MANİSA'da geçtiğimiz yıllarda salçalık olarak değerlendirilen domatesler, Avrupa ülkelerinden gelen talep artışı ile kurutulmaya başlandı. Tarladan kilosu 30 kuruşa alınan domates, kurutulduktan sonra ihracatçı firmalara 1 liraya satılıyor.
135 bin dekarlık alanda yılda yaklaşık 900 bin ton domates üretiminin yapıldığı Manisa'da, son yıllarda kuru domatese olan ilgi arttı. Üretici, eskiden salça fabrikalarına gönderdiği domatesini artık kurutarak da satma yoluna gidiyor. Manisa'da tarladan toplanan domatesler kükürt veya tuz serpildikten sonra beyaz örtüleri üzerine seriliyor. 6 gün güneşin altında tutulan domatesler kurutuluyor. Şehzadeler İlçesi Turgut Özal Mahallesi'nde kuru domates ticaretiyle uğraşan Mahmut Arslan, tarladan 30 kuruşa aldığını domatesleri kurutulduktan sonra ihracatçı firmalara kilosu 1 liradan sattığını söyledi. Avrupa ülkelerinin kurutulmuş domatese olan ilgisi ve katma değerinin yüksek olmasından dolayı kurutmalığı tercih ettiklerini dile getiren Arslan, "Tarladan kilo ile alınan domatesler sergilerde kurutuluyor. Domatesler fabrikaya gönderiliyor oradan da ihracat ediliyor. Domateslerin çoğu Turgutlu ilçesinden geliyor. Tuzla kurutulan domatesler daha çok Almanya, İtalya, İngiltere ve Fransa, kükürtle kurutulan domatesler ise ABD, Hollanda, Danimarka ve İsveç başta olmak üzere AB ülkeleri ile dünyanın çok sayıda ülkesine ihraç ediliyor" dedi.
Yaklaşık 1.5 ay süren kurutma işlemi, iç savaş nedeniyle Suriye'den gelen ailelere ve Doğu'dan gelen mevsimlik işçilere istihdam sağlıyor. Suriyeliler ve mevsimlik işçiler çocuklarıyla birlikte günlük 60 liraya domates kurutuyor.
Editör: TE Bilişim