Geçen hafta Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Manisa Ticaret Borsası tarafından davet edildiği Üzüm törenine katılmıştı. Burada kuru üzüm alt fiyatını da 10 lira olarak açıkladı.

Bakanın bu açıklamasına üzüm üreticilerinden pek o kadar fazla tepki gelmediği gibi fiyatta memnun olduklarının sayısı bir hayli yüksekti. Üzümün üzerine titreyen Manisa Ticaret Borsası geçtiğimiz Perşembe günü Manisa Anemon Otelde “ Manisa’nın Geleceği Sultani Çekirdeksiz Üzümü ve Coğrafi İşaretle Güçlendirilmesi “ konulu çalıştay düzenledi. Bu toplantıya Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan Coğrafi İşaretler Uzmanı Şule Pehlivanoğlu  Coğrafi İşaretler Kavramı Türkiye ve Manisa için Önemi,  Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekteri Veli Oğuz Coğrafi İşaretlerin Yerel Kalkınmada ki Önemi, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsün’den Ziraat Yüksek Mühendisi Turcan Teker Manisa Tarımında ve Ekonomisinde Bağcılığın Yeri ve Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü, Kısa adı GÜCİSDER olan Geleneksel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Derneği Yön. Krl. Başkanı Huriye Kayabaşı Özener Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümünün AB sürecinde izlenmesi gereken yol haritası, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi ve GÜCİSDER üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk Tarım ve Kırsal kalkınmada Coğrafi işaretlerin önemi, GÜCİSDER Yön. KRL. Baş. Yard. Av. Tülay Aktan Coğrafi işaretlerin hak ve sorumlulukları,  FİSKOBİRLİK Gen. Müd. Yard. Ve GÜCİSDER Yön. Krl. Bşk. Yard. Salih Öğütken Coğrafi İşaretlerde iyi uygulama örneği ve Giresun Tombul Fındığı denetimi, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi ve GÜCİSDER üyesi Dr. Kadriye Şahin katıldı.

Çalıştay’a ilginin büyük olduğunu öğrendim. Borsa Başkanı Sadık Özkasap ev sahibi olarak kürsiye çıktı. Ve Dedi ki: “Büyük emekler vererek tescili aldığımız ve Manisa’ya kazandırdığımız Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü coğrafi işaretimizi menşe adı olarak Ülkemizde tescilini yaparak Manisa’mıza kazandırmış olmanın mutluluğu içerisindeyiz. Şuan hedefimiz elbette ki Avrupa Birliği Komisyonundan da tescil alabilmek. Bugün burada bir araya gelmemizin yeğane nedenlerinden biri de coğrafi işaretimizin denetiminin nasıl yapılacağı ve bundan sonra ki süreçte hepimizi düşen görev ve sorumluk bilincinin oluşmasıdır. Çünkü coğrafi işaretler bir amaç değil bir araçtır. “ dedi.

Bana göre Manisa Üzümü bu çalıştayla artık Avrupa yoluna çıkmıştır. İnanıyorum ki birkaç yıl içinde Avrupadan tescilini de alacaktır. Sadece Manisa üzümünü Türk ekonomisine katkısı 503 milyon Dolar. Üzüm bizim için çok önemli, aynı Mesir gibi.

Çalıştay akşama kadar sürdü. Toplantıya katılanlar Borsa Başkanı Sadık Özkasap’ın yaptığı program çerçevesinde Ticaret Borsası Genel Sekreteri Mutlu Karakaş ve Basın Danışmanı Rıdvan Körpe ile birlikte Sarıgöl ilçesine giderek üzüm bağları ve işletmelerini incelediler. Burada üzüm hasadı yaptılar. Ve Manisa üzümünü tadına baktılar. Bu tip organizasyonlar Manisa’nın tanıtımında büyük önem arz ediyor. Borsa Başkanı Sadık Özkasap’ta bu sıcak günlerde böyle programları yapacak vakit buluyor. Manisa için elini taşın altına koyan herkese teşekkür ederim. Manisa olarak birliğimizi beraberliğimizi perçinlemek zorundayız. Borsamıza tekrar teşekkür ediyorum.

Not: Bugüne kadar benimle ilgili yazılan çizilene Hınçal Uluç ustanın sistemini göz önüne alarak hiç ilgilenmedim. Ama 40 yıllık dostum Enis Çanlı’ya tek cümle ediyorum. YAZIKLAR OLSUN.