Son aylarda birçok halk otobüsü şoförünün engellilere yönelik "Oh taşımanız beleş, ekmeğiniz de beleş olur artık" gibi sözler sarf ettiğini öne süren Yıldız, bu tür hakaretler karşısında bundan sonra yasal yollara başvuracaklarını ifade etti.

Manisa Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Yasemin Yıldız, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Manisa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Fevzi Demir'i makamında ziyaret etti. Ziyarette engellilerin son aylarda otobüs şoförlerinden hakaret duyduğunu belirten Yıldız, "Devletimiz bize ücretsiz taşınma hakkı verdi. Yani taşıma ücretimizi devletimiz karşılıyor. Ancak bundan sanırım bazı halk otobüsü şoförleri rahatsız oluyor. Rahatsızlıklarını hem bana hem de birçok engelli vatandaşımıza hakaret ederek gösteriyor. Mesela geçtiğimiz günlerde bir halk otobüsü şoförü otobüse bineceğim sırada 'Ohh ne güzel taşıma ücretsiz. Yakında ekmeğiniz de ücretsiz olur devlet karşılar' şeklinde söz sarf etti, tartışmaya girdi. Bir engelli kızımız ise pazara gitmek için tek başına otobüse binerken, 'Sen niye gidiyorsun. Git evinde otur. Annen binsin otobüse, annen yapsın pazarı' denilmiş. Engellilerimiz birçok hakaretlere maruz kalıyor. Kimsenin engelliye hakaret etme hakkı yoktur. Bizim sosyal yaşamda ne yapacağımız da kimseyi ilgilendirmez. Tespit ettiğimiz şoförler hakkında da suç duyurusunda bulunmayı düşünüyoruz" diye konuştu.

Dernek Başkanı Yıldız, konuyu bazı yerel yöneticilerine ilettiklerini, ancak halen bir sonuca ulaşamadıklarını belirterek, "En azından halk otobüsü şoförlerine bir engelli vatandaşa nasıl davranması gerektiğini konusunda eğitim verilebilir. Ya da uyarı yapılıp, eğer tekrarlarsa ceza uygulanabilir. Biz bu sorumuza acil çözüm istiyoruz" diye konuştu.

"GEREKEN NEYSE YAPILACAK"

Engelliler yaşadığı sıkıntıyı dinleyen Ulaşım Dairesi Başkanı Fevzi Demir, otobüs şoförlerinin engellilerle diyaloğunun hakaret boyutlarına ulaşmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, "Şunu unutmayalım ki toplumda herkes birer engelli adayıdır. Kimin başına ne zaman ne geleceği belli olmaz. Engelli bir vatandaşımıza hakaret içeren veya toplumda rencide edici sözlerin sarf edilmesi tasvip edilecek bir davranış biçimi değil. Konuyla yakından ilgilenip, sorunu çözümü için gereken neyse yapacağız. Konun muhataplarıyla bu sorunun çözümü için görüşeceğim" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Dernek Başkanı Yıldız, Ulaşım Dairesi Başkanı Demir'e çiçek takdim etti.

Editör: TE Bilişim