ALAŞEHİR Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü veteriner hekimi Hüseyin Somuncu son zamanlarda sokak hayvanlarıyla ilgili farklı şikayetler geldiğini belirterek, belediye olarak hazırlayacakları eylem planıyla sokak hayvanlarının kısırlaştırıp, aşılarını yaparak yeniden doğal yaşam alanlarına bırakacaklarını söyledi. Yapacakları çalışmanın uzun vadede bir çalışma olacağını kaydeden Somuncu bu konuda vatandaşlardan sabırlı olmalarını ve çalışmalarına destek vermelerini istedi.
Son zamanlarda Alaşehir'de sokak hayvanlarıyla ilgili şikayetlerin artması belediyeyi harekete geçirdi. Plansız programsız bir uygulama yerine bir eylem planı hazırlamaya başlayan Alaşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü, yapacakları çalışmanın uzun vadede sabır isteyen bir plan olduğunu ve bu konuda vatandaşlardan anlayış ve destek beklediklerini açıkladı.
Kırsal Hizmetler Müdürlüğü Veteriner Hekimi Hüseyin Somuncu yaptığı açıklamada, ilçede sokak hayvanları ile ilgili değişik tarzda şikayetler geldiğine dikkat çekerek, "Bu şikayetleri genelde iki kategoride toplayabiliriz. Birincisi ‘Sokaktaki başıboş dolaşan sokak hayvanlarından rahatsız olanlar ve kendilerine saldırma tehlikesi yaratan köpeklerin olduğuna dair şikayetleri olan insanlarımız.' İkincisi de ‘Yerleşim birimleri içerisindeki güçsüz, zayıf düşmüş, hastalanmış hayvanların bakımlarının yapılması bu sokak hayvanlarına insana yaraşır durumda bir uygulamanın yapılmasını arzulayan ve isteyen insanlarımız.' Elbette her iki kategorideki şikayetlerle gelen vatandaşlarımızın istekleri veya şikayetleri son derece doğaldır. Lakin yıllardır bırakın Alaşehir ilçesini ülke genelinde dahi sokak hayvanları ile ilgili sorunlar için bir eylem planının olmaması maalesef her geçen yıl sokak hayvanları ile ilgili sorunları katlayarak artırmaktadır. Almanya, Norveç ve İsviçre'de rutin olarak kısırlaştırma yapılmamasına rağmen sahipsiz köpek bulunmamaktadır. Bunun nedeni bu ülkedeki yasalar ve hayvan sahiplerinin sorumluluk bilincidir. Ülkemizde ise sokak hayvanları popülasyonunu yönetmek adına bir çalışma yoktur. Hatta ülkemize özgü olarak sorumsuz belediyeler tarafından köpekler diğer belediye sınırları içerisine atılarak geçici çözümler üretilmeye çalışılmaktadır." dedi.

"BİR KÖPEK 6 YILDA 67 BİN TORUNA SAHİP OLUYOR"
Alaşehir Belediyesi olarak bu sorunun çözümü konusunda elbette üzerlerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getireceklerini ve getirmeye de devam ettiklerini dillendiren Somuncu, "5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu dikkate alınarak Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği içerisinde gerekli çalışmalar hassasiyetle yürütülmektedir. Bu çalışmalardaki temel amacımız sokaklarımızda bulunan sahipsiz sokak hayvanlarının yaşam haklarına saygı göstererek, onların yaşam refahını artırırken aynı zamanda ilçemiz Alaşehir'in çevre şartları dikkate alınarak sağlıklı ve yaşanabilir bir çevre oluşturulması hedeflenmektedir. Teoriye göre bir dişi köpek 6 yılda 67 bin toruna sahip olabilmektedir. Bu nedenle de Alaşehir'imiz için bilimsel olarak kabul gören ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'nün önerileri doğrultusunda sokak hayvanları için bir eylem planı oluşturulmuştur ve uygulamaya konulmuştur. Bu eylem planıyla amaçlanan rehabilitasyon merkezlerinde hayvanların bekletilmeden kısırlaştırılıp aşılanması ve tekrar yerine bırakılmasıdır. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu bunu emreder ve böylece üremesi kontrol altına alınmış sokak hayvanlarının belirli bir süre içerisinde kabul edilebilir sayıda sağlıklı, saldırgan olmayan, aşılı olduğu için kuduz yönünden risk taşımayan köpeklerin sokağa bırakılmasıdır." şeklinde konuştu.

SABIR VE DESTEK İSTEDİ
Somuncu açıklamasını şöyle tamamladı:
"Bilimle ilgisi olmayan, sadece günü kurtarmak adına plansız ve programsız yapılan uygulamalar başarısız olmaya mahkumdur. Hazırlamış olduğumuz eylem planı dahilinde yapacağımız çalışmalar belki bir süreci kapsayacaktır ama kalıcı bir çözüm olacağı da muhakkaktır. Bu nedenle Alaşehirli hemşerilerimizin bu konuda biraz sabırlı olmaları ve bu konuda yapılacak çalışmalara destek olmaları arzusunu taşımaktayız."
Editör: TE Bilişim