OECD ülkeleri matematik eğitimi için her yıl toplam 230 milyar dolara yakın bütçe ayırıyor. Bunda şaşılacak bir şey yok; çünkü matematik hala modern dünyada "başarılı" olmanın altın anahtarı gibi. OECD araştırmalarına göre gençlerin sahip olduğu matematik becerileri ile iş dünyasında iyi koşullarda yüksek ücretli pozisyonlara erişimi arasında doğrudan bağlantı var.

Ayrıca ülkeler arasında gayri safi milli hasıla ve matematik okur yazarlığı karşılaştırıldığında, matematik eğitiminde üst sıralarda olan ülkelerin dünya ekonomisinde pastadan daha büyük pay aldıkları; kısaca daha zengin oldukları gözlenmiş. Bu durumda da PISA, ya da eğitimde iyileştirme misyonu ile OECD bu üç yıllık döneme özgü olarak araştırmalarında "matematik okur-yazarlığına" öncelik vermiş.

Günümüz gençliği için matematik okur-yazarlığı "gerçek hayattaki problemleri matematik denklemlerine dönüştürebilme" ve "halihazırdaki bilgiyi yorumlayıp gerçek hayata uygulayabilme" becerileri olarak tanımlanabilir.
Sadece matematik bilgisini ölçmekten çok 15 yaşındaki gençlerin sahip oldukları matematik bilgisiyle neler yapabildiğini yani matematik okur-yazarlığını değerlendirmeyi amaçlayan PISA sınavındaki Matematik sonuçlarına baktığımızda Türkiye'de Matematik okur-yazarlığı konusunda ne kadar geride kaldığını üzülerek görmekteyiz.
PİSA'daki zorluk derecesi 1 olan bu Matematik sorusunu sınava katılan Türk öğrencilerin hiçbiri çözemedi!
İŞTE O SORU:
2012 yılı PİSA Matematik Sorusu
(Zorluk Derecesi -1)
Üç arkadaş (Julia, Maria ve Don) bulundukları noktalardan hareket ederek, haritada gösterilen yerlerden birinde buluşacaklar. Her birinin en fazla 15 dakika zamanı olduğuna göre, hangi yerde buluşabilirler?
Not: Haritada gösterilen yol parçaları üzerindeki rakamlar o yol parçasını yürümek için gerekli olan dakikayı göstermektedir.

SONUÇ:
Sorunun doğru cevabı Park. PİSA yöneticilerinden OECD Kıdemli Analisti Francesca Borgonovi'nin açıklamasına göre, 2012 yılı PİSA uygulamasına katılan öğrencilerin %37'si bu soruya doğru cevap vermiş. Türkiye adına katılan 4848 öğrenciden hiç biri doğru cevabı verememiş.
Editör: TE Bilişim