Manisa Esnaf ve Sanatkârlar Odası (MESO) ve Emlakçılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Bahattin Akyüz, emlakçılık sektörünü korsan ve ayakçı kişilerden kurtaracaklarını söyledi. Odaya üye olmayan emlakçıların haksız rekabete sebep olması ve vergi ödemeden faaliyet göstermesi Manisa Esnaf ve Sanatkârlar Odası ve Emlakçılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ni harekete geçirdi. Akyüz şöyle dedi; "Mesleğini Layıkı ile yaparak devlete vergisini ödeyen, devamlı kendini yenileyen, mesleğinde uzmanlaşmış, gerekli donanıma sahip, meslek odasına kayıtlı emlakçılarımız ne yapıyor? Dükkân kirası, elektrik, su, doğalgaz, ağırlama, kırtasiye, benzin, bağ kur, sigorta gibi birçok masraf ile boğuşuyorlar. Buna rağmen ayakçılar kadar satış yapamıyorlar. Çünkü ayakçılar her köşe başında. Gerçek emlakçılar adeta cezalandırılıyor. Onların aleyhinde haksız rekabet oluşturulmuş vaziyette. Bu tür ayakçıların emlakçıları itibarsızlaştırmak için uydurdukları hikâyeler de cabası. Devlet gelişmiş ülkelerde olduğu gibi emlakçılığı kanun ile bir çerçeveye oturtmalıdır. Bu kadar önemli bir iş ayakçılara bırakılmayacak kadar önemlidir.Emlak Müşavirliği Kanunu çıkmasın diye adeta mücadele eden bazı kesimler var. Çünkü meslek kurumsallaşır ise, bu iş onların elinden gidecek. Kurumsal yapıya dönüşecek. İtibarlı bir meslek haline gelecek. Kayıt dışı azalacak. Vergi gelirleri artacak. İstihdam sağlanacak. Bu durum anlaşılan bazılarının menfaatlerine uygun düşmüyor. Bu tür ayakçılar ile iş birliği içinde olan her emlakçı mesleğine ihanet etmektedir. Devlet gelişmiş ülkelerde olduğu gibi emlakçılığı kanun ile bir çerçeveye oturtmalıdır. Bu kadar önemli bir iş ayakçılara bırakılmayacak kadar önemlidir. Bu işi meslek edinmiş gerçek emlakçılar Emlak Müşavirliği Kanunu çıkması için her ortamda çalışmalarını sürdürmelidir."

AMAÇ KAYIT DIŞINI ÖNLEMEK
Amaçlarının emlakçılık sektörünü disiplin altına alarak vergi kaçağını önlemek olduğunu ifade eden Akyüz, "Esnaf ve Sanatkârlar Odası ve Emlakçılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olarak bürokratlarımıza her türlü desteği veriyoruz. Çünkü korsan ve ayakçı emlakçılar bize üye olan, vergisini düzenli bir şekilde ödeyen arkadaşlarımızın haklarına tecavüz ediyor. Bunun önüne geçmek zorundayız. Meslektaşlarımızdan, vatandaşlardan ve Vergi Dairesi Başkanlığı'ndan bu konuda destek istiyoruz" diye konuştu.

"AYAKÇILARI PİYASADAN SİLEBİLİRİZ"
Akyüz, "Her mesleğin zorlukları olduğu gibi emlakçılık mesleğinin de zorlukları var. Emlakçılık mesleğinin de en çok şikâyet ettiği olay, ayakçı veya çantacı olarak tabir ettiğimiz, vergisiz, kayıt dışı çalışan kişiler var. Manisa'da bu kişileri yıllardır verdiğimiz mücadele sonucunda bir nebze de olsa aza indirdik. Tabi bunu sıfıra indirmek bir anda mümkün olmuyor. Bu kişileri tamamen piyasadan silebiliriz. Fakat bu konuda meslektaşlarımızdan duyarlılık bekliyorum. Bu kişileri iş yerlerinde barındırmamalarını istiyorum. Zaten bu kişiler bazı esnafın yanında barındıkları için piyasada yaşama şansı buluyor. Her zaman için bu kişilerin ensesindeyiz. Bizim gibi Vergi Dairesi Başkanlığı da bu kişilerin peşinde olup mücadele etmesini bu konuda bize yardımcı olmalarını istiyoruz. Lütfen! Vergi vermeden, KDV ödemeden, stopaj ödemeden, kira ödemeden, dükkân açmadan başka meslektaşlarının bilgisini kopyalayarak, daha sayacağım yüzlerce gider kalemi ödemeden mesleğimizi yapmaya çalışanlara karşı birleşelim tek yürek olalım. Mesleğimizi yüceltelim."
Editör: TE Bilişim