Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve ekibinin büyük önem verdiği asfalt konusunu Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve Fen İşleri Dairesi Başkanı Yılmaz Gençoğlu'na sorduk. Gençoğlu, yapılan çalışmaların gayet sevindirici düzeyde olduğunu belirterek, "Manisa ilinin tüm ilçeleriyle birlikte Büyükşehir'in sorumluluk alanındaki yol ağı 4 bin 500 kilometre. Yol yatırımını en fazla yapan büyükşehir belediyesiyiz. Halkımıza hizmet etmekten memnunuz ve gurur duyuyoruz. Daha da iyisini yapacağız. Manisa'nın önümüzdeki 2 yıl bittiğinde hiçbir yol sorunu kalmayacak." dedi.
Manisa'nın mahalleye dönüşen köylerinin ilçe merkezlerine bağlantısını sağlayan yolların asfalt çalışmaları konusunda bilgi veren Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve Fen İşleri Dairesi Başkanı Yılmaz Gençoğlu, çalışmaların geldiği noktayı ve önümüzdeki dönemdeki hedefleri anlattı.
Asfalt çalışmalarının, Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ün de ısrarla üzerinde durduğu bir konu olduğunu ifade eden Gençoğlu, verilen önem doğrultusunda bir planlama yaptıklarını ve hedeflerine emin adımlarla ilerlediklerini söyledi.
DEVAM EDEN ÇALIŞMALARI ANLATTI
Manisa'nın tüm ilçeleriyle birlikte Büyükşehir'in sorumluluk alanındaki yol ağının 4 bin 500 kilometre olduğunu bildiren Gençoğlu, "4 bin 500 kilometrelik yolun 2015 yılında bin 800 kilometresinin ihalesini yapmıştık. Ancak Kamu İhale Kurumu nezdindeki itirazlar nedeniyle işe başlayamamıştık. Bu nedenle 2015 yılında yaklaşık 450 kilometrelik bir bölümü asfaltlayabildik. 200 kilometresi de kış şartlarında asfaltlandığı için bozuldu. 2016'da da yaklaşık bin 100 kilometre asfalt çalışması, bunun yanında da yol bakım ve onarım ihalesi kapsamında iki ihale yaptık. İlk etapta 2016 yılında 2015'ten kalan yolların tamamını yaptık. 2016 ihalesinin de belli bir bölümünü yaptık. Şu ana kadar yaklaşık 2 bin 400 kilometreye yakın bir asfaltlama gerçekleştirdik. Bu sezon bitene kadar rakam 2 bin 500 kilometreyi bulur. 2016 yılının ihalesinden yaklaşık yüzde 50'lik bölüm 2017 yılına kalacak." dedi.
"HİZMET ETMEKTEN GURUR DUYUYORUZ"
2017 yılı için yapılan planları da aktaran Gençoğlu, gelecek yılda 2016'dan kalan ve 2017 için planlanan tüm yolların tamamını asfaltlamayı hedeflediklerini vurguladı. Gençoğlu şöyle konuştu: "2017 ve 2018 yılı içerisinde 4 bin 500 kilometrelik yol ağının tamamını yapmayı hedefliyoruz. Vatandaşlarımız aldığı hizmetten oldukça memnun. Aldığımız tepkiler hep olumlu yönde. Bu yapılan yollar zamanla yıpranabiliyor. Bakım için de 3 tane şantiyeyle hizmetteyiz. Merkez'de, Akhisar'da ve Salihli'de oluşturduğumuz şantiyeler ve buralardaki ekipler yolların bakım ve onarımına bakıyor. Tüm büyükşehir belediyeleri içerisinde en çok yola yatırım yapan belediye konumundayız. Yol yatırımını en fazla yapan büyükşehir belediyesiyiz. Halkımıza hizmet etmekten memnunuz ve gurur duyuyoruz. Daha da iyisini yapacağız. Manisa'nın önümüzdeki 2 yıl bittiğinde hiçbir yol sorunu kalmayacak."
"SICAK ASFALTIN MALİYETİ YÜKSEK"
Gittikleri yerlerde vatandaşların sıcak asfalt talebiyle karşılaştıklarını kaydeden Gençoğlu, bu konuda ellerinden gelen gayreti göstermelerine rağmen yüksek maliyetli olması nedeniyle her yere sıcak asfalt yapamadıklarını söyledi. Gençoğlu şöyle devam etti: "Vatandaşlarımız yolların sıcak asfalt yapılmasını istiyor. Manisa büyükşehir olmadan önce Karayolları'nın gerçekleştirmiş olduğu sıcak asfaltın toplamı 14 kilometre. Biz şu ana kadar 200 kilometrenin üzerinde sıcak asfalt gerçekleştirdik. Tabi ki gönül ister bütün yollar sıcak asfalt olsun. Ama 1 kilometre sıcak asfalt yapacağımız miktarla 30 kilometre satik alan kaplama yapılıyor. Bu da ciddi bir maliyet demek. 2015 ve 2016 yatırımımızın toplam bedeli 200 milyon TL'yi buldu. Bu da ciddi bir rakam. Şöyle bir örnek vereyim, Özel İdare kapanmadan önceki son senesinde asfalta ayırdığı bütçe 14 milyon TL'ydi. Bizim yalnız bu sene kendi ekiplerimizle harcadığımız, ihale dışında olan rakam 30 milyon TL'yi buluyor. Buna 200 milyon TL'lik de ihale eklenince rakam 250 milyon TL'ye yaklaşıyor."
"OVA YOLLARINA DA EL ATILACAK"
İlçe belediyelerinin sorumluluğunda olan ova yolları ile ilgili de konuşan Gençoğlu, "İlçe belediyelerinin sorumluluk alanında olan ova yolları var. Şimdiye kadar bize ilçelerden talepler geldi. İlçe belediyelerinin görevi olmasına rağmen vatandaşlarımız bu konuyu bize söylüyor. Biz önce kendi sorumluluğumuzda olan yolların konforunu sağlayalım, ilçe belediyelerinin yetişemediği yollara da el atarız." dedi.

Editör: TE Bilişim