilek Selçuk; "Özellikle mutlak güler yüzlü konumunuzdan vaz geçmemelisiniz. Tabi ki İmaj da önemli. Aracınızın içerisine sıkacağınız kokuya kadar dikkatli olmalısınız. Elverdiğiniz ölçüde şık giyinin. Günlük sakal tıraşınızı olun, mutlak kravat takarsanız özgüveniniz size sorunsuz bir gün geçirmenize de yardımcı olacaktır. Bakın o zaman size negatif enerji veren Halkın tavrı da size göre değiştiğini göreceksiniz. Bazı arkadaşlarınız bunları uyguladığından dolayı vatandaşlarca tercih edilen şoför konumuna gelebiliyor. Siz neden o şoför arkadaşlar arasına katılmayasınız"
"BU SEMİNER ŞOFÖRLERİMİZİN SORUNLARINA RESET ATMALARINI SAĞLAYACAKTIR"
Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Başkanı Erdoğan Akatmacı ise şoförlere verilen seminerlerin büyük yarar sağlayacağının altını çizerek; "Okulların açılmasıyla birlikte yolcu hacminde artış yaşanan otobüslerimizde vatandaşlarımıza daha kaliteli bir hizmet verebilmek adına ve tüm sürücülerimizin üzerinde ki baskıyı azaltılmasının hedeflendiği bu seminer ile özellikle sürücülerimiz oldukça pozitif etki yapacaktır. Öte yanda da bu seminer şoförlerimizin sorunlarına reset atmalarını sağlayacaktır. Hafta sonlarını değerlendirerek gruplar halinde üç günü kapsayan bu seminerler, İş hayatında yaşadıkları stresin aile yaşantısına da olumsuz yönde etkileri bu seminer sayesinde eve artık daha rahat ve daha mutlu gidecekler. Şoförlerimizi ruhsal anlamda bu ve benzeri seminerlere ilerleyen aylarda peryodik olarak devam edeceğiz." dedi.
Editör: TE Bilişim