Manisa Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı toplantısı Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün başkanlığında yapıldı. Meclis'in öne çıkan maddeleri arasında yer Muradiye İmar Planı'yla ilgili madde üzerine söz alan AK Partili Can Mercül, "Muradiye imar planını 9 Kasımda tamamladık, ondan sora da iki kez toplantı yaptık. Belli başlı konularda problemlerin giderilmesi yönünde karar aldık. En son yapılan görüşmelerde bazı olmadık gerekçeler dayatılarak 8 maddelik rapor sunulmuş planın kabul edilmesiyle ilgili." dedi.
Mercül, Muradiye'nin şu anki nüfusunun 13 bin olduğunu, parsellerin yüzde 20 civarının yapılaştığını söyledi. DSİ'nin Gediz taşkın sahasına kadar plan sınırlarını çektiklerin ifade eden Mercül, "Bizim talebimiz bu mazbatanın uygun olduğu anlamına gelecek şekilde mazbatanın reddi yönündedir." dedi.
Madde üzerine konuşan Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, Meclis'e şehir plancılarının görüşü doğrultusunda bir karar getirdiklerini ve Muradiye'nin yeninden planlanması yönünde karar aldıklarını ifade etti. Çerçi, "Muradiye'yle ilgili 22 kurumdan görüş aldık. DSİ'yle tartışmalarımız oldu. Birisi şehrin içinden geçen sulama kanalları, diğeri de Gediz taşkın sahası. Sonunda görüş alındı ve şehir plancıları plan çizdi. Diğer konu hızlı tren. Bu tren Muradiye'nin tam içinden geçiyor. DDY ve Karayolları ile yapılan görüşmelerde 2 ya da 3 yıl içerisinde hemzemin geçidin kapanacağı ve başka girişler yapılması gerektiği söylendi. Kentin 14 bine dayanmış nüfusu var. Bu nedenle planlara kente 5 giriş noktası koyduk." ifadelerini kullandı.
Yunusemre'nin hızla göç aldığını açıklayan Çerçi, "Dolayısıyla Muradiye bir kangren haline gelmiş. Belki devam eden 200 tane fiili inşaat var. Bu sorun Yunusemre'nin olduğu gibi, Büyükşehir'in de sorunu. Varsa eksikler kusurlar düzeltilir. Muradiye'de bir metrekare arsam yok. Ama orası benim sınırlarım içerisinde. Şimdiden önlemini almazsak daha sonra ne olacak. Biz meclisiz. Meclis üyelerimizin bu konuda sağduyulu davranmasını istiyorum." şeklinde konuştu.
MHP'li Mehmet Palabıyık ise, "Bu planın eksikleri var. Planı reddetmiyoruz. Eksikleri var, giderilsin diyoruz. Muradiye'nin 5 binlik planı yapılırken bir bütünlük içerisinde düşünülsün. Karaali, Evranos, hatta CBÜ yerleşkesi bile göz önüne alınmalı." dedi.
Palabıyık planlarla ilgili bir de sunum yaptı. Palabıyık, planda çevreyolunun olmadığını ifade etti. 5 binlik planlarda bir önceki planın dışına çıkıldığını söyleyen Palabıyık, "1/1000'liklere göre 30 bin yerleşik alan, 32 bin gelecek nüfus olarak düşünülüyor. Buradaki 60 bin nüfusa göre sosyal donatı yok. Bu planları reddetmiyoruz dedik. Ocak 2013'te binlik plan var. Yeni yapılacak planda eski plandaki yolları görmüyoruz." diye konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ise, "Sizin endişenizi anlamış değilim, telaşınız nedir? Anlayamadım. 2013 tarihli tasdikli bir plan var. Onların üzerinden devam edebilirsiniz. Ruhsatlarınızı o plan üzerinden verebilirsiniz." dedi.
Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik de madde üzerinde çalışılarak gelecek ay içerisinde maddenin geçirilmesini önerdi.
Konuşmaların ardından madde oylamaya sunuldu. Maddede oy birliğiyle ilgili komisyonda çalışmaların devam etmesine karar verildi.
Editör: TE Bilişim