Türkiye'de kaz yetiştiriciliğinin önemli merkezlerinden Kars'ta, bir süre besiye alındıktan sonra kesilip tuzlanarak internet ve sosyal medya üzerinden satışa sunulan kazlar, kargo ile gönderildikleri büyükşehirler başta olmak üzere ülkenin pek çok kentinde sofralara lezzet katıyor.
İlkbahar mevsiminde meralarda otlatılarak büyütülen, ekim ayından bu yana da besiye alınıp irileşmeleri için sadece arpa ile beslenen kazlar, kar yağışının ardından kesime alındı. Etinin lezzetli olması için kar yedikten sonra kesildiği belirtilen kazların daha sonra tuzlanıp kurutulma işlemi sonrası satışa sunulmaya başlandı.
Kars'ın yöresel lezzetlerin başında yer alan kaz eti, il ve ilçelerdeki lokantalar ile Cıbıltepe Kayak Merkezi'ndeki oteller bölgesinde yerli ve yabancı turistlere servis edilmesinin yanı sıra yurdun dört bir yanına kargo ile gönderiliyor.
Kars'ın Sarıkamış ilçesinde kaz besiciliği yapan ve aynı zamanda internet üzerinden kaz eti satan Hasan Arslan, yaptığı açıklamada, Kars'ın yöresel lezzetlerinin başında gelen kaz eti satışlarının başladığını söyledi.
Kars kazına yoğun talep olması sebebiyle kaz satışlarını internet üzerinden yapmaya başladıklarını vurgulayan Arslan, "Şu anda internet üzerinden yaptığımız satışlarda büyük bir patlama var. Kış sezonu başlamasıyla Kars kazına büyük bir talep var." dedi.
KAZ ETİNİN KİLOSU 50 LİRADAN SATILIYOR
Arslan, bu yılki kazların meralarda çok kaldığı için iyi beslendiğine dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:
"Bu sene kesilen, kurutulan kazlarımız yaklaşık 2,5-3 kilo geliyor. Kazın tanesini 140-150 liradan satışa sunduk. Kaz etinin fiyatı geçen sene ile aynı. Kars kazının en önemli özelliği meralarda 7 ay boyunca doğal olarak beslenmesi ve ardından bir ay arpa yedirilerek besiye alınması ve kar yedikten sonra etinin lezzet bulmasıdır. Bu sene yaptığımız web sitesi ile internet üzerinden satışa başladık. Müşterilerimiz de bu hizmetten oldukça memnun. Şu anda satışlarımız çok iyi gidiyor."
Hasan Arslan, ortalama günde 30 kaz satışı yaptığını, bunların 20'sini internet aracılığıyla sattığını anlatarak, bu sezon 2 bin kaz satmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
İnternet üzerinden kaz satışı yapan Metin İlbey de Türkiye'nin farklı yerlerinden Kars kazına taleplerinin olduğunu ve bu talepleri de karşılamak için sosyal medya üzerinde satışgerçekleştirdiklerini söyledi.
KAZ ETİ KARGOYLA GÖNDERİLİYOR
İlbey, kaz eti almak isteyen vatandaşların internetten kendilerine ulaştığını ifade ederek, "Vatandaşlar bizi arıyorlar siparişlerini veriyorlar bizde onlara kazları gönderiyoruz. Talep çok oluyor, sosyal medyadan bize ulaşanlar oluyor isteklerine göre kargolarını hazırlayıp gönderiyoruz." dedi.
Kazlarını özenle beslediklerini ve karın yağmasıyla birlikte kesimlerine başladıklarını aktaran İlbey, "Kazlarımızı kendimiz besliyoruz, meralarda yetiştiriyoruz kış oldu mu kesimlerine başlıyoruz tandırlarda kurutuyoruz. Kars kazları Türkiye'nin en lezzetli kazlarıdır kaz etini yiyen bizi bir daha arıyor bizde onlara gönderiyoruz. Tükiye'nin her yerinden talep var İstanbul, Ankara, Bursa'ya bir çok ile kaz gönderiyoruz." diye konuştu.
KARS, KAZ ÜRETİMİNDE TÜRKİYE BİRİNCİSİ
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, Kars'ın kaz sayısı bakımından Türkiye'deki toplam kaz popülasyonunun yüzde 30'unu oluşturduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:
"Kars, kaz popülasyonu açısından ülke sıralamasında birinci sırada yer almaktadır. Kars'ta yılda 300 bin civarında kaz kesilip tüketilmektedir. Kazcılık aile tipi işletmelerde ekonomik gelir sağlayan son derece verimli bir sektördür. Türkiye geneli ve Kuzey Doğu Anadolu Bölgesinde ticari amaçlı kaz yetiştiriciliği oldukça sınırlı olup, genellikle küçük aile işletmeciliği şeklinde yapılmaktadır."


Editör: TE Bilişim