Sözlükte baba olmak:
  • Bir insanın oluşumuna biyolojik olarak katkıda bulunan, arada duygusal bir bağ olmasa da bedensel bir bağ bulunan baba.
  • Anlayışlı, iyi huylu erkek


    3-Koruyucu, babalık duyguları ile dolu kimse
  • Ata
  • Bir ülkeye veya bir topluluğa yararlı olmuş kimse


Baba olmanın sözlük anlamlarını yazdım, baba olmanın sorumluluğunu alabilmiş, evlatlarına sahip çıkmış babalara ne mutlu.

Baba olmak büyük sorumluluk derdi ananem çok doğruymuş yaşadıkça anlıyor insan. Sözde değil, özde babalık önemli olan. Baba olmak için biyolojik bir bağda gerekmiyor babalık duygularıyla dolu kimseler bazen çok daha iyi baba oluyor.

Bir efsanedir onlar Çocukları için bambaşkadır. Düştüğünde Anne diye bağıran çocuk arkasından babasının koşup geleceğini ve onu yerden kaldıracağını bilir daima. Ona duyduğu güvenle adım atar çok zaman. Bilir ki başı sıkıştığında babası arka çıkacaktır ona.

Bir baba daima en uzağa bakar. Dalar gider çoğu zaman.

Evini geçindirmenin hesabını yapar hep bir yandan…

Neyi düşündüğünü sorduğumuzda susar. Ya tahmin etmemizi bekler ya da zamanla onu anlamamızı. Hep bir sorumluluğu vardır bizim üzerimizde. Kaç ayrı çocuk, o kadar sayıda omuzlara biriken ağırlık.

Bu ağırlık sayesinde bir neşelendiği olur bir hüzünlendiği.

Her ay cebinde beş kuruşu kalmayan ama çocuğunun istediğini alan babalar var. Çocuklarını okutabilmek için ikinci bir iş yapan babalar…

Her maaşta, her ay evin masrafı bittikten sonra çocuklarının isteklerini yapmak için uğraşan, kendi aç gezerken çocuğuna istediğini yedirmeye çalışan, çocuğunun istediği spor ayakkabıyı alabilmek için gece sabahlara kadar çalışan babalar var.

Çocukken her akşam babamın eve gelirken bana ne getireceğini düşünürdüm. Bugün ben yalnız bir anne olunca çocuklarıma hem annelik, hem de babalık yapan bir anne olunca o kadar iyi anlıyorum ki sizi sevgili babalar. Parasızlıkla bazen çaresizlikle mücadele ederken bile sizin o güçlü duruşlarınıza, hayat mücadelenize hayranım. Baba olmak çok büyük sorumluluk evin reisi olmak, bu sorumluluğu hakkıyla yapanlara saygım sonsuz.

Babam disiplinli bir babaydı. Her zaman mesafeli vakur duruşunu bozmazdı. Babalar Günü gibi özel günler babamla yakınlaşmak için bahane olurdu. Baba kız çocuklarının ilk aşkı olur ya; ne kadar vakur dursada babamla gözlerimizle anlaşırdık. Babamın bir bakışı yeterdi ne istediğini anlamam için. Babamın küçük kızıymışım ben onun yokluğunda büyüdüğümü anladım. Göremesem gidemesem de biliyordum ki, babam bir telefon uzaklığındaydı.

Sonsuzluğa uğurlayınca anladım büyüdüğümü. Söylemekle değil kaybedince anlaşılıyormuş babanın yokluğu… Baba ölünce büyüyor insan, hayata karşı güçlü durmak zorunda kalıyor. 

Hepimiz anne baba olmadan maalesef bilemiyoruz kıymetlerini, anlayamıyoruz bize söylemek istediklerini.

Her yaşta ayrı düşünüyoruz onlar için ;

Çocuğun Gözünde Baba 

“4” yaş: Babam her şeyi biliyor.

“5” yaş: Babam çok şeyi biliyor.

“6” yaş: Benim babam, senin babandan daha çok şey biliyor.

“8” yaş: Babam galiba bazı şeyleri biliyor.

“10” yaş: Babamın gençliğinde, her şey çok farklıymış.

“12” yaş: Aslında, babam bu konuda hiçbir şey bilmiyor.

“14” yaş: Babama kulak asma! O, artık çağ dışı kaldı.

“21” yaş: Babam mı? Aman Tanrım! O, hiçbir şeyden anlamaz.

“25” yaş: Babam bu konuda az da olsa bir şeyler biliyor. Ama o yaştaki insanın bu konuda bir şeyler bilmesi normal zaten.

“30” yaş: Bu konuda babamın fikrini alsak iyi olur. O kadar deneyimli ki…

“35” yaş: Babama sormadan hiçbir şey yapmasam iyi olacak.

“40” yaş: Acaba babam bu konunun nasıl üstesinden gelirdi? Ne kadar akıllı ve deneyimli bir insandı.

“50” yaş: Babamın yanımda olması ve bu konu hakkında fikir vermesini çok isterdim. Onun ne kadar akıllı olduğunu hiç takdir etmemişim. Oysa, ondan çok şey öğrenebilirdim. Meğer babam her şeyi biliyormuş.

İşte babalık, işte sahip çıkmak.
Baba kelimesi benim için o kadar önemli ki, sahip çıkmak, kollamak, korumak… 

Öncelikle ağbim var baba olan, bana baba gibi sahip çıkan ağbilerim, büyüklerim, dostlarım var, sonra arkadaşlarım, babalığı sadece adında değil özüyle, sorumluluğu ile yaşayıp evladını ve eşini sahiplenen.

Ve benim gibi evlatlarına hem anne hem baba olmaya çalışan anneler  var. Yalnız bekar babalar var, çocuklarına annelik yapmaya çalışan.

Babaların, annelerin var olduğu ama varlıklarını hissetiremedikleri, her babalar ve anneler günü çocukları üzülmesin diye türlü şaklabanlıklar yapan, evinde hem erkek, hem kadın olan, bekar anneler, bekar babalar, tek başına kadınlar, dul anneler sizinde babalar gününüz kutlu olsun. 
Pazar'a çok var ama size erken hatırlatma yapayım dedim; kaybetmeden gidin öpün, sevginizi gösterin babanıza…
Sevgi ile kalın …