Manisa İş-Kur İl Müdürü Salim Eroğlu, engelli istihdamı ve engellilere yönelik faaliyetler kapsamında 2016 yılında 726 engelli vatandaşın işe yerleştirildiğini bildirdi. 716 kişinin özel sektörde, 10 kişinin de kamuda işe başladığını aktaran Eroğlu, engelli istihdamına katkı sağlamayan iş yerlerinde her ay 2 bin 211 TL idari para cezası uygulandığını belirtti.



Manisa Çalışma ve İş Kurumu (İş-Kur) İl Müdürlüğü, işverenler ve STK'larla yaptığı etkin iletişim ve işbirliği ile iş bulmakta güçlük çeken engellilerin istihdam edilebilmeleri için çalışıyor. Engelli bireylerin mesleki eğitim, rehabilitasyon ve işverenlerin engelli açıklarının kontrol edilerek istihdam edilebilmelerini temel görev olarak gördüklerini aktaran Manisa İş-Kur İl Müdürü Salim Eroğlu, engelli istihdamı ve engellilere yönelik faaliyetler kapsamında 2016 yılında 726 engelli vatandaşın işe yerleştirildiğini bildirdi.
ÇALIŞTIRMAYAN CEZA YİYOR
Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "50 veya daha fazla işçi çalıştıran kamu sektörü yüzde 4 oranında engelli ile yüzde 2 oranında eski hükümlü ve terörle mücadelede yaralanan kişiyi, 50 veya daha fazla işçi çalıştıran özel sektör işyerleri ise yüzde 3 oranında çalıştırmak zorunda. Bunu yaparken de meslek, beden ve ruhi durumuna uygun iş vermesi gerekiyor. Aksi durumda 4857 Sayılı İş Kanunu gereğince işverenlerin kontenjanları dahilinde her bir işçi için her ay 2 bin 211 TL idari para cezası uygulanıyor."
İŞTE AY AY İŞE YERLEŞTİRME RAKAMLARI
Engellilerin 2016 yılında ay ay işe yerleştirilme rakamlarını bildiren Eroğlu, "Ocak ayında 98, Şubat'ta 156, Mart'ta 264, Nisan'da 99 ve Mayıs ayında 109 kişi işe yerleşti. Toplamda 726 engelliyi işe yerleştirdik. Bu rakamın 716'sı özel sektörde, 10'u da kamuda görev yapmaya başladı." dedi.
FONDA BİRİKEN PARA ENGELLİYE İŞ KAPISI OLUYOR
Kendi işini kurmak isteyen engellilere yönelik hibe desteği hakkında da bilgi veren Eroğlu, "İş-Kur tarafından engelli çalıştırmayan işverenlerden tahsil edilen idari para cezaları fonundan kendi işini kurmak isteyenlere ve en az yüzde 40 engelli raporu olan kişilere 36 bin TL kredi veriyoruz. Bu destekler 2 bin TL kuruluş işlemleri desteği, 4 bin TL işletme gideri desteği, 30 bin TL kuruluş desteği. Manisa il ve ilçelerinde bulunan engelli kardeşlerimizin istihdam edilmelerini sağlamak için gerekli gayreti gösteriyoruz ve buna devam edeceğiz." şeklinde konuştu.
GELİN KAYIT YAPTIRIN
Eroğlu son olarak yüzde 40 ve üzerinde engelli raporu bulunan vatandaşların İş-Kur'a başvurmaları çağrısında bulundu.
ÖZEL-BURHAN AKDEMİR

Editör: TE Bilişim