Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "01-10 Temmuz 2016 tarihleri arasındaki Ramazan Bayramı tatili süresince, ilimizde yoğunlaşacak trafik akımının kesintisiz sürdürülebilmesi, vatandaşlarımız huzur ve güven içinde seyahat etmelerini ve sevdiklerine kavuşabilmelerini sağlamak için alınan mevcut trafik tedbirlerine ek olarak Ramazan Bayramı Tatili süresince daha etkin, duyarlı ve kesintisiz bir şekilde trafik tedbirlerimiz planlanarak uygulanacaktır.
Bu kapsamda;

ŞEHİR İÇİ VE BÖLGE TRAFİK DENETLEME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI EKİPLERİMİZCE;

Terminallerde Yapılacak Denetim Faaliyetleri;

1- Terminallere giriş ve çıkış yapan bütün otobüslerin takograf, yetki belgesi, zorunlu mali sorumluluk sigortası, fenni muayenesi ile şoförünün alkol ve sürücü belgesi kontrol edilecektir.
2- Terminallerde takviye kuvvet denetim personeli görevlendirilecektir.
3-Terminal ve izin verilen yerler dışında, şehirlerarası yolcu otobüsü kalkışlarına izin verilmeyecektir.
4-Otobüslerde sürücü, yardımcı personel ve yolcuların emniyet kemeri kullanımına yönelik denetim ve bilgilendirme faaliyetleri yoğunlaştırılacaktır.

Karayollarında Yapılacak Denetim Faaliyetleri;

1-Son 10 yılın bayram tatillerinde kazaların yoğun olarak meydana geldiği tespit edilen ilimiz güzergâhlarında; 24 saat esasına göre her 10 km' de bir trafik ekibi olacak şekilde planlama yapılarak, görevlendirilen personel güzergâhta trafiğin düzenlenmesi, denetlenmesi ve muhtemel trafik kazalarının önlenmesinden sorumlu olacaktır.
2-Karayolu yapısı ve işaretlemelerinde tespit edilen eksiklikler sorumlu kuruluşların yetkilileri ile irtibata geçilerek giderilmesi sağlanacaktır.
3-Tatilin başlangıç ve bitiş günlerindeki aşırı yoğunluktan kaynaklı olarak ışıklı kavşaklarda tıkanıklık yaşanabileceğinden bu gibi yerlerde ilave ekipler görevlendirilerek gerekli tedbir zamanında alınacaktır.
4-Trafik kazalarına müdahale etmek amacıyla yeterli sayıda çekici ve kurtarıcı güzergâhta uygun yerlerde hazır bekletilecektir.
5-Tespit edilen trafik kaza nedenleri dikkate alınarak;
• Radarla hız denetimleri, trafik kural ihlallerinin ve kazaların yoğunlaştığı yerlerde sabit ve seyir
halinde yapılacaktır.
• Sürücülerde uykusuzluk ve yorgunluk belirtilerinin yoğunlaştığı doğu istikametine gidişte 04:30
06.30, batı istikametinde ise 18:30-20:30 saatleri arasında güneşinde etkisiyle sürücüler olumsuz
etkilendiğinden denetim noktalarında yorgunluk emareleri görülen sürücülerin araç ve evrak
kontrolü yapılırken kosa süreli araç dışında dinlenmesi sağlanacaktır.
• Çalışma ve dinlenme süresi ihlali tespit edilen ticari araç sürücülerinin taşıt kullanmalarına
Kesinlikle müsaade edilmeyecektir.
• Yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçlar ağırlıklı olarak 03:00-07:00 saatleri arasında denetlenecek.
• Takoğraf ve yetki belgeleri kontrol edilecektir.
6-Denetim amacı ile durdurulan araçların teknik kontrolleri (kamyon, tanker, römork ve yarı römorklar
için arka koruma çerçevesi, lastik, reflektif malzeme v.b.) yapılacaktır.
7-Trafik güvenliğini tehlikeyi düşüren bozuk ve standart dışı ışık donanımı denetimlerine ağırlık
verilecektir.
8-Trafik yoğunluğunun önemli oranlarda arttığı tespit edilen yol kesimlerinde gerek görülmesi halinde
ağır tonajlı araçlar (çekici, kamyon. tanker v.b.) trafik akımı normale dönünceye kadar uygun yerlerde bekletilecektir.
9-Karayoları genel müdürlüğünce 02-10 Temmuz 2016 tarihleri arasında özel yük taşıma izin belgesi ve özel izin belgesi düzenlenmeyeceği bildirilmiş olup, denetimlerde bu husus göz önünde bulundurulacaktır.
10- Yol kullanıcıları üzerindeki algılanan yakalanma riskini arttırmak amacıyla trafik denetim hizmetlerinde görevli personelin bir bölünüm yaya ve sivil araçlarla ihbarlı denetimlerde görevlendirilecektir.
11- Yol güzergâhında sivil araçlar ile trafik denetimi yapılacaktır. Seyir halindeyken uyarı amaçlı siren çalarak trafik denetiminin her an ve her yerde yapıldığı ve sürücülerde, tanımadığı her aracın trafik ekibi olabileceği algısı oluşturulacaktır.
12- Vatandaşlarımızın yoğun olarak ziyaretlerde bulunacakları şehitlik, mezarlık ve alış veriş merkezleri çevresinde trafik düzeni ve güvenliğini sağlamayı yönelik gerekli tedbirler alınacaktır.
13- Trafik güvenliğini olumsuz yönde etkileyen durumlar hakkında ilgili kurumlarla irtibata geçilerek basın yayın organları ve güzergâhta görevli ekipler vasıtasıyla vatandaşlarımızın zamanında uyarılması ve tedbirli olmaları sağlanacak, ayrıca 155-156 telefon hatlarını arayan vatandaşlarımıza anında gerekli bilgilendirme ve yardım yapılacaktır.
Editör: TE Bilişim