Manisa S.S. 155 Nolu Şehiriçi Denetimli Manisa Özel Halk Otobüsleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Erdoğan Akatmacı, Manisa'nın merkez ilçeleri olan Şehzadeler ve Yunusemre'de toplu taşımayı kullanan yolcu sayıları hakkında bilgi verdi. Başkan Akatmacı, ücretsiz seyahat hakkıyla ilgili mağduriyetler yaşadıklarını da dile getirerek, bazen bir yolcunun günde 14 defa otobüse binerek, iyi niyeti suistimal ettiklerini vurguladı. Akatmacı, "Günlük yolcu biniş sayılarımız ortalama 70 bin 500'dür. Perşembe günleri 73 bine çıkıyor. Salı-Çarşamba günleri 65 bin civarında oluyor. Hafta sonları 50 bine düşüyor. Bu 70 binin içerisinde bir günde 65 yaş ve üzeri yolcu sayısı 7 bin 24 kişi. Bir günlük engelli yolcu 2 bin 352 kişi, 500 de şehit ve gazi yakınları olmak üzere aşağı yukarı 9 bin 500 kişiye günlük ücretsiz olarak hizmet veriyoruz. Yaşlı ve engelli indiriminde hükümetimiz ayda 750 lira ödeme yapıyor. Fakat biniş oranına göre verilen ücret gerçekten mağduriyeti ortadan kaldırmıyor. Binişlerde bir sınır yok. Örneğin aynı kişi 10 bazen 14 defa biniyor. Çok sık binmeler mağdur ediyor. Bizim burada önerimiz, kişi başına günlük bir limit getirilmeli. Herkes hakkaniyetli kullansın. 14 kere binen kişi normal vatandaşın da hakkını da gasp etmiş oluyor. Bu bizde günden güne sosyal bir yara haline geldi. Bu sadece Manisa'ya has bir olay değil. Türkiye Halk Otobüsleri Birliği Federasyonuna üyeyiz. Zaman zaman oradaki toplantılarda dile getiriliyor. Yasa, iyi niyetle çıktı ama belki de baştan bu kadar aşırı derece kullanılacağı düşünülmemişti. Artık suistimal edilir hale geldi" dedi.

"ZAMAN KAYBINDAN DOLAYI BİNİŞ SAYIMIZ ARTMIYOR"
Şehir içerisindeki trafik sıkışıklığı sebebiyle yolcu biniş sayılarının artmadığını kaydeden Akatmacı, "2012 yılındaki günlük ortalama yolcu taşımacılığımız 72-73 bin civarındaydı. O zamanlar ücretsiz biniş de yoktu. Büyüyen Manisa'da biniş oranımız hiç artmıyor aksine geri gidiyoruz. Hiçbir yerde aracımız eksik değil. Elimizden geldiğince en iyi hizmeti vermeye çalışıyoruz ancak yolcu sayımız da hiç artış yok. Çünkü zaman kaybı fazla olduğundan aracı olan aracıyla gidiyor ve bu trafik sıkışıklığına sebep oluyor. Şehir trafiği biraz daha rahatlarsa, insanlar bir yerden bir yere daha kısa sürede taşınabilirse bizim de biniş oranımız artar" diye konuştu.

"SÜRÜCÜLER YOL VERMİYOR"
Halk otobüslerinin duraklara girmeyerek, trafiği olumsuz yönde etkilediğiyle ilgili gelen eleştirilere cevap veren Akatmacı, "Bazen duraklarımıza sivil araçlar park ediyor. Bunları emniyet elinden geldiğince boşaltıyor. Bazen bizim şoförlerimizden de durağa girmeyenler oluyor. Bunları tespit ediyor ve ‘neden girmedin' diye soruyoruz. Şoförler de durağa girdikleri zaman çıkışlarda diğer sürücülerin kendilerine yol vermediğinden yakınıyor. Şimdi tabi bu bir mazeret değil, mutlaka girmesi lazım ama Manisa'daki sürücüler de yol verme anlamında çok duyarlı olmuyor. Sonuçta bu bir toplu taşıma aracı. İçerisinde 35-40 kişi var. Kalkıp bir sürücü yol vermiyor. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde toplu taşıma araçları çıkacağı zaman otomobiller yavaşlıyor yol veriyor bizde aksine kimse yol vermediğinden bizimkiler de yolda yolcu indiriyor. Kesinlikle haklı değil ama iki yanlış bir araya geliyor. Yeni büyükşehir olduk, bazı eksikliklerimiz var. Zamanla düzelteceğiz inşallah" şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilişim