Türkiye Psikiyatri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Psikiyatrist Şahut Duran, 15 Temmuz Darbe Girişimi'nden en çok etkilenen iki meslek grubunun polis ve askerler olduğunu belirterek, "Kimin ne olduğu bilinmiyor. Polis ve askerlerde çalışma arkadaşlarına karşı ciddi güvensizlik var" dedi


FETHULLAHÇI Terör Örgütü (FETÖ/PDY) mensubu askerlerin darbe girişimi ardından toplumda yaşanan travma izlerinin yıllarca geçmeyeceğini belirten Türkiye Psikiyatri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Psikiyatrist Şahut Duran, güvensizlik ortamının bir an önce ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.
Psikiyatrist Şahut Duran, "Türkiye ciddi bir tehditle karşı karşıya kaldı. 15 Temmuz Darbe Girişimi duyulduğu anda insanlar bir şok yaşadı. Bir yanda tankların altında ezilen insanlar var, bir diğer yanda terör eylemi mi yoksa darbe girişimi mi olduğu anlaşılmaya çalışıldı. Kimin ne olduğu belli olmayan bir süreç yaşadık. Darbe girişimi sonrası hızlı bir FETÖ operasyonu, tutuklamalar ve gözaltılar yaşadık. Güven sağlamaya yönelik yapılan gözaltı ve tutuklamalar, mahkemece suçlu olduklarına yönelik kesin kararlar olmamasına rağmen kamuoyunda vatan haini ilan edilen masum insanlar için ayrıca çok büyük bir travma oluşturmuştur. Suçlu ve suçsuzların en üst yetkililerce de karıştığı kabul edilen bu durumun düzeltilmesi gerekmektedir. Bu menfur kalkışmanın ardından bir intikam duygusu olarak değil güven ve huzurun tekrar hızlıca tecil edilmesi için çaba harcanmalıdır." dedi.
"DARBE GİRİŞİMİNDEN BİR NESİL ETKİLENDİ"
OHAL'in uzatılmasının toplumda kaygının artmasına yol açtığını ifade eden Şahut Duran, "Ruh sağlığı açısından adaletin bir şekilde yerine geleceği, suçsuzların hızlı bir şekilde haklarının iade edilmesi gibi konuların topluma yansıtılması gerekiyor. Artık hayatın normal akışına döndürülmesi lazım. Bu yapılmadığı zaman toplumda daha büyük travmalar, kaygılar ve güvensizlikler devam edecek. Bunların hepsinden ciddi anlamda bir nesil etkileniyor. Oluşan travmalar yıllar içerisinde atlatılabilecek. Güven sağlayıcı ifadelerin daha da arttırılması ve toplumun normale alıştırılması gerekiyor" diye konuştu.
"BİRBİRLERİNE GÜVENEMİYORLAR!"
15 Temmuz Darbe Girişimi'nin asker ve polis içerisinde de güvensizlik ortamı yarattığına değinen Türkiye Psikiyatri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şahut Duran şöyle konuştu, "İşin asıl cereyan ettiği alan silahlı kuvvetler. Tutuklamalar ve gözaltılara bakıldığında olayın askeriye ve emniyet içerisinde daha büyük yankı uyandırdığı söylenebilir. 15 Temmuz'dan bu yana polisler için çalışma süreleri yükseldi. Bunun dışında ciddi bir güvensizlik de var. İçlerinde yaşanan güvensizlik ortamı, psikolojileri de ciddi bir düzeyde etkileniyor. Bunu pilotların tutuklanmasında gördük. Sabah FETÖ operasyonuna gönderildiler, akşam FETÖ'den alındılar. Bu tam bir paradoks. Askerler ve polislerin psikolojik anlamda en çok yıpranan kesimlerden biri olduğu kanıksanamaz bir gerçek"

Editör: TE Bilişim