MANİSA'da 'paralel devlet yapılanması' ve 'Fethullahçı Terör Örgütü' (FETÖ) iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında kentte gözaltına alınanlar, 4 gün süren emniyetteki işlemlerinin ardından bugün adliyeye sevk edildi.

Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın koordinesinde yaklaşık bir yıldır sürdürüldüğü belirtilen 'paralel devlet yapılanması' ve 'Fethullahçı Terör Örgütü' (FETÖ) soruşturması kapsamında, geçen salı gecesi kentteki 35 ayrı adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi. Ülke genelinde yürütülen soruşturmalarda olduğu gibi bu operasyonda da 1 numaralı zanlı Fethullah Gülen olarak yer aldı. Operasyonlarda Merkez Efendi Devlet Hastanesi doktorlarından ve bir dönem kurumda yöneticilik de yapan F.E., Manisa Sanayici ve İşadamları Derneği (MASİAD) eski başkanlarından işadamı Ö.Y., avukat G.O, avukat M.H., AK Parti eski yöneticilerinden H.Ç., M.H.E (29), F.A. (52), L.S.Y. (41), Ö.Y. (40), R.Ü. (31), M.D.(27), N.U. (46), H.Ç. (52), Y.A. (47), M.K. (54), M.Ç. (48), M.E. (50), V.İ. (29),A.M.B. (33), K.E.(38), E.H (33), Ş.A. (54), S.A (24), M.Y. (53), T.Z (29) ve F.U. (32) gözaltına alındı. Operasyondan bir gün sonra ise aranan dokuz kişi arasında bulunan kuyumcu R.K. gözaltına alındı. Aralarında doktor, avukat, işadamı, eğitimci, müteahhit gibi çeşitli meslek gruplarından kişilerin bulunduğu zanlılardan bir bankada özel güvenlik görevlisi M.H.E. ile aynı yerde operasyon sorumlusu K.E. ve banka çalışanı A.M.B. savcılık talimatıyla serbest bırakıldı. Dün gece ise aranan sekiz şüpheliden A.E ve M.S. polise teslim oldu. Serbest kalan ve polise teslim olanlarla birlikte son gözaltı sayısı 26 oldu.

20 MİLYON TOPLANIP YURT DIŞINA GÖNDERİLMİŞ

Zanlıların cemaatin çeşitli kuruluşlar vasıtasıyla aldığı himmet ve kurban yardımlarını toplayıp, elde edilen diğer gelirlerle Amerika'daki hesaplara aktardığı öne sürüldü. Manisa'da toplanan paranın 20 milyon lirayı bulduğu kaydedildi.

EMNİYET MÜDÜRÜ'NÜ GÖREVDEN ALAN UYGULAMA

Kentin tanınmış simalarından olan aralarında başörtülü kadınların da bulunduğu zanlıların gece evlerinden kelepçeyle gözaltına alınması operasyon sonrası tepki doğurdu. Kelepçelenme olayında kasten veya ihmalen katkısı olanlar hakkında gerekli incelemeler başlatılırken, Manisa İl Emniyet Müdürü Tayfur Erdal Ceren dün İçişleri Bakanlığı tarafından açığa alındı. Her gün sağlık kontrolüne götürülen zanlılara bir gün sonra kelepçe takılmadığı görüldü.

VALİLİK AÇIKLAMASI, İKİNCİ TEPKİYİ DOĞURDU

Öte yandan Valiliğin kelepçe olayıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Hukuki süreçte suçluluğu sabit olmayan hiç kimsenin hele de toplumda çok olumlu bir imajla algılanan başörtülü bayanların, şartları oluşmadan böyle bir işleme tabi tutulmaları her kademede üzüntüyle karşılanmıştır" sözleri ikinci bir tepkiyi doğurdu. Çeşitli parti yöneticileri ve sivil toplum kuruluşları; bu kez, başörtülü baş örtüsüz ayrımı yapıldığı gerekçesiyle Valilik açıklamasını eleştirdi. Vali'den özür dilemesi istendi. Vali Erdoğan Bektaş, konuyla ilgili gerekli açıklamaları yaptığını söyleyerek konuşmadı.
Editör: TE Bilişim