Geçmişte Anadolu'da insanların günlük hayatlarının vazgeçilmezlerinden olan keçeyi günümüzde de yaşatmaya çalışan emekli Beden Eğitim Öğretmeni Emel Oğuz, Manisa'nın Gördes ilçesinde 88 üründen oluşan kişisel sergisini görücüye çıkardı.
Hayvansal liflerden genellikle yünün ısı, nem, basınç altında, sabun, yağ, asit yardımıyla birbirlerine kenetlenmelerini sağlayarak oluşturulan keçenin tarihin tozlu sayfalarına karışmaması için çaba gösteren emekli Beden Eğitim Öğretmeni Emel Oğuz, Gördes Kaymakamlığı ve Gördes Belediyesi'nin desteğiyle, "Geçmişten Geleceğe Geleneksel Keçe" adlı kişisel sergisini, Gördes Belediyesi Kültür Sarayı'nda açtı. Açılışa, Gördes Kaymakamı Turgay Hakan Bilgin, İlçe Garnizon Komutanı J. Yzb. Selim Kasacı, Gördes Belediye Başkanı Muhammet Akyol, İlçe Emniyet Amiri İsmail Çelebi, kamu kurum amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından sergi hakkında açıklamalarda bulunan Emel Oğuz, "Keçe yok olmaya yüz tutan el sanatı olduğu için onu yaşatabilmek adına, geçmişten geleceğe taşıyabilmek adına böyle bir çalışma yapmak istedim. Keçeyi büyük ustamız Mehmet Bilgiç ve onun öğrencisi olan Arzu Karagöz'den eğitim alarak öğrendim. İkisinin katkılarıyla bugünkü seviyeme ulaştım" dedi.
İlk kişisel sergisini Salihli'de, ikincisini ise Gördes'te açtığını kaydeden Oğuz, İstanbul'da da birçok karma sergiye katıldığını söyledi. Oğuz, keçe sanatının yaşatılması ve geleceğe aktarılması için katkı sağlamaya devam edeceğini sözlerine ekledi.
Orta Asya'dan Anadolu'ya kadar süregelen el sanatlarından biri olan keçeciliğin yaşatılması gerektiğini ifade eden Kaymakam Turgay Hakan Bilgin, "Keçecilik, geleneksel anlamında daha fazla ihtiyaçları gidermek amacıyla kullanılan bir ürün, şu anda gezdiğimiz sergide gördüğümüz kadarıyla bu sanatı farklı sanatlarla buluşturmak farklı objeler şeklinde tasarlayıp kullanmak mümkün, bu konuda çalışmalarını ilçemizde sergileyen Emel Oğuz hanımefendiye teşekkür ediyoruz ve sanat yaşamında başarılar diliyoruz" diye konuştu.
Sözlerine Emel Oğuz'u tebrik ederek başlayan Gördes Belediye Başkanı Muhammet Akyol ise "Bizim köyden bildiğimiz keçe, bizim zamanımızda kepenekti, yerde kilimdi, halıydı ama şimdi hayatımızın her alanında her safhasında kullanılabilecek hale gelmiş. Geçmişten geleceğe inşallah bu keçe sanatı yaşatılacak. Unutulmaya yüz tutmuş bu keçeyi Emel hanım da yaşatmaya ve gelecek nesillere taşımaya çalışıyor. Kendisini tebrik ediyoruz. Bu serginin açılmasında emeği geçen ve katkı sağlayan herkese teşekkür ediyoruz. İnşallah bunu ülke genelinde hatta uluslararası boyutta böyle bir serginin açılmasını istiyoruz ve bekliyoruz" dedi.
Sergide, sadece keçe kullanılarak hazırlanan kadınlara özel giysi ve aksesuarlar ile tablolar, sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Sergide yer alan 88 eserin 5 Kasım Cumartesi gününe kadar sergileneceği belirtildi.
Editör: TE Bilişim