Manisa Vergi Dairesi Başkan Vekili Ramazan Yaşar, 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ilişkin kanun hakkında açıklamalar yaptı. 19 Ağustos tarihinde yürürlüğe giren kanunun bor ödemelerinde büyük avantajlar getirdiğini aktaran Yaşar, Manisalılara vergi affını kaçırmamaları çağrısında bulundu.
Manisa Vergi Dairesi Başkan Vekili Ramazan Yaşar'dan Manisalılara çağrı var. 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ilişkin kanunun 19 Ağustos'ta yürürlüğe girdiğini aktaran Yaşar, kanunun getirdiği avantajları anlattı. Yapılandırmayla birlikte vatandaşın kamuya olan borç yükünün azalacağını aktaran Yaşar, "Borçlar taksitler halinde ödenebilecek, vergi ihtilafları sonlandırılacak. Devam eden vergi incelemeleri için kanundan yararlanılabilecek, geçmiş yıl beyanları artırılarak vergi incelemesine muhatap olunmayacak. Daha önce unutulmuş, eksik beyan edilmiş vergiler için pişmanlık beyanı yapılabilecek, işletme kayıtları gerçek duruma uygun hale getirilecek ve yurt içi ve yurt dışındaki bazı varlıklar milli ekonomiye kazandırılacak." dedi.
"YAPILANDIRMA BİRÇOK BORÇ ÇEŞİDİNİ KAPSIYOR"
Kurum tarafından kanunu tanıtma faaliyetlerinin başladığını dile getiren Yaşar, bu kadar çeşitli alanda düzenleme yapan ve toplumun her kesimine hitap eden düzenlemenin çok önemli olduğuna vurgu yaptı. Manisa Vergi Dairesi Başkanlığı olarak tüm personel ile kanunu anlatmak ve uygulamak üzere hazır olduklarının altını çizen Başkan Vekili Yaşar, "Kapsama girip de ‘Ben bu kanunu duymadım' diyen bir vatandaşımızın kalmasını istemiyoruz. Yapılandırma Kanunu kesinleşmiş borçlara ödeme kolaylığı getiriyor. Vergi Dairelerine ödenmesi gereken vergi ve diğer borçların faizi Yİ-ÜFE oranında yanı üçte iki oranında azaltılıyor. Vergi aslına bağlı cezalar da tamamen siliniyor, Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında da indirim yapılıyor. Borcun peşin ödenmesi halinde tekrar indirim yapılıyor ve Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutarın yarısından vazgeçiliyor. Borçları 18 taksitte 36 ay sürede ödeme imkânı veriyor. Taksitlere, bugün için uygulanan faizin çok altında bir oranda katsayı uyguluyor. Vatandaşlarımız, kamuya olan borçlarını Kanunun sunduğu imkânlardan yararlanmak suretiyle yapılandırabilecek ve ekonomik faaliyetlerini daha kolay yürütebilecek. Tüm vergiler, gelir vergisi, kurumlar vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, KDV, ÖTV gibi ne kadar vergi varsa bu Kanuna göre yapılandırılabilecek. Ayrıca, çok sayıda vatandaşımızı ilgilendiren trafik, nüfus, seçim, askerlik para cezaları, karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen cezalar da Kanun kapsamda yapılandırılabilecek. YURT-KUR üzerinden öğrenim kredisi alan öğrencilerin kuruma olan öğrenim ve katkı kredisi borçları ile Ecrimisil borçları da bu Kanuna göre yapılandırılarak ödenebilecek. Motorlu taşıtlar vergisi borcunu yapılandıran araç sahipleri, taksitlerini ödediği sürece fenni muayenelerini yaptırabilecekler." ifadelerini kullandı.
"İHTİLAFLAR SULH YOLUYLA ÇÖZÜMLENİYOR"
Kanunun ihtilaflı alacakların yeniden yapılandırılması ve sulh yoluyla çözüme kavuşturulması imkanını da getirdiğini kaydeden Yaşar, şöyle devam etti: "Vergi davalarını sonlandırmak, idare ile sulh olmak ve yaşadıkları belirsizliği ortadan kaldırmak isteyen mükellefler de Kanundan yararlanabilecek. Bu kapsamda, ihtilafın bulunduğu aşama ve ihtilafa ilişkin verilmiş yargı kararlarının niteliğini esas alarak farklı oranlarda ödemeler öngörülüyor. Bu alacakların peşin ödenmesi halinde de ayrıca Yİ-ÜFE tutarından indirim yapılacak. Halen vergi incelemesinde olan mükellefler için de düzenleme bulunuyor. Devam eden inceleme ve takdir işlemlerine konu muhtemel alacaklar da kapsamda. İnceleme bittiği zaman ortaya çıkan rapora göre mükelleflerimiz yapılandırma imkânlarından faydalanabilecek. Aynı şekilde takdir komisyonlarında olan dosyalar da bu imkândan yararlanacak."
"PİŞMANLIKLA BEYANA TAKSİT İMKÂNI VERİLİYOR"
Başkan Vekili Yaşar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Pişmanlıkla beyan edilen vergilerin ödemeleri kolaylaştırılıyor ve bu müesseseyi kullanmak suretiyle vergi idaresinin bilgisi dışında kalan hususların beyan edilmesi sağlanıyor. Örneğin, tapu harcı yönünden eksik beyanda bulunmuş olan vatandaşlarımız bu imkândan yararlanarak eksik beyanlarını tamamlayabilecekler. Kanun bu durumdaki vatandaşlarımıza, ‘gelin pişmanlıkla beyanname verin ister peşin, ister taksitle hesaplanan tutarları ödeyin' demektedir." şeklinde konuştu.
BAŞVURU VE ÖDEMELER NASIL OLACAK?
Yaşar, açıklamasını şöyle tamamladı: "Yapılandırma hükümlerinden yararlanmak isteyenlerin, 31 Ekim 2016 tarihine kadar ilgili vergi dairesine başvuruda bulunmaları gerekiyor. Başvurular bizzat vergi dairesine gelerek veya posta yoluyla ya da Gelir İdaresi Başkanlığının www.gib.gov.tr adresi üzerinden internet aracılığı ile yapılabilecek. Başvuru sırasında peşin veya taksit seçeneklerinden biri tercih edilecek. Yapılandırılan tutarlar 6, 9, 12, 18 taksit seçenekleri ile ödenebilecek. Taksitler 2 ayda bir ödemeli olacak. Peşin veya ilk taksit ödemelerinin Kasım 2016 ayında yapılması gerekiyor. Peşin ödemeler teşvik ediliyor. Vatandaşlarımıza peşin ödeme avantajını tekrar hatırlatmak istiyoruz. Kanun kapsamında yapılandırılan alacakların peşin ödenmesini teşvik etmek için ödemeler peşin yapıldığı takdirde, Kanun hükümlerine göre hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından ayrıca yüzde 50 indirim yapılacak. Taksitlerin ilk 2 sinin zamanında ödenmesi şartı getirildi. Kanundan yararlanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan biri de taksitle ödemeyi tercih etmişlerse ilk iki taksitin süresinde ödenmesidir. İlk 2 taksiti ödemeyenler, Kanunun getirdiği imkânlardan yararlanamayacaktır. Bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılmasına yönelik de düzenleme yapıldı. Kanunla, gerek yurt içindeki gerekse yurt dışındaki varlıkların her hangi bir vergi ödemeden milli ekonomiye kazandırılmasına imkân sağlandı. Yurt dışındaki varlıklar yıl sonuna kadar Türkiye'ye getirilebilecek yurt içindeki varlıklar da yine yıl sonuna kadar işletme kayıtlarına alınabilecek. Bu kapsamda yapılan işlemler, dönem kazancının tespitinde dikkate alınmayacak. Varlıkların işletmeden çekilmesi kar dağıtımı sayılmayacak. Yurt dışından getirilen varlıklar ile yurt içinde olup defterlere kaydedilen varlıklar nedeniyle, vergi incelemesi ve tarhiyatı, herhangi bir araştırma, inceleme, soruşturma ve kovuşturma yapılmayacak. Kanunla ilgili her türlü sorunuza Gelir İdaresi Başkanlığının www.gib.gov.tr adresinde yer alan dokümanlardan veya 444 0 189 VİMER aracılığıyla cevap alabilirsiniz. Ayrıca vergi dairelerimiz tüm vatandaşlarımızın konuyla ilgili başvurularına en kısa sürede yanıt verecektir. Özetle toplumun her kesimini ilgilendirebilecek nitelikte bir Kanun olan yapılanma Kanunundan yararlanmak için bir an önce başvuruların yapılması ve imkanlar dahilinde peşin ödemelerin seçilmesinde yarar olduğunu duyurmak istiyoruz"
Editör: TE Bilişim