Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün sebze ve meyvelerde ilaç kalıntılarına dikkat edilmesi yönündeki eğitim, bilgilendirme ve üreticileri bilinçlendirme çalışmaları olumlu sonuçlar vermeye başladı.
2015 yılında yaşanan kalıntı sorunları, 2016 yılında İl ve İlçe Müdürlüklerinin yaptığı çalışmalar ile kuru üzümde çözüme kavuştu. Çalışmalar sektörün paydaşları olan; Ticaret Borsaları, Ege İhracatçıları Birliği, Ziraat Odaları, TARİŞ, Tarım Kredi Kooperatifleri'nin işbirliğinde gerçekleştirildi.
Sürdürdükleri çalışmalar hakkında bilgiler veren Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Metin Öztürk, "2016 yılının başlarında, Avrupa Birliği'nin Chlorpyriphosethylmrl değerini 0,05 mg/kg ye düşüreceğini açıklaması kuru üzüm sektörünü derinden etkiledi. Zira Chlorpyrifos-Ethyl Manisa'da tüm çiftçilerin bildiği ve kullandığı bir tarım ilacıydı. 2016 yılı, tarım sektörü tarafından üzümün var olma yada yok olma yılı olarak değerlendirilmiştir. İl Müdürlüğü olarak çalışmalarımızı da mevcut bu durum üzerine yoğunlaştırarak, 2016 yılını ‘Zirai İlaç Kalıntısı ile Mücadele Yılı' ilan ettik" dedi.

ÜZÜMDE ZİRAİ İLAÇ KALINTISI ORANI SIFIRA İNDİ
Yıl içerisinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca,Chlorpyriphosethyl etken maddesinin üzüm üretiminde kullanımının yasaklanmasının ardından üzüm üretiminin yapıldığı tüm ilçelerde, ulaşılmadık tek bir bağcı kalmayacak şekilde kalıntı konusunda eğitimlere hız verdiklerini belirten Metin Öztürk, "Kalıntısız üzüm üretimi ve Chlorpyrifos-ethyl'in yasaklanması konusunda Manisa genelindeki eğitim ve yayım çalışmaları mesai mefhumu gözetmeden, gece ve gündüz olmak üzere, planlı ve sistemli bir şekilde üretim sezonu boyunca devam etmiştir. İlçelerde yapılan bu toplantılar her ay İl Müdürlüğümüze gönderilmiş ve değerlendirilmiştir. Asma yaprağı ve üzümde kalıntıyı önlemek, üreticilerde gerekli bilinç ve farkındalık oluşturmak için 5 bin adet afiş bastırılmış, bağcılık yapılan köylere asılarak eğitimlerde kullanılmıştır. Tarım ilaçları bayilerine de kalıntı konusunda eğitimler verilerek, bayi kontrolleri titizlikle gerçekleştirilmiştir. İlimizde organik tarım konusunda büyük bir atılım yapılmış olup organik tarım ve iyi tarım bağ alanlarında artış gerçekleştirilmiştir. Bunun yanında ilimiz, kimyasal mücadeleye alternatif olan bioteknik mücadelede de Türkiye'de birinci sıraya yükselmiştir. ‘Zirai İlaç Kalıntısı ile Mücadele Yılı' çerçevesinde yapılan bu çalışmalar meyvelerini vermeye başlamış, yapılan analiz sonuçlarına göre kalıntı sorunu sıfıra inerek, Manisa üreticisi kalıntı sınavını başarıyla geçmiştir. Bu anlamda başta Manisalı üzüm üreticilerimiz olmak üzere bizlerle işbirliği içerisinde çalışan sektörün tüm paydaşlarına destekleri ve bilinçli davranışlarından dolayı teşekkür ederim" diye konuştu.
Manisa'da dünyanın en kaliteli ve kalıntısız üzümünü üretmekte olduklarını ifade eden Öztürk açıklamasını şöyle tamamladı: "İç ve dış piyasada tüm alıcılar ve tüketiciler güvenle Manisa'nın kuru üzümünü alabilir ve gönül rahatlığıyla tüketebilirler. Bu sene yapılan kalıntısız üretiminin önümüzdeki yıllarda da devam edilebilmesini sağlamak asıl başarımız olacak, çalışmalarımız bu doğrultuda devam edilecektir. Üreticilerimizin ürünlerinin bol, kazançlarının bereketli olmasını diliyorum."
Editör: TE Bilişim