Hükümetin TARİŞ'ten, TARİŞ'in de hükümetten istediği üzüm fiyatlarının açıklanması konusunda henüz bir gelişme yaşanmadı. Üretici bu belirsizlik içerisinde üzümünü ne yapacağını düşünürken uzun yıllar TARİŞ yöneticiliği yapan Murat Uludemir, üzüm fiyatının hükümet tarafından açıklanması gerektiğini savundu.
Manisa'nın en önemli tarım ürünü olan üzüm konusunda bitmek bilmeyen tartışmalar yeni bir boyut kazandı. Bilindiği gibi daha önce TARİŞ Üzüm Birliği'nin hala fiyat açıklamamış olmasını eleştiren AK Parti MKYK Üyesi Manisa Milletvekili Murat Baybatur, amacı üretimi desteklemek ve üreticiyi korumak olan bir kuruluşun üreticiyi serbest piyasanın insafına bırakmasının kabul edilemez olduğunu iddia etti. Hükümet olarak her zaman üreticinin yanında olduklarını belirten Baybatur, üreticinin yüzünü güldürecek fiyatın piyasa ortamında oluşması için TMO ve Tarım Kredi Kooperatifleri eliyle alım yapabilmek adına çalışma yürüttüklerini söyledi.
TARİŞ'İN PAYI YÜZDE 10
Manisa'da uzun yıllar TARİŞ yöneticiliği yapan Murat Uludemir, kuru üzümde fiyat açıklamasının TARİŞ gibi bir kooperatif tarafından değil, hükümet eliyle yapılması gerektiğini savundu. Uludemir, "Öncelikle şunu herkesin bilmesi lazım. Yetkililerin ifadelerine göre 300 bin ton üzüm rekoltesi var. TARİŞ'in bu 300 bin tonluk rekoltedeki payı yüzde 8 ile 10 arasında. Yüzde 8 ile 10 arasındaki pazar payıyla TARİŞ üzüm birliğinin pazara fiyat dikte ettirme şansı yok." dedi.
DEVLET NEDEN AÇIKLAMIYOR?
TARİŞ'in piyasadaki payının az olması nedeniyle fiyat belirlemekle yükümlü olmadığını iddia eden Uludemir, şöyle devam etti: "Devlet fiyat açıklamaktan imtina ederken bir kooperatiften neden fiyat bekleniyor? Yüzde 92'lik paya TARİŞ nasıl fiyat belirlesin? O sorun devletin. İktidar partisi milletvekilleri inisiyatif alıp bu konuda bastırsınlar."
Öte yandan 30 Eylül itibariyle Manisa Ticaret Borsası'nda kuru üzüm en az 2.70, en çok 3,80 TL'den işlem gördü.
Editör: TE Bilişim